Les quatre congressistes demòcrates contra Trump (Reuters)

Les congressistes demòcrates contra el racisme de Trump: "Els Estats Units són de tothom"

Però el president nord-americà no afluixa i assegura que aquestes parlamentàries "haurien de marxar perquè odien aquest país"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Les congressistes negres i llatines del Partit Demòcrata planten cara al president Trump, que insisteix, però, a carregar contra elles i repetir que, si no estimen el seu país, haurien de marxar.

Les parlamentàries Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib han fet un pas endavant i han comparegut conjuntament. Ocasio-Cortez ha afirmat amb rotunditat que "els Estats Units són de tothom".

El president nord-americà va afirmar, recordem-ho, en el seu compte de Twitter, que les congressistes demòcrates negres, llatines i musulmanes tornessin d'on havien vingut. I l'endemà d'aquests missatges, lluny de demanar disculpes per les piulades xenòfobes del cap de setmana, Trump ha posat més llenya al foc:

"Són persones que, segons la meva opinió, odien el nostre país. Si no estan contentes aquí se'n poden anar, poden marxar i, saps què et dic, estic segur que hi haurà molta gent que no les trobarà a faltar."

 

Trump: "Si no estan contentes aquí se'n poden anar" (Reuters)


Les quatre congressistes demòcrates acusen Donald Trump de defensar el supremacisme blanc. Diuen que és un racista i que vol distreure l'opinió pública dels problemes dels nord-americans. Així s'hi pronunciava Ayanna Pressley, afroamericana nascuda a Chicago:

"Animo els nord-americans i tothom a no empassar-se l'ham. Es tracta d'una maniobra de distracció dels assumptes realment importants per a la ciutadania. És una administració amb una cultura cruel i corrupta."


Ilhan Omar és l'única de les quatre que no ha nascut als Estats Units. És de Somàlia. Va fugir d'aquest país com a refugiada i va obtenir la ciutadania nord-americana quan era adolescent. Omar també ha carregat amb contundència contra Trump:

"Està llançant un atac descaradament racista contra quatre membres electes de la Cambra de Representants, totes dones de color. Aquesta és l'agenda dels nacionalistes blancs."


Procedent de Detroit i de pares palestins, Rashida Tlaib s'ha manifestat en la mateixa línia en aquesta compareixença conjunta:

"Demano als líders de la cambra i als meus companys  que comencin el procés de destitució d'aquest president sense límit avui mateix. Aquest president no respecta la llei."

 

Alexandria Ocasio-Cortez durant la compareixença conjunta de les quatre congressistes (Reuters)


I Alexandria Ocasio-Cortez, nascuda a Nova York i amb arrels porto-riquenyes, ha fet aquesta reflexió sobre els atacs directes que han rebut de Trump:

"No abandonem el que estimem. I com que estimem aquest país, el que fem és propostes per arreglar-lo. Estimem tots els ciutadans, i per això creiem que la sanitat pública és un dret humà. Estimem els nostres nens i per això lluitem per l'educació per a tothom fins a la universitat."


Els demòcrates ja han anunciat que presentaran una moció de reprovació del president que es podria votar els pròxims dies.


Crítiques prudents de Boris Johnson

Fins i tot Boris Johnson critica el seu amic Donald Trump (Reuters)


Aquesta polèmica que ha desfermat Donald Trump ha entrat de ple en el segon debat entre els candidats a liderar el Partit Conservador al Regne Unit i, per tant, a ocupar el 10 de Downing Street en substitució de Theresa May. Boris Johnson i Jeremy Hunt han criticat els últims tuits de Trump, però han estat més prudents a l'hora de qualificar-lo.

Tot i la seva bona relació amb Trump, Johnson ha censurat les acusacions a les congressistes demòcrates:

"Quan ets el líder d'una societat multiracial i multicultural, senzillament no pots fer servir aquest llenguatge i dir que vols fer tornar la gent allà d'on ha vingut."

 

Ara bé, quan se li ha preguntat a Johnson si Trump havia estat racista, llavors no ha volgut anar més enllà. I el mateix ha passat amb Jeremy Hunt:

"Sóc el ministre d'Afers Exteriors i ell és el president d'un país que resulta que és el nostre millor aliat. Per tant, no hi ajuda, que jo parli en aquests termes del president dels Estats Units."

 

ARXIVAT A:
Estats Units Racisme Xenofòbia Trump
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut