Josep-Lluís Carod-Rovira, Àngels Barceló, Aitana Bonmatí i Unió de Pagesos rebran la Creu de Sant Jordi 2024

Les Creus de Sant Jordi 2024: de Carod-Rovira i Àngels Barceló a Aitana Bonmatí i Unió de Pagesos

També rebran aquesta distinció de la Generalitat els actors Eduard Fernández i Clara Segura, els catedràtics Isidre Molas i Salvador Oliva i entitats com Softcatalà, SOS Racisme i Unió de Pagesos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cultura

La periodista Àngels Barceló, el polític Josep-Lluís Carod-Rovira, els esportistes Aitana Bonmatí i Kilian Jornet i els actors Clara Segura i Eduard Fernández, rebran la Creu de Sant Jordi 2024.

Són 6 de les 20 persones que la rebran, 10 dones i 10 homes, mentre entre les 10 entitats que també han estat guardonades hi ha Softcatalà, SOS Racisme, Unió de Pagesos i l'associació Dret a Morir Dignament.

Els noms dels que rebran aquesta distinció s'han fet públics aquest dimarts després que el govern hagi donat el vistiplau a la llista proposada per la consellera de Cultura, Sònia Hernández.

Entre les persones guardonades hi ha força matemàtics: els catedràtics Claudi Alsina, Pilar Bayer i Marta Sanz-Solé, i la matemàtica, informàtica i escriptora Carme Torras Genís.

La Creu de Sant Jordi l'atorga la Generalitat des del 1981 a les persones o entitats que "hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat", sobretot en els àmbits cívic i cultural.

Aquestes són, per ordre alfabètic, la llista de persones i entitats que la rebran amb els motius de l'elecció:


Claudi Alsina i Català, catedràtic de Matemàtiques

Rep la Creu "pel seu gran treball en l'àmbit científic i la seva important tasca en la innovació educativa i la divulgació de les matemàtiques".

És llicenciat i doctor en matemàtiques per la Universitat de Barcelona, especialista en equacions funcionals, desigualtats, lògica borrosa, espais mètrics probabilístics, geometria de Gaudí, visualització de demostracions sense paraules, educació matemàtica i divulgació. 


Àngels Barceló i Suárez, periodista

Distingida amb la Creu "per la seva remarcable carrera periodística, com una de les cares catalanes més reconegudes dintre del món de la comunicació".

Periodista amb més de 4 dècades de carrera, ha treballat a Barcelona i a Madrid en "els principals mitjans de comunicació", i ha rebut diversos premis, com l'Ondas, el Micròfon o l'Antena d'Or.


Aurora Batet i Riello, castellera

El rep "pel seu important paper en la promoció de la igualtat dintre del món de la cultura popular".

És pionera en el món dels castells, va obrir el camí perquè les dones participessin regularment en aquesta tradició festiva, trencant estereotips i barreres de gènere. Es va iniciar amb els Xiquets de l'Eramprunyà, la colla que va fundar el seu pare a Gavà, i també va actuar amb les agrupacions Colla dels Xiquets de Valls, la Colla de la Muixerra dels Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Des que va començar el 1947, fins que ho va deixar el 1951, va pujar en els principals castells de l'època, els de set pisos i el pilar de cinc.


Pilar Bayer Isant, catedràtica emèrita en Àlgebra

Escollida "per la seva destacada carrera i aportacions dintre del món de les ciències i les matemàtiques".

És llicenciada i doctora en matemàtiques, especialitzada en teoria de nombres. És una veu de gran prestigi dintre del seu camp de coneixement, on ha participat en molts esdeveniments i publicacions, a més d'haver dirigit quinze tesis doctorals.

És membre de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, a més de membre de l'Institut d'Estudis Catalans


Aitana Bonmatí i Conca, futbolista

Aitana Bonmatí amb les seves dues Pilotes d'Or (FCB)

Rebrà la Creu de Sant Jordi "per la seva excel·lent carrera esportiva, en què destaca com una de les futbolistes catalanes més talentoses i amb més èxit".

Al seu palmarès hi ha, entre molts altres títols, tres Lligues de Campiones, cinc lligues, sis Copes de la Reina i quatre Supercopes amb el Futbol Club Barcelona, mentre amb la selecció espanyola ha aconseguit ser campiona del món de 2023.

A títol individual, ha estat guardonada amb el premi The Best FIFA a la millor jugadora del món, i dues vegades amb la Pilota d'Or.


Jordi Camí i Morell, metge i catedràtic en Farmacologia

L'han escollit "per la seva rellevant tasca científica i social, per les seves contribucions en la millora de la nostra qualitat de vida i per la seva implicació en la creació i direcció d'equipaments científics d'abast internacional que han contribuït al lideratge i l'excel·lència de Catalunya en recerca biomèdica".

Especialista en neurociències, en drogodependències i en cognició, va fundar i dirigeix el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, fou l'impulsor i gestor dels estudis de biomedicina a la Universitat Pompeu Fabra i de la Fundació Pasqual Maragall


Eudald Carbonell i Roura, arqueòleg i catedràtic en Prehistòria

Eudald Carbonell

Rebrà el guardó "per la seva gran tasca científica i divulgativa dintre del camp de l'arqueologia i la prehistòria".

És doctor en Geologia del Quaternari per la Universitat Pierre i Marie Curie, i en Història per la Universitat de Barcelona. Ha dirigit nombroses excavacions, entre les quals destaquen sobretot la seva tasca al capdavant del jaciment prehistòric d'Atapuerca, un dels més importants del món; i també el seu treball com a director a les excavacions de l'Abric Romaní.

El 1997 va rebre el Premi Princep d'Astúries i el 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura.


Josep-Lluís Carod-Rovira, polític i filòleg

Li atorguen la Creu de Sant Jordi "per la seva destacada dedicació als afers públics, com una figura cabdal dintre de la vida cívica i política de Catalunya".

La seva activa participació en l'activisme cultural i la vida política el van portar a ser conseller en cap i vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, durant la VII i VIII legislatura. Com a tècnic superior de planificació lingüística de la Generalitat, diputat del Parlament de Catalunya, o com a escriptor i articulista, ha mostrat una gran sensibilitat i estima per la llengua i la cultura catalanes.


Eduard Fernández Serrano, actor

Rebrà el guardó "pel seu talent artístic i la seva gran qualitat interpretativa que l'han portat a ser un dels actors més estimats i admirats per part del públic català".

Va estudiar mim i pantomima a l'Institut del Teatre i posteriorment ha tingut una carrera de molt d'èxit, lligada al món del teatre, la televisió i el cinema. Ha participat en algunes de les produccions més destacades del cinema català recent com Pa Negre, La filla d'un lladre o El 47.

A més, ha guanyat tres premis Goya, quatre premis Gaudí i una Conquilla de Plata del festival de Sant Sebastià.


Kilian Jornet Burgada, atleta de muntanya

És Creu de Sant Jordi 2024 "per la seva brillant carrera esportiva fortament vinculada, com la seva vida, al món de la muntanya".

Corredor professional de skyrunning, trail running i de llarga distància, esquiador de muntanya i alpinista, ha guanyat medalles als campionats mundials d'esquí de muntanya, als campionats mundials de skyrunning, o a l'Ultra Trail del Mont Blanc, entre molts altres guardons.

Entre el 2012 i el 2017 va portar a terme un dels seus projectes més personals i ambiciosos, l'anomenat Summits of My Life, per mitjà del qual ha establert noves marques de velocitat a algunes de les muntanyes més emblemàtiques del planeta. 


Isidre Molas i Batllori, polític i catedràtic en Dret Constitucional

Rebrà la creu "per la seva forta defensa dels valors democràtics i la seva important tasca d'investigació en el camp de les ciències polítiques i socials".

Molt implicat des de jove en la vida social i política del país, en el vessant acadèmic va desenvolupar alguns dels primers estudis contemporanis a Catalunya sobre partits i dret constitucional i autonòmic, en el vessant polític va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya, on va ser vicepresident segon, i senador al Senat de les Corts Generals, on va ser vicepresident primer.


Salvador Oliva Llinàs, poeta, traductor i catedràtic en Filologia Catalana

L'han escollit "pel seu important talent literari i la seva gran habilitat traductora, que l'han portat a crear grans poemes i al mateix temps apropar-nos al català l'obra d'alguns dels principals autors de la literatura anglesa".

El seu gran projecte professional ha estat la traducció al català de tota l'obra teatral i poètica de William Shakespeare. Per aquesta gran tasca com a traductor, va guanyar el premi a l'autor de la millor traducció al català als Premis de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya.

Destaca també per les traduccions d'altres autors, com Lewis Carroll o Oscar Wilde, i també pel seu gran domini de la poesia i la mètrica.


Maria Antònia Peralba Pellicer, metgessa

Rebrà la creu "per la seva rellevant professionalitat i empenta, que l'han portada a posar sempre en valor la sanitat al món rural, gràcies al seu treball durant quaranta anys com a metgessa d'atenció primària, trenta-cinc d'ells a Coll de Nargó".

Ha atès i cuidat diverses generacions de pacients, pels quals ha estat el seu principal referent mèdic, i ha lluitat sempre per mantenir els serveis als pobles, en defensa d'una sanitat més propera, personal, i arrelada al territori.


Josepa Plana i Llort (Pepa Plana), pallassa i actriu

Escollida "per la seva cabdal contribució al món de les arts escèniques i el circ".

És una de les principals figures al nostre país pel que fa al desenvolupament d'un teatre de pallassos pensat per un públic adult, i sobretot, en el seu cas, en clau femenina. Ha contribuït, per tant, amb un paper destacat, a l'actualització i la popularització d'un nou teatre de pallasses.

Des del 1998 es troba al capdavant de la companyia de teatre que va fundar, i que porta el seu nom, amb la qual ha creat i produït un gran nombre d'obres i actuacions que han girat per tot el país, per Europa i fins a Amèrica Llatina.

El 2014 va guanyar el Premi Nacional de Cultura i el 2022 el Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura.


Jordi Sabaté i Pons, youtuber i activista social

Rebrà la Creu de Sant Jordi "per la seva gran determinació i infatigable lluita per aconseguir més visibilitat i recursos pels pacients amb Esclerosis Lateral Amiotròfica (ELA)".

Ell mateix pateix aquesta malaltia, i gràcies a la seva tasca a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, ha aconseguit donar visibilitat al que suposa per als malalts i el seu entorn una malaltia com l'ELA, i la falta de recursos i possibilitats a què moltes vegades s'han d'enfrontar.

Va tenir un rol molt actiu en la tramitació de la llei ELA al Congrés dels Diputats, aprovada aquest 2024.


Marta Sanz-Solé, catedràtica emèrita de matemàtiques

Escollida "per la seva important contribució i trajectòria al món de les ciències i les matemàtiques".

És llicenciada i doctora en matemàtiques, especialitzada en teoria de la probabilitat. Fou degana de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Societat Europea de Matemàtiques. Actualment, és catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona. 

En reconeixement al seu treball, va rebre el 1999 Premi Narcís Monturiol, el 2011 fou elegida Fellow del Institute of Mathematical Statistics, i el 2017 la Medalla de la Reial Sociedat Matemàtica Espanyola, entre d'altres reconeixements.


Clara Segura Crespo, actriu

Rebrà la creu "per la seva inspiradora qualitat interpretativa i gran creativitat, que l'han portada a ser un dels referents artístics del nostre país".

Llicenciada en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre, té una àmplia trajectòria d'èxit, vinculada al món del teatre, la televisió i el cinema. El públic del nostre país la recorda pels seus populars papers a Porca Misèria, Creatura, o més recentment, La casa en flames o El 47.

Al llarg d'aquesta carrera, de més de tres dècades, ha guanyat, entre molts d'altres, tres premis Gaudí, vuit premis Butaca i el Premi Margarida Xirgu, a més de rebre, l'any 2014 el Premi Ciutat de Barcelona i el 2016, el Premi Nacional de Cultura.


Carme Torras Genís, matemàtica, informàtica i escriptora

L'han escollida per rebre aquest guardó "per la seva gran trajectòria i versatilitat, com una de les científiques catalanes més brillants dintre del camp de la robòtica i la intel·ligència artificial, i alhora una destacada escriptora de ciència-ficció".

Treballa com a professora d'investigació del CSIC, el seu treball busca millorar les capacitats de percepció, aprenentatge i planificació dels robots d'assistència a persones amb limitacions físiques o cognitives, per aconseguir graus més alts d'autonomia i facilitat d'ús.

Ha estat reconeguda amb diversos guardons com el Premi Nacional de Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Premi Nacional d'Investigació Julio Rey Pastor.


Elia Torroella i Busquets, farmacèutica

Rebrà la Creu de Sant Jordi "pel seu gran talent i esforços en favor de la innovació científica i la salut pública".

És una de les expertes més importants del nostre país dintre dels camps de la vacunologia, l'epidemiologia i la medicina preventiva. Directora d'I+D i d'afers reguladors dels laboratoris HIPRA, ubicats a Amer, on ha treballat al llarg de més de dues dècades, sent referents mundials al món de la medicina veterinària i humana.

Entre moltes altres, han creat la PHH-1V, la primera vacuna espanyola contra la COVID-19, desenvolupada i fabricada al 100% a Europa.


Joan Ximénez Valentí (El Petitet), músic

L'han escollit pel premi "pel seu destacat talent musical i el seu incansable treball en favor de la rumba catalana".

Des de ben jove, el Petitet va destacar com a músic i percussionista amb una important carrera que el va portar a col·laborar amb artistes com Peret, Gato Pérez o Los Amaya, i a crear un grup d'èxit com els Rumbeat.

Sempre va sentir un fort orgull pel seu barri, el Raval de Barcelona, i una de les fites més importants de la seva carrera artística va ser el concert que va organitzar el 2017 al Liceu, acompanyat de l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval. 

 

 

Entitats

Associació Dret a Morir Dignament - Catalunya

Han atorgat el guardó a aquesta associació "pel seu activisme constant i compromès, per tal de promoure en tot el país el debat sobre la necessitat d'una legislació que regulés el dret a morir dignament".

Gràcies al seu treball es va aconseguir aquesta fita l'any 2021, amb l'aprovació de la Llei de regulació de l'eutanàsia i el reconeixement dels drets al final de vida. Aquest 2024 es compleixen 40 anys de la seva creació.

Actualment vetllen pels drets de les persones a una bona mort, donen assessorament i atenció a la ciutadania i suport a les seves famílies i segueixen oferint suport formatiu als professionals sanitaris


Associació Softcatalà

Rebrà la Creu de Sant Jordi "pel seu rellevant paper en el foment del català a l'àmbit tecnològic".

Són una associació sense ànim de lucre, formada per voluntaris, amb la missió de fomentar la presència i l'ús del català en qualsevol dels àmbits de les tecnologies de la informació i la comunicació. Al llarg dels seus 26 anys de vida, han desenvolupat diverses de les eines lingüístiques en línia, en llengua catalana, més populars: diccionaris, el traductor automàtic, el corrector ortogràfic i gramatical, etc.

A més, també han fet un gran treball per fomentar la traducció i la distribució de programari en català, i crear les eines necessàries perquè els desenvolupadors de programari lliure puguin adaptar els seus programes al català. El 2005 van rebre el Premi Nacional de Cultura i l'any 2016 el premi Pompeu Fabra.


Consell Català del Moviment Europeu

Han escollit aquesta entitat "pel seu gran treball en defensa de l'europeisme, com una eina fonamental de progrés i llibertats per a la societat catalana".

Va néixer a l'exili el 1949, als seus inicis van lluitar pel retorn a la democràcia i la incorporació a l'espai europeu, i actualment, amb aquests objectius ja assolits, continuen treballant per la promoció d'un europeisme federalista i transversal.

Mitjançant la seva participació en el Moviment Europeu Internacional, defensen el paper de Catalunya a la Unió Europea, per mitjà d'una forta integració i cooperació, la qual garanteix i promou els drets i llibertats fonamentals, la diversitat i riquesa cultural, la prosperitat i la pau.


La Fageda Fundació

Rebrà la Creu de Sant Jordi "pel seu fort compromís en la millora de la qualitat de vida i la promoció de la integració social de persones en situació de vulnerabilitat a la Garrotxa".

Des que el seu fundador, Cristóbal Colon, va posar en marxa el 1982 aquest projecte social, es dediquen a millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental o risc d'exclusió amb una empresa dedicada a la fabricació i venda de iogurts, postres làctics, melmelades i gelats.

Aquest 2024 han inaugurat nova seu de Noima, l'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, per a joves que han quedat fora del sistema educatiu i laboral. Totes les seves activitats es fonamenten en la idea que el treball actua com un element essencial en el procés rehabilitador de qualsevol persona.


Filmin     

Escollida "pel seu important suport a la promoció i difusió de l'audiovisual, la llengua i la cultura catalanes".

És una plataforma de cinema i sèries en línia que va néixer a Barcelona el 2007, a partir de la iniciativa de tres professionals del sector de la distribució de cinema, Juan Carlos Tous, Jaume Ripoll i José Antonio de Luna, a què es van sumar diverses productores, distribuïdores i exhibidores.

Actualment, el seu catàleg està format per una oferta de milers de títols audiovisuals, majoritàriament produccions independents nacionals i internacionals. Des de la seva creació ha sigut una iniciativa rellevant per la producció i la difusió del cinema català.


Fundació Centres d'Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES)

Rebrà la Creu de Sant Jordi "pel el seu ferm compromís amb la promoció de la igualtat efectiva i la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat, i la seva integritat i professionalitat en les seves actuacions i projectes".

Aquesta fundació és un centre especial de treball sense ànim de lucre, creat el 1998 pel Port de Barcelona a través de l'empresa CILSA, que té com a objectiu proporcionar a les persones vulnerables oportunitats laborals en l'àmbit de la cadena de subministrament.

Per desenvolupar aquesta tasca, porten a terme un programa de seguiment de l'activitat laboral de cada persona que millora les seves habilitats sociolaborals, benestar i autonomia, amb l'objectiu principal d'aconseguir la incorporació al mercat laboral ordinari. 


Fundació Solidança

Entitat escollida "pel seu cabdal esforç en favor d'una societat més igualitària i justa, gràcies a la seva excel·lent labor d'inserció sociolaboral".

Des de la seva fundació, el 1997, desenvolupen programes d'inserció laboral i accions formatives dirigides a persones en situació de vulnerabilitat social, a través d'activitats vinculades a la gestió integral de residus i a l'economia circular.

La seva acció la porten a terme a les demarcacions de Barcelona i Girona, amb una tasca que se centra principalment en la reutilització de tèxtils i electrodomèstics, alhora que ofereixen formació professional i participen en la sensibilització ambiental, mitjançant diverses campanyes. 


Nomada Studio

Rebrà aquesta distinció "pel seu talent creatiu i la seva cabdal aportació al món de cultura digital i el videojoc fets a Catalunya".

Aquest estudi de desenvolupament de videojocs va néixer gràcies a la unió de forces dels seus tres creadors: l'Adrián Cuevas, el Roger Mendoza i el Conrad Roset, que treballen amb un equip de desenvolupadors i il·lustradors, pintors i dissenyadors que lliga l'art amb l'entreteniment.

El seu primer videojoc, Gris, s'ha convertit en un èxit que ha venut més de tres milions de còpies i també ha guanyat premis tan prestigiosos com els Game Awards.

 

SOS Racisme de Catalunya

Escollit per rebre la Creu de Sant Jordi "per la seva destacada acció en la defensa dels drets humans des de l'acció antiracista".

En els 35 anys d'història han fet un important treball de conscienciació i denúncia del racisme, en totes les seves formes i espais i mobilitzant la ciutadania i les institucions en aquesta lluita.

Per dur a terme aquesta important labor, organitzen campanyes de comunicació i sensibilització, activitats i formacions, i cada any publiquen un informe anual en què analitzen la realitat del racisme a la nostra societat, per tal de lluitar per un món lliure de racisme.

 

Unió de Pagesos de Catalunya

Rebrà la Creu de Sant Jordi "pel seu gran treball en la promoció i la defensa de la pagesia i el món rural".

Aquest sindicat agrari aplega homes i dones de totes les comarques de Catalunya que es dediquen a l'agricultura, a la ramaderia o a l'activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari, per millorar-ne les condicions de vida i treball.

El 2024 celebren 50 anys des de la seva fundació, al llarg dels quals han treballat pels drets de les petites i mitjanes explotacions familiars d'arreu del país, per promoure una pagesia que pugui viure dignament de la seva feina.

 

 

ARXIVAT A:
Cultura Kilian Jornet Aitana Bonmatí
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut