Les dades de la Covid empitjoren abans del previst i s'anuncien mesures a la Cerdanya
- TEMA:
- Coronavirus
Salut no preveia arribar a una situació epidemiològica com l'actual a Catalunya fins a finals de mes, segons ha dit aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Davant d'aquestes dades, i a banda de la reducció de 10 a 6 del nombre màxim de persones que es poden reunir, el Departament de Salut ha anunciat que aplicarà restriccions a la Cerdanya com les adoptades a Girona, Salt i Reus.
Salut portarà aquesta proposta al Procicat, que dilluns passat va aprovar per a Girona i Salt mesures com la limitació al 50% de l'aforament de bars i restaurants, la prohibició del consum a les barres i tancar parcs infantils i equipaments esportius a l'aire lliure. També es va limitar l'accés a les deveses, on es permet la pràctica esportiva individual, i reduir al 33% l'aforament dels recintes d'enterraments i casaments.
La previsió de Salut és aplicar algunes d'aquestes mesures a Puigcerdà, que té un risc de rebrot disparat, per sobre de 2.000, quan la mitjana catalana és de 186. Argimon ho atribueix als testos massius fets i a un brot detectat en una residència.
De fet, l'Ajuntament de Puigcerdà va prohibir la setmana passada l'accés a parcs infantils i zones poliesportives a l'aire lliure.
A més, la situació epidemiològica de la Cerdanya s'ha colat a la reunió del consell executiu. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat la possibilitat del confinament de la comarca, però part de l'executiu i Salut ho rebutgen, segons ha avançat El Periódico i han confirmat a l'ACN fonts del govern. Però el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que no veu "tècnicament" necessari confinar ara la Cerdanya.
"Esperàvem aquests indicadors a finals de mes, no avui", ha reconegut Argimon aquest dimarts, després que Catalunya hagi passat d'una R de 0,9 a 1,13 en pocs dies, i d'una taxa d'infecció per sota de 80 a 90 també en pocs dies.
Tenint en compte el pont de la Mercè, Argimon ha demanat una "mobilitat responsable" i considerar si és "estrictament necessari" moure's.
Per comarques, les que tenen un pitjor índex de risc de rebrot (EPG) són la Cerdanya, amb un índex de 2.052,5, seguit d'Osona (515,3), el Gironès (399,4), la Ribera d'Ebre (323), el Priorat (320,4) i la Noguera (284,4). Per sobre de 100 es considera alt.
Pel que fa als municipis, els que tenen un major risc de rebrot són Manlleu (1.076,1), Vic (652,8) i Girona (556,1).
Cribratges massius a Manlleu
Salut farà un cribratge massiu al barri de l'Erm de Manlleu des d'aquest dimecres fins divendres, amb una crida a les persones d'entre 15 a 55 anys que no tinguin símptomes de Covid-19.
L'augment de casos dels últims dies a la zona ha comportat la decisió de fer 1.200 proves PCR al Centre Cívic Frederica Montseny. En paral·lel, dijous, es faran proves a tots els alumnes i professors de l'Escola Puig Agut amb l'objectiu de detectar, també, positius asimptomàtics.
Segons Argimon, els brots són de caràcter intrafamiliar, i segons Salut, la hipòtesi és que Manlleu es comporti com Girona en l'evolució dels casos.
A Osona es farà el segon cribratge massiu, després que a finals d'agost se'n va fer un al barri del Remei de Vic.
Cribratge a Almenar després d'una festa il·legal
Els Mossos d'Esquadra van aturar una festa il·legal aquest cap de setmana a Almenar, a la comarca del Segrià, que havia reunit unes 200 persones i 50 vehicles.
Argimon s'ha referit a aquesta festa i ha confirmat que properament es faran cribratges a la localitat lleidatana davant el nombre creixent de casos.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus