Les claus del congrés de Junts: de les noves vicepresidències al paper de Laura Borràs
El congrés avalarà el manteniment de la tensió amb el govern espanyol i la Generalitat, però el partit descarta una moció de censura a Pedro Sánchez i dona marge a la negociació
Junts prepara el congrés que ha de servir per fixar l'estratègia del partit i avançar en la renovació. Serà el cap de setmana vinent a Calella, al Maresme. En la reunió es nomenarà Carles Puigdemont president i es mantindrà Jordi Turull com a secretari general. Però hi haurà més canvis. Es preveu una renovació en les vicepresidències amb tres noms que es donen gairebé per segurs: Miriam Nogueras, Antoni Castellà i Josep Rius.
L'estratègia del partit serà un altre dels temes clau. Junts estreny Pedro Sánchez, però de moment no l'ofega. En la que ha estat una setmana "horribilis" per al president espanyol, amb l'amenaça de la presumpta corrupció del cas Ábalos i la investigació del Suprem al fiscal general de l'Estat, el PP ha aprofitat per carregar l'artilleria contra el PSOE i el president espanyol. En aquest context d'hostilitat cap a Sánchez, Junts ha optat per rebaixar la tensió i ha descartat una moció de censura al president espanyol.
Aquestes són les claus del congrés de Junts:
Renovació de la direcció
El congrés escollirà una nova direcció del partit. A l'espera que es faci públic, ja és un fet que Carles Puigdemont serà el candidat a president i farà tàndem amb Jordi Turull com a secretari general. D'aquest últim dependrà la secretaria d'organització, que amb tota probabilitat ocuparà una dona.
Antoni Castellà, Miriam Nogueras i Josep Rius ostentaran, previsiblement, 3 de les 4 vicepresidències. La quarta l'ocuparà una dona, encara per definir.
Demòcrates de Catalunya, l'escissió independentista d'Unió, ha arribat a un acord amb Junts per integrar-s'hi. Els d'Antoni Castellà es comprometen a no presentar-se sols a les eleccions i a dissoldre els seus comitès executius. Al mateix temps, Junts adoptarà la fundació de Demòcrates com a pròpia, perquè els de Puigdemont no en tenen i ja feia temps que tenien pensat crear-ne una. La fundació de Demòcrates ja té estructura, òrgans de govern i activitat. I un president, una direcció i un lideratge, que es mantindrà.
La decisió de la direcció de Junts d'eliminar el requisit de 6 mesos de militància mínims per poder accedir a un càrrec dins l'executiva permetrà a Castellà, de Demòcrates, formar part de la nova cúpula del partit. Aquest dimarts se signarà a Brussel·les aquest acord entre les dues formacions.
La negociació amb el PSOE es manté oberta
L'última reunió a Suïssa celebrada aquest 14 d'octubre hauria anat bé, sense que n'hagi transcendit més informació. Això després que fa uns dies, fonts de Junts confirmessin a TV3 que ja havien tret la targeta groga als de Pedro Sánchez i que la següent podria ser la vermella si no s'avançava en tres qüestions: el sostre de despesa que ha de permetre elaborar els pressupostos, el traspàs de les competències en immigració i l'oficialitat del català a la UE.
El suport dels 7 diputats de Junts és clau al Congrés per sostenir el president espanyol. Els de Puigdemont volen seguir jugant les seves cartes i per això el congrés servirà per avalar i reforçar l'estratègia de seguir mantenint la confrontació a Madrid per aconseguir treure el màxim rèdit per als interessos de Catalunya, diuen. Hi haurà partida mentre Sánchez compleixi amb els acords entre ells, els de la investidura, i sembla que per ara no s'acaba.
Crida a una nova unitat independentista
La confrontació també es manté a Catalunya amb el govern de Salvador Illa. Aquesta setmana la primera sessió de control al president al Parlament n'ha estat un exemple.
Junts, el segon partit amb representació a la cambra, no ha volgut designar oficialment un cap de l'oposició mentre Carles Puigdemont estigui a Brussel·les i el president del grup parlamentari, Albert Batet, és qui fa les funcions d'ariet contra el govern i el seu president. Retreuen a Salvador Illa la debilitat del seu executiu i el seu sucursalisme, diuen, respecte de La Moncloa.
Junts es presenta com l'única alternativa al govern socialista en un context d'oposició independentista desmembrada, però no abandonen l'anhel de la volguda unitat. En aquest sentit, al congrés avalarà la crida a una nova unitat que creuen que hauria de liderar la societat civil, amb la creació d'una entitat paraigua que aplegui partits, organitzacions i entitats.
El destí de Laura Borràs
L'encara presidenta de Junts, Laura Borràs, ha anat perdent capacitat d'influència dins l'actual direcció.
Borràs està pendent que el Suprem confirmi la sentència de 4 anys i mig de presó per falsedat i 9 anys d'inhabilitació per prevaricació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes i evita la confrontació directa amb Puigdemont i Turull.
Una opció per a Borràs podria ser passar de presidir el partit a estar al capdavant de la fundació que adoptaran de Demòcrates.
Esmenes a les llistes tancades
Les estructures territorials i sectorials han presentat fins a 3.000 esmenes a les ponències de la direcció, els documents que defineixen l'estructura i l'estratègia del partit que es presenten al congrés. D'aquestes, però, la gran majoria no han prosperat, i en les que encara es mantenen, hi ha temps d'arribar a acords per integrar-les al text fins al dimarts 22 d'octubre. Si no es pacten o es retiren, s'acabaran votant al congrés.
Per ara hi ha 5 esmenes a l'elecció de llistes tancades. Una part de la militància del partit no veuria bé que es modifiqui el procés d'elecció de la nova direcció i es passi del model actual de llistes obertes a un sistema en què es vota la cúpula en bloc.
Les esmenes van en contra de vetar el marge de participació de la militància en l'elecció dels membres de l'executiva. La direcció al·lega a favor del canvi la possibilitat dels líders de triar el seu equip.
- ARXIVAT A:
- JuntsExplicatius