Les comarques i barris on la incidència de la Covid sempre és alta: què tenen en comú?
Rebre molts visitants, estar molt interconnectat i sobretot, la vulnerabilitat social, són factors que castiguen especialment algunes zones de Catalunya
Onada rere onada, comprovem que els mapes de la Covid es repeteixen en certes zones de Catalunya, que sempre tenen incidències altes. Són determinades comarques i certs barris d'algunes ciutats amb característiques que n'afavoreixen la propagació.
Ens hem volgut fixar en quins són els trets que tenen en comú i que afavoreixen la transmissió del virus, que a hores d'ara ja estan clars:
- Ser receptor de visitants procedents d'altres zones. És el cas de l'Alt Empordà o la Cerdanya, que acostumen a estar amb incidències altes. És el mateix que s'ha vist també a Andorra.
- Ser en un eix de comunicacions. Per exemple, les poblacions per les quals passa la C-16 o la C-17 han tingut més impacte que poblacions d'iguals característiques que queden fora d'aquests eixos.
- Tenir indústria que requereix un treball amb esforç en interiors refrigerats, com és el cas del sector agroalimentari. Això també ha passat en altres països, com Alemanya.
- Però sobretot, la vulnerabilitat social i la precarietat laboral fan que les persones estiguin molt més exposades al virus.
Per protegir-se de la transmissió de la Covid és indispensable disposar d'una llar adequada i tenir els recursos bàsics coberts. Per això, s'han donat brots complicats en barris de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i altres ciutats metropolitanes, així com en zones d'Osona, el Segrià o la Garrotxa.
Els experts avisen que cal tenir molt en compte tots aquests determinants per poder controlar la pandèmia en els pròxims mesos. És per això que Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC, constata que la lluita contra la pandèmia "no és una feina només d'epidemiologia, és una feina de treball social també"; un argument que reforça Conchita Peña, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya:
"La Covid té pedigrí. Afecta tothom, però la capacitat de protegir-se del contagi també té a veure amb la precarietat."
En aquest vídeo trobaràs més detalls de l'anàlisi que en fan els especialistes:
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus