Les claus del primer debat de política general d'Illa: habitatge, serveis públics i finançament
- TEMA:
- Debat política general
Aquest dimarts comença al Parlament el debat de política general, el primer amb Salvador Illa a la presidència de la Generalitat. En aquest primer debat, Illa dedicarà bona part del seu discurs als serveis públics (educació, sanitat, seguretat...) per "recuperar-ne la qualitat". I anunciarà també mesures per facilitar l'accés a l'habitatge.
ERC i Comuns tornaran a intentar que el Parlament aprovi regular el lloguer dels pisos de temporada. ERC també sotmetrà a votació una proposta sobre el finançament singular, cosa que forçarà Junts a pronunciar-se si hi està a favor o no.
El debat començarà aquest dimarts, 8 d'octubre, a les quatre de la tarda, amb la intervenció del president de la Generalitat. Continuarà dimecres, matí i tarda, amb el debat entre el president i els grups. Acabarà dijous a la tarda, amb la votació de les conclusions.
L'habitatge, tema central
El PSC, ERC i Comuns comparteixen que cal "posar en marxa un programa urgent de foment de l'habitatge protegit per resoldre l'actual crisi d'accessibilitat i promoure la construcció de 50.000 pisos nous en el període 2024-2030".
És el que van signar als acords del mes de juliol per a la investidura d'Illa.
Ara, l'atenció està posada en si hi ha concrecions, especialment pel que fa a terminis.
Serveis públics
En aquesta carpeta, educació. El PSC va pactar amb ERC, pel que fa als cursos de la llar d'infants, "mantenir la gratuïtat de l'I2" i "implementar la gratuïtat de l'I1 en el curs 2025-2026".
Segons va apuntar la consellera d'Educació a Els Matins de TV3, la voluntat hi és, però dependrà de si s'aproven els pressupostos del 2025.
També: sanitat, seguretat, la gestió de l'aigua, energies renovables i les infraestructures.
Examen al govern
El debat serà, com sempre, un examen al govern. En aquest cas, per testar la capacitat de l'executiu socialista de reafirmar els suports parlamentaris després dels acords d'investidura signats al juliol amb Esquerra i Comuns.
Ara, amb la vista posada en la negociació dels pressupostos, uns comptes que el govern voldria aprovar perquè entrin en vigor l'1 de gener del 2025.
Les sumes més complicades per al govern
Veurem si hi ha propostes sobre l'aeroport, la Ronda Nord i el Hard Rock, que són projectes que distancien el PSC dels seus socis d'investidura.
I també si hi ha alguna proposta sobre la Renda Bàsica Universal, defensada per ERC, Comuns i també la CUP. El govern del PSC, reticent, va cessar el fins ara director del pla pilot. Un pla pilot que és a l'acord del PSC amb ERC, però el govern Illa vol reformular.
Finançament singular
ERC portarà a debat una proposta sobre el finançament singular. D'aquesta manera, forçarà que Junts per Catalunya, per primera vegada, s'hagi de decantar: si hi vota a favor o no.
ERC creu que Junts s'hi podria sumar perquè Junts, segons va dir Marta Vilalta en declaracions a TV3, també defensa "aquest sistema de sobirania fiscal i econòmica". Jordi Turull responia a Catalunya Ràdio que Junts va signar el seu acord amb el PSOE que també parla de finançament i de gestió dels impostos.
La proposta d'ERC sobre el finançament singular també servirà perquè PSC i Comuns reafirmin el seu suport a aquest model. És el que van incloure als acords per investir Illa i el president de la Generalitat sempre diu que "complirà aquests acords".
Impostos
El president Illa també parlarà de finançament. Recordarà la seva aposta per la "prosperitat compartida", perquè la fiscalitat serveixi, diu, per reduir desigualtats i finançar els serveis públics, desmarcant-se del model de Madrid.
En canvi, tant el PP com Vox defensaran rebaixar impostos.
L'independentisme, sense majoria ni unitat
És el primer debat que l'independentisme no té majoria absoluta al Parlament, després de més d'una dècada. Dels 74 diputats de la passada legislatura, ara la suma de Junts, ERC i la CUP ha passat a ser de 59, nou per sota de la majoria absoluta de 68 diputats.
Per això, no n'hi ha prou amb els vots de Junts, ERC i la CUP per aprovar textos, per exemple, a favor del dret a decidir, com sí que s'havien aprovat en altres debats.
Però és que, a més, després de l'acord d'ERC per investir Salvador Illa, el debat pot fer evident la distància entre ERC i Junts per Catalunya. A hores d'ara, no es preveu cap proposta conjunta de l'independentisme. A hores d'ara.
Junts, com a primer grup de l'oposició, es presenta com "l'alternativa" al govern del PSC.
La CUP no comparteix l'estratègia ni d'ERC (per pactar amb el PSC) ni de Junts (pel pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez) i defensa "recuperar sobirania del Parlament".
L'amnistia
En el que coincideixen PSC, ERC, Comuns i Junts per Catalunya és que cal que la llei d'amnistia s'apliqui de forma immediata. Veurem si pacten, o no, alguna proposta que reculli aquesta petició.
Junts recorda a cada intervenció que hi ha dos diputats de l'actual legislatura que "no poden exercir plenament els seus drets polítics". Són Carles Puigdemont i Lluís Puig.
Defensa del català
S'esperen propostes en defensa de la llengua catalana i per fomentar el seu ús social. També serà un dels punts del discurs d'Illa.
El compromís del govern socialista és que s'aprovi el Pacte Nacional per la Llengua en els primers 100 dies de govern, com diu l'acord signat amb ERC. En el primer any, es preveu una partida de 200 milions d'euros, que dependrà també de si hi ha uns nous pressupostos per al 2025.
Defensa de la pau
Salvador Illa dedicarà part de la seva primera intervenció, la d'aquest dimarts, a la situació internacional. Especialment, arran del conflicte al Pròxim Orient, el president farà una defensa de la pau i deixarà clar, segons fonts pròximes, que "Catalunya és i serà a la primera línia de la solidaritat internacional".
També altres grups tenen previst fer aquesta defensa de la pau. Els Comuns han anunciat que tenen prevista una declaració en contra de la guerra a Gaza i "solucions basades en la pau".
L'horari
El debat comença aquest dimarts, 8 d'octubre, les 4 de la tarda, amb la intervenció del president de la Generalitat. Com sempre, el president no tindrà límit de temps. Illa, en les últimes ocasions, ha optat per anar al gra; no per llargs discursos, en la línia "d'anar per feina". Ho vam comprovar al seu primer discurs, el 8 d'agost, just després de ser investit president, i a la sessió del 5 de setembre al Parlament, quan va presentar el seu nou govern.
Aquesta serà, per tant, la tercera intervenció a la cambra des que és president.
Dimecres serà el dia del debat, matí i tarda, entre el president i els grups parlamentaris. Aquesta sessió començarà a dos quarts de deu del matí amb la intervenció de Junts per Catalunya, el grup de l'oposició amb més diputats. El seguirà Esquerra, el PP, Vox, els comuns, la CUP i Aliança Catalana, és a dir, en ordre de major a menor representació a la cambra. Tancarà el torn el grup parlamentari del govern, PSC-Units per Avançar.
Illa respondrà cada un dels grups de forma individual i, per fer la rèplica, cada grup tindrà 10 minuts més. Hi pot haver també contrarèplica.
Finalment, dijous es votaran les conclusions, les anomenades propostes de resolució. Cada grup pot presentar-ne un màxim de 22. La votació, en concret, serà a les 5 de la tarda.