La Palma, un any i mig després de l'erupció
La Palma, un any i mig després de l'erupció (Europa Press)

Les cendres del volcà Cumbre Vieja podrien servir per regenerar platges de sorra negra

Un estudi confirma que són vàlides per regenerar platges de sorra negra, tot i que conclou que és essencial elegir-ne el tipus adequat

La lava del volcà Cumbre Vieja es va endur al seu pas més de 1.300 cases i 370 hectàrees de cultius a l'illa de La Palma. Les autoritats van evacuar fins a 7.000 persones.

El dia de Nadal de l'any 2021 es va donar per finalitzada l'erupció del posteriorment batejat com a volcà Tajogaite. Havia començat el 19 de setembre, 85 dies abans, la més llarga de la història de l'illa, i va afectar els ecosistemes de fauna i flora.

Ara, un any i mig després, sembla que la cendra del volcà es podria fer servir per solucionar una problemàtica recurrent els últims anys. Segons un estudi liderat per la demarcació de Santa Cruz de Tenerife del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, alguns tipus de cendres es podrien reutilitzar per regenerar platges de sorra negra.


El gra i la densitat del material, aspectes clau

La investigació ha comparat mostres de la cendra del volcà amb altres de sorra negra nadiua de dues platges del nord de l'illa, la de San Marcos, a Icod de los Vinos, i la d'El Socorro, a Los Realejos. Un dels aspectes clau que assenyala l'estudi és que el material no sigui "ni més fi ni més gruixut que el nadiu".

"Si el material és més fi, l'onatge s'emportaria una part del material, mentre que si és més gruixut serà més estable però menys confortable per a l'usuari."

És per això que l'Escolta d'Enginyeria Civil de la Universitat de la Laguna, el Laboratori d'Obres Públiques del govern de les Canàries i diverses consultories i professionals han analitzat la granulometria i la densitat del material de les mostres recollides.

 

L'erupció del volcà Cumbre Vieja va fer desaparèixer centenars de cases i milers de persones van ser evacuades de casa seva
L'erupció del volcà Cumbre Vieja va fer desaparèixer centenars de cases (Europa Press)

L'estudi valida l'ús de les cendres

Pel que fa a la densitat mitjana de les cendres, els científics s'han trobat que variava gairebé mig punt segons la mostra, fet que indica que hi ha una àmplia gamma de cendres per triar.

L'estudi explica que seria útil per a la regeneració, tot i que puntualitza que "cal elegir una cendra amb la mida i la densitat adequades als valors del material nadiu de les platges".

"És possible escollir cendres amb valors una mica inferiors als del material natiu, però llavors s'haurà d'incrementar-ne el volum per compensar les pèrdues."

Els científics també han elaborat una anàlisi de la lixiviació per determinar la concentració de metalls pesants solubles en aigua que s'alliberen quan les cendres hi entren en contacte. En aquesta classificació hi ha tres categories: inertes, no perilloses i perilloses.

L'anàlisi s'ha portat a terme agafant cinc mostres de cendra de diferents llocs de l'entorn del volcà, i totes han presentat una concentració inferior als límits establerts. Per tant, les cendres s'han classificat com a inertes.

Una vegada analitzats tots els paràmetres, l'estudi ha conclòs que les cendres del volcà són vàlides per a la regeneració de platges de sorra negra, tot i que no totes: s'ha d'elegir el tipus adequat de material.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
Anar al contingut