Escridassada a Sánchez en un 12-O marcat per la investidura i l'amnistia
La desfilada militar a Madrid ha canviat d'ubicació per una zona amb menys habitatges i s'ha reduït l'espai per al públic
La desfilada militar del dia de la Hispanitat a Madrid ha estat marcada per escridassades i xiulets contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i crits de "Que te vote Txapote".
Podeu veure un d'aquests moments en el següent vídeo, on es capta l'arribada de Sánchez entre retrets de detractors:
Durant l'acte també s'han sentit crits de "Puigdemont, a prisión", "España una y no 51", "A por ellos" o "Gobierno dimisión".
Això, tot i que l'acte aquest any s'ha celebrat al passeig del Prado, amb la tribuna de les autoritats davant de Neptú, i no pas al passeig de la Castellana, que va ser l'escenari de l'any passat.
El motiu del canvi de lloc, segons Defensa, són unes obres. Però el cas és que al Prado hi ha menys habitatges i s'ha reduït l'accés al públic a la zona.
En la cerimònia posterior al Palau Reial, Sánchez ha tret importància a l'escridassada en una conversa informal i ha fet responsable el PP d'escalfar els ànims, coincidint amb les negociacions per la seva investidura i el xoc polític entre les dretes i les esquerres davant la possibilitat que s'aprovi una llei d'amnistia, com exigeixen Junts i ERC.
La desfilada ha començat a les 11 h i l'han presidit els reis Felip i Letícia, juntament amb la princesa Elionor, que l'ha presenciat amb uniforme militar.
La princesa d'Astúries s'ha estrenat després a la recepció reial, amb uns dos mil convidats, cinc dies després d'haver jurat bandera i quan falten tres setmanes perquè faci 18 anys.
A la mostra hi han desfilat uns 4.200 militars, amb més d'un centenar de vehicles terrestres i uns 90 efectius aeris.
Feijóo i Sánchez, cara a cara
A més dels principals representants institucionals, la desfilada i la recepció ha fet coincidir Sánchez i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, enmig de l'ambient de tensió entre el govern espanyol i el principal partit de l'oposició.
El govern espanyol ha acusat el PP de convertir el 12 d'octubre en "la festa de l'insult", com va assegurar la seva portaveu, Isabel Rodríguez, mentre que el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, ha reivindicat que els ciutadans tenen dret a expressar-se al carrer contra els plans de Sánchez.
L'acte ha comptat amb la presència per part de l'executiu de tots els ministres en funcions, excepte la d'Igualtat, Irene Montero, i la d'Economia, Nadia Calviño, per motius d'agenda, de les altes autoritats de l'Estat i de tots els presidents de les comunitats autònomes, excepte el de la Generalitat, Pere Aragonés, i el lehendakari Iñigo Urkullu, tots dos de viatge, si bé els darrers anys han rebutjat assistir-hi.
Sánchez aparca per un dia les negociacions
El candidat a la presidència, Pedro Sánchez, aparca per un dia les negociacions amb els partits per la seva investidura per participar dels actes del Dia de la Hispanitat.
Hi arriba l'endemà de parlar amb Oriol Junqueras per telèfon, en un gest d'apropament a ERC, i trobar-se amb Gabriel Rufián, i la vigília de rebre Junts.
Precisament, avui, el grup republicà ha registrat una proposició no de llei sobre la supressió de desfilades militars al Congrés per via telemàtica. Reclamen retallar "despeses supèrflues" i que es destinin els diners a polítiques socials.
Desfilada amb cabra, gossos i bandera en paracaigudes
La desfilada ha comptat amb alguns dels elements habituals de cada any, com la cabra de la legió, que es diu Pacoli, i els gossos de la Policia Nacional.
Tots dos han pogut participar en l'acte tot i l'entrada en vigor de la llei de benestar animal, que impedeix l'ús d'animals en espectacles públics. Ho han fet per una excepció que n'autoritza l'ús en "activitats professionals".
També s'ha pogut veure la tradicional imatge d'una bandera espanyola de grans dimensions arribant des de l'aire. La novetat aquest any és que per primer cop a la història l'ha portat una dona paracaigudista.
Durant l'acte també s'han vist escenes poc habituals, com una petició de matrimoni d'un membre de l'exèrcit espanyol a la seva parella.
Tal com es pot veure en un vídeo que ha compartit l'Estat Major de la Defensa, la proposta ha comptat amb diversos companys militars que han rodejat la núvia colpejant els seus fusells a terra i exclamant repetidament: "Digues que sí!"
En este ambiente festivo pero solemne también hay ocasión para una pedida de mano. Seguimos con la emoción #DFN23 @EjercitoAire https://t.co/wB3xkVDLRK pic.twitter.com/Zy8Xx2cXzx
Estado Mayor Defensa 🇪🇸 (@EMADmde) October 12, 2023
Mitja hora després de la desfilada a Madrid, ha començat a Barcelona una manifestació liderada per Vox, Cs i el Partit Popular, en què s'han congregat unes 900 persones, segons la Guàrdia Urbana.