Les botigues cannàbiques s'expandeixen a Barcelona gràcies a la llicència de floristeria

El Gremi de Floristes de Catalunya reclama que es faci una regulació específica per a les botigues cannàbiques
Sònia Poll / Marta Freixanet Actualitzat
TEMA:
Comerç

Creixen com les males herbes per tot el centre de Barcelona. Les botigues cannàbiques s'estan expandint al voltant de la Rambla i s'apropien dels locals dels comerços que tanquen a la zona. Amb l'excusa que a la base de tots els productes que ofereixen hi ha la planta de la marihuana, se n'estan obrint una al costat de l'altra, a banda i banda de la Rambla de Barcelona i als carrers dels voltants, al districte de Ciutat Vella.

En Carlo, un dels venedors de la cadena The Cannabis Shop, explica que per obrir una botiga nova només es necessita la llicència de floristeria:

"La marihuana és una planta tropical i per vendre tot això necessites una llicència de florista"


Llicències de floristeria

El Gremi de Floristes de Catalunya va veure com de cop i volta no paraven de donar-se llicències de floristeria i ho van posar sota sospita. Pensaven que s'hi podrien amagar basars o algun altre tipus d'establiment que volguessin aprofitar la llicència per poder ocupar la via pública, com poden fer les floristeries i els locals de restauració.

La sorpresa va ser comprovar que al darrere d'aquestes suposades floristeries hi havia comerços on es venen tota mena de productes relacionats amb el cànnabis.

El mateix gremi calcula que només a la ciutat de Barcelona hi ha entre setanta i vuitanta botigues cannàbiques que funcionen amb l'epígraf fiscal de floristeria, mentre que hi ha la xifra de floristeries reals és de 400. Reclamen a l'Ajuntament de Barcelona que faci una regulació d'aquest tipus d'establiments que s'estan expandint.

Per ara n'han detectat fins a 40 al Raval, i han vist com s'estan expandint cap a l'Eixample.

The Cannabis Shop, a la Rambla (CCMA)

Manca de regulació

A partir del setembre, l'Ajuntament de Barcelona vol canviar l'ordenança municipal per fer molt més difícil que se'n puguin obrir i que tinguin un epígraf fiscal específic.

A més, es volen restringir i intensificar els controls dels productes relacionats amb el cànnabis que s'hi venen: gominoles, pastissos, xocolata, begudes refrigerades, olis i cremes, samarretes i cigarrets ja preparats amb marihuana.

Aquest estiu els caramels amb cànnabis s'estan venent moltíssim. En Carlo fa tres anys que treballa al Cannabis Shop de la Rambla i ens comenta que a primera hora del matí ja ha venut gairebé una vintena d'aquest tipus de caramels de pal:

"N'hi ha alguns que porten sucre i estan fets amb oli del cànnabis que estimulen més el relaxament, i d'altres que et donen una mica més d'energia"

Són botigues que també venen productes dolços que porten cànnabis (CCMA)

El regidor de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, explica que volen limitar l'activitat d'aquests establiments i recorda que la venda i la distribució de qualsevol producte estupefaent està prohibida:

"Evidentment, no pots comprar-te un porro en una botiga.  Això és una il·legalitat administrativa i penal. Una altra cosa són els subterfugis que s'utilitzen, els tipus de llavors que s'utilitzen, que contenen aquests components o productes d'alimentació que també en tenen"

Manté que a partir del setembre volen regular aquest tipus d'establiments:

"El negoci que envolta el tema del cànnabis és un tema que ens preocupa. Des de l'Ajuntament de Barcelona tenim la determinació d'intentar limitar-lo al màxim perquè els perjudicis que això pot provocar per a la salut són prou coneguts"

De fet, això també ho reclamen des de l'associació de comerciants Barna Centre:

Des de Barna Centre tenen comptabilitzades més de dues-centes botigues cannàbiques a tota la ciutat concentrades, sobretot, en els espais turístics.

La majoria han obert durant l'últim any amb llicència de floristeria o bé amb llicències de complements de regal o de complements de fumador. Els comerciants lamenten que aquest nou tipus de negocis s'estan fent amb locals de tota la vida i del centre de la ciutat, com l'antiga farmàcia Estrella, al carrer Ferran, perquè són els que poden pagar els elevats preus del lloguer.

ARXIVAT A:
Comerç Ajuntament de Barcelona
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut