Les causes que queden pendents de l'1-O: del jutjat 13 a alguns alcaldes

Cinc anys després del Primer d'Octubre encara hi ha polítics que esperen ser jutjats
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

Del referèndum de l'1-O se'n van desprendre un seguit de causes judicials contra alts càrrecs i membres del govern, acusats de malversació o de desobediència. Algunes d'aquestes causes ara com ara encara no s'han tancat. Aquest és el recull dels principals casos que encara hi ha pendents:


Jové i Salvador

Josep Maria Jové i Lluís Salvador, ara diputats d'Esquerra i fa cinc anys alts càrrecs d'Economia, podrien ser jutjats a principis d'any. Se'ls processa per malversació, revelació de secrets --que poden comportar penes de presó-- i desobediència.

A la causa s'hi ha incorporat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també exalt càrrec d'Economia. En el seu cas només se l'acusa de desobediència. Els jutjaran al Tribunal Superior de Justícia


Meritxell Serret

També al TSJ i també per desobediència jutjaran l'exconsellera d'Esquerra Meritxell Serret. La fiscalia li demana un any d'inhabilitació i 12.000 euros de multa. La causa es pot resoldre abans de finals l'any.


Síndics electorals

Més insòlit és el cas dels cinc síndics electorals de l'1-O, que estan pendents de repetir el judici després de ser absolts. Són la consellera de Feminismes, Tània Verge; el diputat de Junts al Congrés Josep Pagès, i els professors universitaris Jordi Matas, Marta Alsina i Marc Marçal.

L'Audiència de Barcelona va admetre un recurs de la Fiscalia, que argumenta que la sentència absolutòria no estava ben fonamentada. Una decisió que la defensa he recorregut perquè genera indefensió.

Jutjat 13

En jutjat 13 va començar la causa contra el referèndum, arran d'una denúncia de Vox contra el jutge Santi Vidal. Cinc anys després, la fase d'instrucció encara no està tancada.

Hi ha una trentena de processats entre polítics, càrrecs de confiança, funcionaris i treballadors de la Generalitat. El ventall de delictes de què se'ls acusa va des de malversació, revelació de secrets, falsedat documental i desobediència.


Jutjat 18

Pràcticament, paral·lelament al 13, arrenca una causa al jutjat 18, que investiga l'acció exterior de la Generalitat per organitzar el referèndum, i hi ha persones processades en els dos casos. Fet que les defenses denuncien.


Tribunal de Comptes

A la primavera està previst el judici al Tribunal de Comptes contra 33 persones vinculades al referèndum i a l'acció exterior del govern. Per tant, alguns també estan en alguna de les causes anteriors. Entre ells, els expresidents Mas i Puigdemont i exconsellers com Homs, Mas-Colell, Turull, Comín, Puig, Romeva i Bassa.

Se'ls jutjarà per responsabilitat comptable i se'ls reclamen més de 3 milions d'euros. En cap cas pot comportar penes de presó.  

Alcaldes

Dels 700 càrrecs municipals que van ser denunciats per organitzar l'1-O, pocs han acabat amb judici. Encara n'hi ha de pendents, com els de la Ràpita, Dosrius o Argentona.


Indults

El Tribunal Suprem, que va jutjar els 9 expresos polítics, ha de resoldre ara els recursos contra els indults. Uns indults que va aprovar el govern del PSOE i que Vox, PP i Ciutadans --entre altres-- van recórrer.


Anna Gabriel

Del Suprem també penja la causa d'Anna Gabriel, processada per desobediència, però que podria acabar en un jutjat ordinari de Catalunya o amb l'arxivament del cas.


Exiliats

Els altres cinc exiliats, a Bèlgica i a Suïssa, estan pendents de la justícia europea, de si es pronuncia a favor o en contra que Espanya pugui emetre una nova euroodre a Bèlgica.  

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut