Imatge d'una refineria al Canadà (Reuters / Dan Riedlhuber)

Les claus de la primera llei per mitigar la crisi climàtica a Espanya

Una zona de baixes emissions a cada ciutat de més de 50.000 habitants, reduir un 23% les emissions d'efecte hivernacle el 2030, la neutralitat climàtica el 2050, entre les mesures de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

La comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, la primera norma espanyola per mitigar la crisi climàtica i l'escalfament global i una de les grans apostes del govern de Pedro Sánchez per a aquesta legislatura.

Entre els objectius de la llei hi ha que per al 2040 ja no es venguin cotxes contaminants i reduir la presència dels gasos d'efecte hivernacle pràcticament fins a zero l'any 2050.

 

Fums d'una fàbrica que funciona amb carbó a Mongòlia (Reuters / David Gray)

 

La futura norma preveu algunes dates clau:

- L'any 2023, totes les ciutats de més de 50.000 habitants hauran de tenir una zona de baixes emissions. D'aquesta manera, es vol reduir la contaminació atmosfèrica i les emissions de CO2 i afavorir la mobilitat elèctrica i el transport públic.

- L'any 2030, Espanya haurà d'haver reduït un 23% les emissions d'efecte hivernacle respecte al 1990. Aquest percentatge és tres punts superiors al que hi havia en el text que el govern espanyol va enviar al Congrés ara fa gairebé un any.

- També el 2030, caldrà augmentar fins al 74% la generació d'electricitat amb energies netes i millorar l'objectiu d'eficiència energètica fins al 39,5%.

- L'any 2040 no es podran vendre cotxes contaminants i, aquell any, tots els vehicles no comercials lleugers seran de zero emissions. A més, s'estableixen obligacions de punts de recàrrega en gasolineres i edificis.

 

Tub d'escapament d'un cotxe, a Londres (Reuters / Peter Nicholls)

 

- L'any 2050, el país haurà d'assolir la neutralitat climàtica, és a dir, només podrà emetre la quantitat de gasos hivernacle que sigui capaç d'absorbir. El 100% de l'electricitat s'haurà de generar amb fonts renovables.

- Es prohibiran els sondejos i prospeccions fòssils. No es procedirà a la tramitació de qualsevol sol·licitud d'explotació d'hidrocarburs, en terra i mar; no s'atorgaran permisos d'explotació de materials amb propietats radioactives; tampoc s'autoritzaran activitats d'explotació d'hidrocarburs en què hi hagi previst l'ús de "fracking".

- S'impulsarà la rehabilitació energètica dels edificis i s'analitzarà els impactes del canvi climàtic en la salut pública i en l'assoliment d'una dieta alimentària sostenible.

- Es potenciarà el desplegament de les energies renovables, compatible amb la cura del patrimoni natural.

 

Parc fotovoltaic a la localitat francesa de Gardanne (Reuters / Jean-Paul Pelissier)

 

- El govern estarà obligat a revisar la sostenibilitat i l'emergència climàtica en el sistema educatiu.

- Es crearà un comitè d'experts científics en clima i transició energètica, que serà l'òrgan responsable d'avaluar i fer recomanacions en aquests àmbits.

- S'aprovaran plans estatals d'adaptació a la crisi climàtica, per identificar i avaluar-ne l'impacte en diversos escenaris.

- Compromís d'elaborar una llei de mobilitat sostenible, una revisió del sistema energètic i un impuls del ferrocarril com a mitjà de transport.

 

 

Aprovació amb l'abstenció de PP i Més País

La comissió de Transició Ecològica del Congrés ha aprovat el text amb 22 vots a favor, 5 en contra i 10 abstencions: la llei ha tirat endavant amb el suport de PSOE, Unides Podem, Esquerra Republicana, Ciutadans, Bildu i Terol Existeix; l'abstenció de PP i Més País i el vot en contra de Vox.

Diverses veus han criticat la "falta de consens, diàleg i d'ambició climàtica de la futura de llei", que ara haurà de passar l'últim tràmit al Senat.

A causa de la tramitació urgent, la llei podria entrar en vigor aquest mateix mes d'abril.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut