Nasdaq i Dow Jones han tingut un 2024 especialment positiu (Reuters)

Les borses tanquen un 2024 positiu: què podem esperar el 2025?

La borsa espanyola és una de les que més ha pujat aquest 2024 i tanca només per darrere de la borsa alemanya, però l'efecte Trump és tota una incertesa per al 2025

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordina Molas Salort

Periodista de la secció d'Economia de TV3 especialitzada en banca i finances

@jordinamolas
Actualitzat

Les borses d'arreu del món fan balanç d'aquest 2024 i els experts coincideixen que es pot considerar un any molt positiu.

Però l'alegria ha anat per barris i hi ha un fort contrast entre la tònica general a les borses nord-americanes, més disparades, i les europees, que han anat més coixes. 

A dos dies del tancament definitiu, l'Ibex-35 acaba l'any amb una pujada que voreja el 14%.

Ha superat el nivell dels 10.000 i 11.000 punts que tant se li han resistit des de la caiguda de la pandèmia.

El sector financer, el grup d'aerolínies IAG i el grup de moda Inditex són els que més han pujat.

Però la borsa espanyola encara està lluny dels seus màxims del 2007.

L'Ibex-35 ha experimentat una pujada superior al 13%, només per sota de la borsa alemanya (3Cat)

Balanç diferent a Europa i als Estats Units

La resta de borses europees han tingut un comportament molt diferent. L'alemanya ha pujat més d'un 19%, en contrast amb les males dades econòmiques, però les empreses de tecnologia i defensa han fet disparar la borsa.

El parquet francès és l'únic que acaba l'any en números vermells. 

Però a l'altra banda de l'Atlàntic els resultats han sigut històrics: la victòria de Donald Trump a les eleccions nord-americanes ha fet disparar els principals índexs aquesta recta final de l'any.

L'índex Dow Jones ha pujat més d'un 14% aquest any, però els números s'enfilen més si només es tenen en compte les set grans companyies tecnològiques.

I índexs com el Nasdaq, el que inclou aquestes tecnològiques, s'han disparat més d'un 30%.

Al futur president dels Estats Units el veuen com un aliat i les seves promeses electorals els han esperonat: posar aranzels, rebaixar impostos i donar un suport incondicional a la tecnologia.

El Dow Jones estatunidenc ha pujat un 14% (3Cat)

Els reptes del 2025: Trump és la clau

Però l'any que ve genera moltes incògnites i així va quedar clar en una trobada a la borsa de Barcelona de l'Institut d'Estudis Financers i la Barcelona Finance School en què s'analitzaven els reptes del 2025.

D'entrada preveuen que les borses nord-americanes seguiran tirant més fort que les europees.

Els experts van coincidir que Trump hi tindrà un paper clau: "L'any que ve serà de si Trump és molt Trump o fa menys de Trump", explica Georgina Sierra, directora d'actius financers DiverInvest Assessorament Financer

"Les dades macroeconòmiques parlen per si soles. Trump tindrà coses a fer, però la inèrcia que portem és molt forta."

Però el tarannà de Donald Trump deixa obertes moltes incògnites, tal com es va veure en el seu anterior mandat.

Entre les incerteses, destaquen que s'haurà d'estar atent a com evolucionaran les principals economies d'Europa i de la Xina.

"A França, a Alemanya, l'estat d'ànim de l'europeu és contingut, està trist", afegeix Sierra, i argumenta que aquesta és una de les raons clau per entendre la situació tan contraposada entre l'economia europea i la nord-americana.
 

El paper dels gegants de la tecnologia

L'altre punt destacat del 2025 és quin paper tindran els gegants tecnològics, que fins ara han anat disparats a borsa i en beneficis, i si sabran treure rendiment dels avenços que han fet en intel·ligència artificial.

"Haurem de veure si s'aturarà el ritme de creixement de les tecnològiques i veure si saben com fer caixa del que han aconseguit en intel·ligència artificial", apunta Robert Casajuana, soci economista a SLM.

Per ell, l'arribada de Trump serà un punt d'inflexió, pendents de si acaba posant aranzels o no i això genera més inflació.

Per això creu que l'any que ve "serà el moment per a les petites i mitjanes empreses cotitzades".

Damià Rey, director del GVC Institute i professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, ho resumeix així: "Els Estats Units són els que han innovat, Europa ha regulat, i la Xina també ha innovat. I està clar que aquesta innovació fa que hi hagi aquest gap tan diferenciat entre Europa i els Estats Units."

Seu de Nvidia, a Santa Clara (Califòrnia)
Seu de Nvidia, a Santa Clara (Nvidia)
ARXIVAT A:
Estats UnitsDonald Trump AlemanyaBorsa IBEX 35Economia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut