Les cases barates del Bon Pastor, un museu en construcció

16 d'aquests habitatges obrers es conservaran com a testimoni del passat i seran un museu
Sara Grimal / Alonso Carnicer Actualitzat
TEMA:
Patrimoni

Al barri del Bon Pastor de Barcelona fa divuit anys que està en marxa l'enderroc del conjunt de cases barates més gran dels quatre que es van construir el 1929, que es volen substituir per pisos nous. Setze d'aquests habitatges obrers es conservaran com a testimoni del passat i seran un museu viu de l'habitatge, amb el nom de MUHBA Bon Pastor, dins la xarxa del Museu d'Història de Barcelona.

Els mateixos veïns de les cases barates s'hi han implicat a fons i han aportat peces del seu mobiliari, i també el seu testimoni personal, de cara a la construcció del futur museu. Avui, amb el nom de "Bon Pastor, laboratori d'un barri", s'ha fet una escenificació al carrer de l'espai interior d'una de les cases barates.

 

 

S'ha recreat l'interior d'un habitatge de classe treballadora de les cases barates del Bon Pastor amb mobles donats pels veïns, com Felisa de Blas:

"Aquest és el llit on dormia; aquesta és la lampareta de la meva mare, que tenia a la tauleta de nit. I aquesta taula era meva, aquí dinàvem tota la família."

La complicitat del veïnat ja ha permès recollir 1.600 estris i objectes que formaran part del MUHBA Bon Pastor. S'habilitarà en una illa de cases barates, que es conservarà per mostrar la història i l'evolució de l'habitatge obrer.

El Bon Pastor va ser el polígon més gran de cases barates dels quatre que es van construir l'any 1929 a Barcelona davant la greu falta d'habitatge social. En una zona remota, a prop del riu Besòs, es van fer 784 cases de dimensions reduïdes i amb mancances de tota mena.

 

 

Maite Sánchez, que forma part de l'Associació de Veïns del Bon Pastor, molt implicada en tot el procés de creació del museu, recorda com era la vida:

"En 48 metres quadrats a vegades hi vivia més d'un nucli familiar. Hi dormíem molts."

La seva veïna Juana Melenchón afegeix:

"A l'hora de dormir, calia anar col·locant llits per tot arreu."

Amb els anys, els veïns van anar millorant unes cases petites, sense fonaments i amb greus problemes d'humitats.

El 2001 el Patronat Municipal de l'Habitatge va començar un procés d'enderroc i substitució per pisos que s'ha allargat molt en el temps. Ara va per la quarta fase, amb la construcció de 244 habitatges. Encara falta temps per culminar el reallotjament de tots els veïns de les més de 200 cases barates que encara queden.

 

 

El Museu d'Història de Barcelona amb la col·laboració del Districte de Sant Andreu, l'Institut Municipal de l'Habitatge, el Pla de Barris, l'Associació de Veïnes i Veïns de Bon Pastor i la producció de BIMSA, lidera el projecte de recuperació d'una de les illes d'habitatges, que es convertirà en equipament de barri i espai museístic l'any 2020-2021.

L'illa ubicada entre els carrers de Tàrrega-Claramunt i Bellmunt-Barnola està formada per 16 habitatges dels quals se'n museïtzaran la meitat: quatre mostraran l'evolució de les cases en diferents períodes (entre el 1929 i el 2017) i els altres quatre seran espais expositius per explicar, a partir de l'habitatge obrer, la història de Barcelona des del Bon Pastor. La resta de cases seran equipament de barri, amb sales polivalents, arxiu, oficines i magatzem.

 

Les cases barates del Bon Pastor cap al 1930 (Josep Domínguez / AFB)

 

Joan Roca, director del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), descriu el que es podrà trobar en el futur museu:

"El Bon Pastor va ser un dels primers polígons d'habitatge popular. La gent hi trobarà una visió de com ha anat evolucionant l'habitatge del segle XX a Barcelona, una visió de l'habitatge des de la casa i, per tant, una perspectiva d'interès tant per als barcelonins com per als visitants."

Al llarg de més d'un any, el projecte coordinat pel MUHBA per a la creació participativa d'un "museu de l'habitatge obrer" ha documentat tots els elements físics de les cases, i ha recollit la memòria històrica del barri, a través de les fotografies aportades pels veïns i també amb l'enregistrament de la seva memòria oral. Hi ha hagut moltes troballes, com alguns dels paviments originals que havien quedat tapats per posteriors enrajolats. Les cases, en la fase inicial, eren extremadament austeres, gairebé sense mobiliari.

Durant els actes que s'han fet al Bon Pastor s'ha projectat el "making of" del projecte, que inclou una part de les filmacions fetes per documentar tot el procés de treball.

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut