Festes de Gràcia: les colles acusen el districte d'"enterrar la cultura popular"
Les negociacions entre la majoria de colles i l'Ajuntament han acabat sense acord i, per tant, no hi haurà activitats de cultura popular
La festa major de Gràcia, a Barcelona, ha començat aquest dijous sense les activitats de cultura popular, però amb les colles al carrer en senyal de protesta. Acusen el districte d'enrarir les festes bloquejant les activitats.
"L'únic poder que tenim és estar al carrer, i això vol dir presentar-nos als nostres suposats actes i reclamar que la cultura popular és del barri", explica l'Àlex, president de la colla de diables Malèfica del Coll:
"Era un conflicte entre colles que ha escalat a un conflicte polític, i la resposta de les colles és una resposta política."
Desenes de membres de les entitats s'han fet sentir aquesta tarda davant de la seu del districte:
Continua la polèmica a la #FMGràcia24 per l'absència d'actes de cultura popular. No es resol la divisió entre la colla Vella i la resta de colles. La junta de la coordinadora de colles ha dimitit. Protesta davant la seu del districte pel bloqueig. pic.twitter.com/PmbPczW2zN
Oriol Freixenet (@Ofreixenet) August 15, 2024
En comptes de la tradicional cercavila, les colles han fet una "marxa fúnebre" aquest dijous a la tarda per denunciar que la cultura popular "ha mort" en l'edició d'enguany.
Reunió infructuosa entre les parts
En paral·lel a la protesta, ha tingut lloc una reunió entre l'Ajuntament i les colles de cultura popular, excepte la Colla Vella de Diables, que no té una bona relació amb la resta. Una mala maror que ha derivat en la decisió del districte de no autoritzar la pirotècnia a l'edició d'enguany.
Tot i que les activitats sense pirotècnia i cercaviles sí que tenien permisos, les altres entitats de la Coordinadora van cancel·lar els seus actes per donar suport a les associacions de foc.
Després d'unes quantes hores de reunió, no s'ha aconseguit desencallar el conflicte i, per tant, a hores d'ara no està previst que hi hagi festes populars.
"Estem destrossats", ha dit Àlex Abad Rovira, president de la Malèfica del Coll, en sortir de la reunió. Acusen el consistori de "no entendre què volen les entitats" i negar-se a demanar disculpes. A més, descarten arribar a un acord enmig de la festa major i celebrar algun acte durant els pròxims dies: "No és possible".
Per la seva banda, l'Ajuntament assegura que "manté en tot moment obert l'espai de negociació" entre la Coordinadora de les Colles de Cultura de Gràcia i la Colla Vella. Des del districte, lamenten que no s'hagi arribat a un acord.
Denuncien una "mesura de xantatge"
En les últimes setmanes s'havia intentat obrir un procés de mediació per solucionar el conflicte, però la Coordinadora denuncia que se la va "pressionar" amb els actes de la festa major.
També veu el bloqueig dels permisos per als actes com una "mesura de xantatge per aconseguir una resolució forçada" quan ja faltaven poques hores per a l'inici de la celebració.
Dimiteix la junta de la Coordinadora
Davant la impossibilitat de resoldre la disputa, aquest dijous la junta de la Coordinadora ha anunciat que dimiteix. En un missatge adreçat a totes les colles, els membres asseguren sentir-se "desbordats" i diuen que les últimes hores han estat "esgotadores":
"Hem dedicat tots els nostres esforços a trobar un acord per poder fer festa major. Això, finalment, no ha estat possible i ja no ens queden més forces."
S'espera que se celebri una assemblea al setembre per escollir una nova junta.
"Han convertit les festes en un festival gratuït"
Aquest dijous membres de les colles han escridassat els representants municipals en alguns moments del matí, com a la sortida de la missa de festa major, on s'ha esbroncat la regidora del districte, Laia Bonet, i el tercer tinent d'alcaldia, Albert Batlle.
Les colles també apunten que hi ha un problema de fons de model, com reivindica la Liz, presidenta de la colla Diabòlica de Gràcia:
"Els carrers han fet els esforços per guarnir i que aquests actes siguin per al veïnat, però el districte, amb les seves accions, ha convertit les festes en un festival gratuït."
Els membres de colles adverteixen que les festes s'acaben reduint a uns "concerts gratuïts al carrer, amb barres més o menys a preus populars" i també avisen que s'estan "gentrificant".
Una festa major "descafeïnada"
La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, ha lamentat que no s'hagi arribat a un acord per tenir una festa major "amb normalitat" i ha opinat que l'edició d'enguany serà "descafeïnada":
"La cultura popular és una part fonamental per poder tenir unes festes com toca."
Aquest any la majoria de les activitats no se celebraran, tot i que sí que se'n mantenen algunes, com la jornada castellera de diumenge i la convidada dels gegants de Solsona -bàsicament perquè impliquen colles alienes al conflicte-.
El pregó, dimecres i a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca, també es va celebrar.
Ens entristeix comunicar-vos que suspenem el cercavila de cultura popular de la #FMGràcia24 del qual som coorganitzadors juntament amb @collesdegracia! Lamentem aquesta situació, doncs sense les colles, la festa d'enguany no podrà ser completa! pic.twitter.com/NyHgEdvXJM
Festa Major de Gràcia (@festagracia) August 15, 2024
Un conflicte que ve de lluny
Vuit entitats formen part actualment de la Federació Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, després que la Vella decidís marxar-ne al gener. Ara bé, el conflicte ve de lluny: arrenca a les festes de l'any passat.
Segons ha exposat la Coordinadora en un comunicat de premsa, la Vella no va respectar un acord que havia modificat el recorregut de la tornada de l'ofici i va pujar cremant pirotècnica pel carrer Gran de Gràcia.
Això va causar l'enuig de les altres colles, que van demanar algun tipus de sanció per "reparar el dany" per l'incompliment d'un mandat assembleari.