Les claus dels F-16 per a Ucraïna: què impliquen i per què no els hi han donat fins ara?

Els Estats Units han canviat d'opinió i han decidit acceptar que els seus aliats enviïn avions de combat F-16, de fabricació nord-americana, a Ucraïna
Enllaç a altres textos de l'autor

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Al gener d'aquest any, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja feia mesos que demanava que li donessin caces F-16. Va ser llavors quan un periodista va preguntar a Joe Biden si estava a favor d'enviar aquest tipus d'avions a Ucraïna, i la resposta va ser contundent: "No."

Però aquesta negativa només ha durat cinc mesos. Una vegada més, els Estats Units han canviat d'opinió i han acceptat que Ucraïna rebi armament que abans es considerava massa potent i arriscat.

Els F-16, l'última línia vermella

Primer ho va fer amb els míssils Himars de curt abast i, més tard, amb les bateries antiaèries Patriot. Després van trencar un altre tabú amb els carros de combat i ara ha arribat el torn dels avions F-16, l'última línia vermella que els quedava per creuar.

Washington ha donat el vistiplau perquè altres països puguin reexportar alguns dels seus caces a Ucraïna, i Dinamarca, Bèlgica, els Països Baixos i Noruega ja s'hi han mostrat disposats i esperen sumar-hi més socis.

Primer van ser els míssils Himars, les bateries antiaèries Patriot, els carros de combat, i ara els F-16

Quina millora suposen els F-16?

Aquest model de caces són avions de fabricació nord-americana versàtils i relativament econòmics. No són els més avançats del moment, però milloraran molt la delmada força aèria ucraïnesa, tant a l'hora d'atacar objectius de Rússia, com de dissuadir els seus atacs.

La flota ucraïnesa està formada, en gran part, per avions de guerra de l'època soviètica que estaven a la força aèria d'Ucraïna abans de la invasió russa o que havien estat donats a Kíiv per altres estats europeus que abans es trobaven a l'òrbita soviètica com Polònia.

El conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, ha assegurat que han complert el que van prometre, "millorar les defenses aèries d'Ucraïna". Es calcula que es necessita com a mínim un any perquè els primers F-16 amb pilots ucraïnesos arribin al front de guerra.

"Es començarà a entrenar els pilots i els pròxims mesos determinarem amb els nostres aliats quan se'ls entregaran els avions, qui ho farà i quants en rebran."

 

Per què els EUA no han cedit fins ara?

Oficialment, Occident no s'ha decidit a donar els F-16 a Ucraïna fins ara perquè no volien escalar el conflicte i per por de provocar massa Putin. Però l'experiència els ha demostrat que cada cop que han trencat un tabú, Rússia se l'ha menjat i no ha pogut o volgut prendre represàlies.

Moscou ha tornat a dir que Occident assumeix "riscos colossals". Una expressió semblant a la d'altres vegades sense que, fins aquest dissabte, s'hagi traduït en fets.

 
ARXIVAT A:
Estats Units Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut