Les claus de la reforma laboral que enfronta PSOE i Unides Podem
Pedro Sánchez, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats (EFE)

Les claus de la reforma laboral que enfronta PSOE i Unides Podem

Derogar la reforma del PP del 2012 obligaria a tornar a la legislació anterior, cosa que aboca el govern espanyol a pactar un marc nou per a les relacions laborals

RedaccióActualitzat

La reunió entre el PSOE i Unides Podem per llimar les diferències sobre la reforma laboral s'ha acabat poc abans de les 10 de la nit d'aquest dilluns sense arribar a un consens.

Ho han dit fonts d'UP, que han afegit que "serà necessari seguir negociant", mentre el PSOE s'ha limitat a dir que ha estat una "reunió constructiva" i amb "bon to", i també que seguiran "parlant".

Han estat gairebé dues hores de reunió per intentar tancar la crisi entre els socis de govern oberta la setmana passada entorn la reforma laboral.


Derogar o legislar de nou?

És una pugna de gran abast, perquè no implica només derogar el decret llei del PP del 2012 que va canviar la legislació laboral, sinó crear un nou marc general per a les relacions laborals.

L'objectiu dels partits d'esquerres i dels sindicats és que aquell decret es derogui, però fer una simple derogació comportaria tornar a aplicar la llei anterior al 2012.

Per això el govern espanyol, els sindicats i les patronals treballen per pactar les bases d'una nova llei, tot i que també seria possible reformar la reforma, modificant els punts més polèmics.


Patronals i sindicats divergeixen

D'una banda, als empresaris ja els està bé tal com està ara, perquè dona més força als convenis d'empresa enfront dels sectorials, i els permet despenjar-se d'algunes de les condicions.

De l'altra, els sindicats volen que tot estigui fixat en els convenis sectorials, i que qualsevol modificació s'hagi de pactar amb ells.


Contracte únic?

La contractació també està en el debat: hi ha els partidaris de seguir potenciant els contractes indefinits i reduir la temporalitat i altres són partidaris d'establir un contracte únic.

Aquest contracte únic, proposat per molts economistes liberals, donaria més flexibilitat a les empreses per contractar, i també per acomiadar amb menys cost.

 

Mercat dual

Un altre dels problemes pendents és solucionar la dualitat del mercat de treball, on d'una banda hi ha treballadors indefinits amb tots els drets reconeguts, i de l'altra molts treballadors temporals amb pocs drets.

En aquest sentit, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha emès els últims anys sentències que exigeixen que aquests treballadors tinguin els mateixos drets que els indefinits.


"Motxilla austríaca"

Els especialistes asseguren que, tot seguint la filosofia de la Unió Europea, també caldria ajudar i facilitar que els treballadors puguin canviar de feina més fàcilment i sense perdre drets.

Una de les eines en aquest sentit seria l'anomenada "motxilla austríaca", en què l'empresa finança un fons per cada treballador que es pot destinar a formació i serveix d'indemnització en cas que plegui de l'empresa o l'acomiadin, cosa que incentiva la mobilitat i la formació.

També s'intenta que en la nova reforma es modifiqui la regulació dels ERTO, vinculant-los a formació i noves polítiques per donar feina als joves i la manera de limitar la subcontractació no justificada de feines per així reduir la precarietat.

Enfrontament PSOE - Unides Podem

Aquest és el debat de fons de la reforma laboral, que està enfrontant de manera molt seriosa les dues forces polítiques del govern espanyol, el PSOE i Unides Podem.

La crisi va esclatar divendres de la setmana passada, quan la ministra i secretària general de Podem, Ione Belarra, va reclamar aquesta reunió a través de Twitter assegurant que els cal "abordar la gestió i l'execució dels compromisos de coalició".

UP vol que es respecti la literalitat de l'acord de govern i que es derogui la reforma del PP, mentre el PSOE només vol modificar-la, i que el procés el lideri la vicepresidenta primera, Nadia Calviño.


Calviño vs. Díaz

El xoc està personalitzat en Calviño i en la vicepresidenta segona, la ministra de Treball Yolanda Díaz, que considera que li correspon a ella liderar.

Pedro Sánchez i Nadia Calviño, aquest dilluns a Madrid

Aquest migdia, quan faltaven poques hores per a la reunió, Pedro Sánchez ha volgut escenificar el seu suport a Calviño, assistint a un acte al Ministeri d'Economia amb alts càrrecs internacionals i de la Comissió Europea.

Calviño ha sortit a rebre Sánchez, han entrat plegats i el cap de l'executiu espanyol ha dit que la negociació es fa com a Europa, amb diàleg social i consens:

"El govern està compromès... tot el govern està compromès en abordar la modernització de la legislació laboral per extirpar la precarietat laboral, impulsar la competitivitat de la nostra economia i restablir l'equilibri en la negociació entre empresaris i treballadors."


Debat de continguts o de persones?

Era la resposta a Díaz, que aquest mateix dilluns havia reclamat al PSOE que s'aclarís, i assegurant que el problema no és de persones sinó de "continguts":

"El debat és de continguts, no és de persones, i crec que seria bo que en l'altra part, majoritària, del govern s'aclareixin, sobretot perquè estan donant declaracions diferents."

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dilluns a Madrid

Reforçada per Pedro Sánchez, Calviño ha aprofitat per negar cap mena de personalisme i també que hi hagi hagut posicionaments diferents dins el PSOE:

"Jo crec que el president del govern ha estat tremendament clar cada vegada que ha intervingut i, en particular, aquest mateix matí. Aquesta és la posició de tot el govern i aquí no hi ha marge per a cap tipus de consideració individual o personal."

 

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboralDrets laborals
Anar al contingut