Les connexions internacionals de l'imam de Ripoll i els seus antecedents
L'imam va viatjar a un dels feus de l'islamisme radical a Europa
Un cop confirmat que l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, és un dels morts en l'explosió de la casa d'Alcanar, les investigacions se centren en les possibles connexions internacionals de la cèl·lula, sobretot després de saber-se que l'imam va viatjar l'any passat a Bèlgica, a Vilvoorde, ciutat considerada un dels feus de l'islamisme radical a Europa.
Sembla que, en aquesta ciutat, hi tenia contactes. Ell, però, no tenia permís de residència. Quan hi va haver els tràgics atemptats de Brussel·les, l'imam de Ripoll va ser escorcollat minuciosament, i va ser aleshores quan va venir a Catalunya.
L'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, no descarta falta de coordinació policial entre tots dos països. L'alcalde també s'ha mostrat decebut per aquesta connexió entre la seva ciutat i el radicalisme. Diu que l'Ajuntament ha fet molta feina per erradicar l'estigma jihadista d'aquesta població.
"Aquest cas és una nova mostra de la rapidesa amb què es produeix la radicalització i de la capacitat dels terroristes per fer mal a la gent innocent i crear terror."
Quan una periodista li planteja la possibilitat que la investigació no s'hagi fet prou bé, Bonte respon apuntant a les autoritats espanyoles.
"Sí, esclar, és una possibilitat. També pot ser, per exemple, que les autoritats espanyoles no compartissin prou informació amb el nostre país o amb la nostra policia."
La falta d'informació dels antecedents de l'imam de Ripoll
L'imam de Ripoll va rebre una ordre d'expulsió d'Espanya, però no va arribar a abandonar el país, segons informa el diari "El Mundo". L'ordre d'expulsió s'havia de fer efectiva l'abril del 2014, quan Es-Satty sortia de la presó de Castelló, on complia una condemna de 4 anys per tràfic de drogues. Però un jutge va acceptar el recurs que Es-Satty va presentar argumentant protecció de drets internacionals.
Segons aquest mitjà, la delegació del govern espanyol va denegar el recurs d'Es-Satty, però el jutge li va donar empara i li va permetre continuar a Espanya.
De fet, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, considera molt greu que l'Estat no avisés dels antecedents penals de l'imam de la ciutat, i coincideix amb el president de la comunitat musulmana, que ja ho havia denunciat aquest cap de setmana passat.