Les claus del discurs de Mazón: així el rebaten els organismes que depenen del govern espanyol
El president centrifuga responsabilitats sobre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l'Aemet, que defensen que van seguir els protocols de comunicació establerts
El president valencià, Carlos Mazón, continua repartint responsabilitats en la gestió de la dana i aquest divendres a les Corts Valencianes ha disparat contra la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l'Aemet, que depenen del govern espanyol.
Tot i que ha admès errors, Mazón no pensa dimitir. Amb tot, ha promès que no tornarà a presentar-se a les eleccions si no és "capaç de liderar la recuperació" dels municipis devastats.
I és que, segons el president de la Generalitat Valenciana, "va faltar informació i coordinació", i aquí ha assenyalat especialment la feina de la Confederació, adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera.
Mazón ha tornat a denunciar una "apagada informativa" de l'organisme de conca, a qui ha retret que no enviés avisos de màxima alerta amb prou claredat i que, en definitiva, n'informés poc, tard i malament.
El president ha qüestionat que hi hagués un sol sensor a la rambla de Poio i s'ha queixat que els avisos --més de 200-- es notifiquessin tan sols per correu electrònic.
"Crida l'atenció que, davant una pujada tan espectacular del cabal, ningú de la Confederació pensi que no n'hi ha prou amb un correu electrònic. Ni una trucada, ni una paraula d'avís. Un simple correu entre 214 més."
La Confederació diu que és la Generalitat qui ha d'analitzar riscos
Consultada per TV3, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha justificat que les comunicacions s'han de fer per correu electrònic per tal que quedin correctament registrades, segons marca el protocol.
A més, han assenyalat que l'organisme aporta dades objectives, però que sempre és la Generalitat qui ha d'analitzar els riscos i generar les alertes a la població i les mesures per reduir l'impacte de la crescuda.
Mazón ha qüestionat que el president de la Confederació no hagués dit res de la situació crítica del barranc de Poio en la reunió del Cecopi d'aquella tarda, a la qual assistia telemàticament. Segons el president valencià, aquesta va ser l'evolució del cabal que la CHX els va notificar per mail:
12.07: 264 m3/s i tendència ascendent.
13.42: 120 m3/s i tendència descendent.
15.04: 55 m3/s.
16.13: 28,7 m3/s.
18.43: 1.686 m3/s, però no avisa del risc de desbordament.
Mazón ha criticat que no rebessin informació del barranc durant més de dues hores i que, mentrestant, es desbordés a l'altura de Paiporta a les 18.33 i "fos el causant dels pitjors estralls a la zona zero", segons el president valencià.
Per contra, ha contraposat aquest fet amb la "informació exacta i puntual" que la Confederació va facilitar, ha dit, sobre un segon fenomen hidrològic simultani: la crescuda del riu Magre i el risc de trencament de la presa de Forata.
Mazón ha explicat que l'alerta als mòbils es va enviar després que a les 20.00 el secretari d'estat de Medi Ambient truqués a la consellera de Justícia des de Colòmbia informant-la que no es podia garantir que la presa de Forata resistís.
L'Aemet envia les prediccions i els avisos de forma automàtica
Respecte a l'Agència Espanyola de Meteorologia, el president valencià ha posat en dubte l'encert de les seves previsions, malgrat que havia activat l'alerta vermella a les set del matí. Mazón ha reiterat que el pronòstic deia que a les 18.00 el temporal aniria a la baixa.
L'endemà de les inundacions, el portaveu de l'Aemet, Rubén del Campo, va admetre a RTVE que les previsions de precipitació de 180 litres per metre quadrat es van quedar curtes a la zona compresa entre Xiva i Utiel, on en unes hores va ploure tant com en un any sencer.
L'Aemet recorda que l'activació dels avisos vermells per pluges --els de nivell màxim-- es dona molt poques vegades i impliquen "un perill extrem" i que la situació sigui "d'una gravetat important".
Les prediccions i avisos de l'Aemet s'emeten de forma automàtica a la xarxa d'alerta nacional, de manera que arriben a les proteccions civils autonòmiques i estatal. En els casos més extrems, també sol haver-hi comunicació de forma telefònica o per correu, segons Del Campo.
Mazón obvia que una circular contemplava les alertes al mòbil
Una de les qüestions que més ha criticat la ciutadania és el fet que les autoritats no enviessin l'alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils fins a les 20.12, quan l'aigua ja havia negat diversos municipis.
La consellera responsable de Protecció Civil, Salomé Pradas, va dir la setmana passada que no sabia que existia el sistema ES-Alert i que no l'hi van explicar fins uns minuts abans d'enviar els avisos.
Mazón ha insistit aquest divendres que aquesta eina "no s'havia fet servir mai a la Comunitat Valenciana i no està prevista en protocols". I ha afegit que només està contemplada per a accidents d'indústries químiques i ruptures de preses.
Amb tot, una circular de l'agost passat demostra que el servei està actiu des d'aquest any, en el marc del pla de prevenció d'inundacions.
Les comunicacions amb la delegació del govern espanyol
La delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, tampoc s'ha salvat de les crítiques de Mazón. El president li ha retret que el dia 29 al matí no els convoquessin a una reunió amb organismes com Protecció Civil, l'Aemet, la Unitat Militar d'Emergències (UME) i Adif.
Bernabé manté que durant tot el matí va fer fins a quatre trucades a la consellera d'Interior, Salomé Pradas i, en algunes d'aquestes trucades, li va oferir la intervenció de l'UME.
Ho va negar el govern valencià, però unes imatges enregistrades al migdia per RTVE feien evident que aquest oferiment sí que va existir. No va ser fins a la quarta comunicació que Bernabé va demanar l'exèrcit.
La reunió del Cecopi
La Generalitat Valenciana va convocar a les 15.00 la reunió del centre de coordinació d'emergències, el Cecopi, per a les 17.00. Carlos Mazón hi va arribar a les 19.00, després de dinar amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui hauria ofert la direcció de la televisió pública À Punt. Una qüestió que el president ha eludit en la seva intervenció a les Corts Valencianes.
El president ha volgut deixar clar que quan va arribar a la reunió, després d'un trajecte en cotxe que "no va ser fàcil" per la situació del trànsit, "no va fer falta que ningú" el posés al corrent de la situació. També ha negat que endarrerís "ni un segon les feines que s'hi van portar a terme".
Mazón s'hi ha referit després que diversos mitjans publiquessin que els tècnics van haver de posar-lo al dia i que això hauria endarrerit la presa de decisions. Abans que arribés, alguns testimonis de la trobada relataven com la consellera Pradas entrava i sortia de la reunió, molt angoixada, mentre intentava contactar per telèfon amb el president valencià.
Els bombers forestals desmenteixen Mazón
El president valencià ha reiterat que la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) creada pel govern anterior i que ell va derogar era un "òrgan fictici" amb "zero bombers, zero mitjans i zero eficiència".
Per contra, ha defensat el "reforç" del servei de bombers forestals amb la implantació del tercer torn "durant 365 dies" i ha assenyalat que la plataforma d'aquest cos, on hi ha els sindicats, va "rebutjar el projecte de l'UVE".
Des de la secció sindical de la CGT dels bombers forestals han carregat aquest divendres contra Mazón i han denunciat que "en cap moment de l'emergència han activat tots els mitjans" de què disposen.
Des d'este sindicat i en alusió al q ha dit @carlos_mazon_ a les Corts hui, exposem:
CGT-BOMBERS FORESTALS GVA (@BBFF_CgtPv) November 15, 2024
- Portem treballant dècades 365 dies l'any, no ds d'ara com ha insinuat Mazón.
- En cap moment de l'emergència han activat tot els mitjans q disposem. Castelló de 20unitats, 8 cada dia.
? pic.twitter.com/K3mSyMiFao
En un fil a X, han afirmat que el material que tenen per combatre inundacions "fa riure". També han denunciat que no s'ha materialitzat l'acord per al tercer torn, amb bombers disponibles les 24 hores els 365 dies de l'any.
A més, han assegurat que quan Vox va arribar a la conselleria "el primer que van fer va ser eliminar 13 milions d'euros del pressupost dels bombers forestals".
- ARXIVAT A:
- Carlos MazónPaís Valencià