L'exministre José Luis Ábalos s'hauria beneficiat d'un xalet i d'un lloguer a càrrec de l'entramat investigat (Europa Press/Matias Chiofalo )

Les claus de l'informe policial del cas Koldo que acorrala Ábalos i esquitxa Sánchez

El president del govern espanyol nega qualsevol vincle amb les activitats de l'exministre, que està a un pas de ser imputat per corrupció
Redacció
TEMA:
Cas Koldo

L'exministre José Luis Ábalos s'ha convertit en una pedra a la sabata per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L'informe de la Guàrdia Civil assegura que qui va ser número 2 del PSOE va obtenir beneficis en el cas Koldo, pel suposat frau en la compra de mascaretes al Ministeri de Transports durant la pandèmia. 

L'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil atribueix a Ábalos un "paper rellevant i de responsabilitat" en la trama, investigada pel possible pagament de comissions il·legals. Segons els investigadors, l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític --a qui es referien com "Goblins" o "el jefe"--  i, a canvi, l'exministre hauria facilitat contractes públics de material sanitari. 

El jutge que porta el cas ha fet aquest divendres el primer pas per enviar la causa al Tribunal Suprem, que haurà de decidir si investiga formalment o no l'exministre Ábalos. Després d'aquest informe, l'exministre ha demanat declarar voluntàriament a l'Audiència Nacional per defensar, assegura, que no forma part de "cap trama".

Els investigadors descriuen que Ábalos tenia una "vinculació directa" amb el considerat aconseguidor de la trama, l'empresari Víctor de Aldama, president del Zamora CF. De Aldama es va introduir suposadament al ministeri gràcies a l'ajuda de la mà dreta d'Ábalos, l'assessor Koldo García, fins a aconseguir diversos contractes públics i beneficiar-se de la xarxa de contactes que li facilitaven.

L'informe de la Guàrdia Civil apunta el paper d'Ábalos en la trama (3Cat)

Milions d'euros en or: la cara oculta del viatge de Delcy Rodríguez

L'informe també assenyala que a finals del 2019, Koldo García va convidar per carta, i en nom de l'aleshores ministre, la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez. Ábalos ho va consultar amb el president espanyol, que li va respondre amb un "bé". El ministre va comentar al seu assessor que el president, com a mínim, no hi posava pegues. 

Malgrat que Rodríguez tenia prohibida l'entrada per sancions europees contra els drets humans, De Aldama va preparar per a ella una agenda de quatre dies a Madrid. La visita incloïa diverses trobades amb empresaris espanyols i una reunió amb Ábalos al seu despatx.

Des de Roma i en una compareixença no prevista, Pedro Sánchez ha replicat aquest divendres que la visita de la número 2 de Maduro es va cancel·lar quan van adonar-se que Rodríguez no podia trepitjar la Unió Europea.

Amb tot, Ábalos i Rodríguez es van arribar a veure a peu de pista a Barajas, segons l'informe de l'UCO, fet que Ábalos ha qualificat de salutació informal. Qui va beneficiar-se de la intermediació, però, van ser Koldo i De Aldama, que tenien oberts negocis amb Veneçuela per comprar 70 milions d'euros en barres d'or.

Captura de la conversa entre Ábalos i Pedro Sánchez sobre la visita de Delcy Rodríguez a Espanya (3Cat)


Sánchez apareix vinculat al rescat d'Air Europa

A l'informe policial també es menciona el rescat de l'aerolínia Air Europa. Segons els investigadors, De Aldama hauria aconseguit que Ábalos contactés amb el número 1 per rescatar-la. 

Diu l'informe que a Sánchez li deien "el número 1", que Koldo, era "el grandullón", Aldama, el "Gominas", i Ábalos, "Goblins" o "el jefe". I que "el jefe" rebia contrapartides per les seves mediacions, i no només amb Air Europa o Veneçuela.

 

Un xalet de luxe per a Ábalos

Tot i que no consten pagaments en efectiu, l'atestat policial revela que l'exministre hauria gaudit d'una casa valorada de més de 500.000 euros a Cadis comprada per De Aldama a través d'altres suposats testaferros.

Fins i tot s'aporten indicis que mostren que l'exministre hauria arribat a enviar al seu assessor diversos anuncis d'immobles a la urbanització La Alcaidesa, prop de Sotogrande, on finalment la trama va adquirir el xalet.

Es dona la circumstància que el primer dels missatges amb enllaços es va enviar només quatre dies després de l'adjudicació d'un dels contractes de mascaretes a l'empresa investigada, Soluciones de Gestión.

Les investigacions de l'UCO també acrediten que De Aldama hauria pagat més de 88.000 euros en mensualitats d'un pis a Madrid a una parella de l'exministre de Transports. 

A més, aquesta dona va estar contractada com a auxiliar administrativa en una empresa que depenia del ministeri i sota supervisió del germà de Koldo García, que també hi treballava.

L'exministre José Luis Ábalos acompanyat del seu exassessor Koldo García en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Sánchez: "Qui la fa, la paga"

Les revelacions de l'informe han sacsejat el govern espanyol, que aquest divendres ha sortit en bloc a tallar qualsevol vincle amb Ábalos. El president, Pedro Sánchezha volgut espolsar-se qualsevol responsabilitat i ha defensat la gestió que ha fet l'executiu espanyol del cas dient que s'ha actuat "amb contundència i amb determinació":

"No hi haurà impunitat. A diferència del que ha passat en èpoques passades, amb el meu govern, qui la fa la paga."

Malgrat haver estat expulsat del PSOE al febrer, Ábalos manté l'acta de diputat, i per això el magistrat ha demanat al Congrés que confirmi que és aforat --tràmit que ja ha produït-- i , per tant, qui haurà de jutjar l'exministre és el Suprem.

 

ARXIVAT A:
Corrupció PSOE Guàrdia Civil Pedro Sánchez Tribunal Suprem Audiència Nacional José Luis Ábalos Govern espanyol Cas Koldo
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut