Les concessions de Sánchez a Junts per intentar aprovar els comptes
Els set diputats de Junts fan valdre la llista d'exigències del partit davant un PSOE que busca mantenir l'estabilitat
Montse Bassa i Alemany
Redactora de la secció de Política de TV3
El govern en minoria de Pedro Sánchez l'obliga a fer constants equilibris per mantenir l'estabilitat i, ara, intentar tirar endavant uns pressupostos -la llei més important d'un govern- que estan a la corda fluixa.
El català a Europa, l'ajornament de la votació del sostre de despesa i, aquest dimecres, la desclassificació de la documentació dels atemptats del 17-A en són els últims exemples.
El compromís del govern per desclassificar els informes secrets del servei d'intel·ligència sobre els atemptats arriba després que, aquesta setmana, s'hagi reactivat la comissió d'investigació d'aquest cas al Congrés. Una comissió que, a petició de Junts, es va constituir fa set mesos i fins ara ha estat en un punt mort. Ara és el Consell de Ministres qui ha d'aprovar la desclassificació.
La incògnita és veure si els documents permetran aclarir si hi havia relació entre el CNI i Abdelbaki es-Satti, l'imam de Ripoll. El ministeri de Defensa ha avançat que no hi ha res a amagar i s'obren a descartar qualsevol sospita.
Per Pilar Calvo, diputada de Junts, "el partit manté les posicions davant les coses importants".
"Evidentment, estem en una situació en la qual el PSOE necessita tornar a negociar amb Junts."
Esquerra també vol parlar dels pressupostos amb el govern. Els gestos del PSOE cap als juntaires han aixecat les suspicàcies dels republicans.
Les "condicions impossibles" del PP
Mentrestant, el govern socialista té el PP abonant la tesi del desgast, després que aquest dimarts l'executiu ajornés la votació del sostre de despesa per intentar sumar-hi els set diputats de Junts. Aquest és el pas previ a la negociació dels pressupostos. L'ajornament permet al PSOE intentar negociar més temps i evita que perdi una nova votació com ja va passar el juliol passat.
Cuca Gamarra, diputada del PP, apunta que els socialistes "porten 35 votacions perdudes en menys d'un any":
"Els sembla normal que el senyor Cerdán vagi a Suïssa amb la seva motxilla cada vegada que han de comprar vots amb els diners i la igualtat de tots els espanyols, cada vegada que han de tirar endavant una votació?"
El PSOE considera que el PP erra en la seva estratègia d'oposició perquè no vol col·laborar. "Acaben posant condicions impossibles, com dir que t'aproven els pressupostos si trenques el pacte amb ERC", afirma el socialista Patxi López:
"Saben perfectament que nosaltres tenim un pacte amb Esquerra i que el complirem. Posar condicions impossibles (...) els porta a estar ancorats en el 'no' a tot."
El PSOE reactiva la iniciativa del català a Europa
El distanciament de Junts ha mogut una altra peça del tauler: la del català a Europa. José Manuel Albares, ministre d'Exteriors, ha reprès la iniciativa demanant una reunió amb la presidenta Roberta Metsola per avançar en aquesta qüestió.
Fa més d'un any, arran de les negociacions de la investidura de Sánchez, Albares ja va sol·licitar la cooficialitat del català, el gallec i l'euskera, sense obtenir per ara cap resposta.
Precisament sobre el català, el PP, que té majoria al Senat, ha tombat una proposta de diversos grups -Esquerra Republicana entre ells- per reformar el reglament de la cambra i estendre encara més l'ús de les llengües oficials.
Una altra qüestió que Junts té pendent a la cartera és demanar la delegació integral de les competències en immigració a la Generalitat.