Les declaracions de Llarena en què es basa la querella contra ell a Bèlgica
- TEMA:
- Procés català
La querella contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que han fet pública aquest dimarts els consellers cessats de la Generalitat que són a l'estranger, es basa sobretot en unes declaracions del jutge el febrer a Oviedo.
Llarena va anar-hi per participar en un col·loqui jurídic en què va parlar sobre la llista Falciani. Però a la sortida els periodistes li van preguntar sobre els processos contra els líders independentistes, i el jutge va parlar-ne.
Entre altres coses, va assegurar que els independentistes que manté en presó preventiva no són presos polítics.
En concret, a la pregunta "vostè creu que a Espanya, el 2018, hi ha presos polítics?", Llarena va contestar:
"Jo no em referiré a cap assumpte que no estigui sota la meva jurisdicció. El que sí que és cert és que un delicte polític és... aquells comportaments que normalment no estarien sancionats per l'ordenament jurídic penal, i que malgrat això, per una consideració política, aquests comportaments són perseguits. No és el cas del que estem portant ara al Tribunal Suprem, es tracta de comportaments que apareixen recollits al nostre Codi Penal i que, amb independència de quina ha pogut ser la motivació que hagi portat les persones a cometre'ls, si és que això ha estat així, doncs han de ser investigats."
Segons Christophe Marchand, advocat dels exconsellers, amb aquestes declaracions Llarena "va actuar fora de la seva jurisdicció" i que això és motiu suficient per iniciar un procediment judicial.
"Indicis racionals de delicte greu"
En aquelles declaracions a la premsa, Llarena va dir més coses: per exemple, preguntat per si cursaria una ordre internacional contra Anna Gabriel, va respondre que abans de cursar-ne una cal assegurar-se que el delicte imputat també existeix al país on és la persona reclamada:
"Les ordres de detenció internacional no s'han de cursar per sospites, sinó que s'han de cursar el dia que ja se sap que els fets tenen indicis racionals d'haver-se perpetrat i que, a més, integren un delicte greu a Espanya, i un delicte greu al país al qual es demana l'esforç, la col·laboració."
Instrucció ràpida
El jutge també va assegurar que volia instruir la causa de manera ràpida per les seves característiques especials, i també per no allargar la presó preventiva:
"La voluntat de la instrucció ha estat, i segueix sent, portar la investigació amb absoluta rapidesa. Per què? Doncs perquè és una qüestió de la qual està pendent tot Espanya, de la qual està pendent la població de Catalunya i que, en aquest sentit, com més aviat s'aclareixi, crec que serà molt millor per a tots. En tot cas, ha de ser amb un respecte absolut a les pretensions de les parts i, sobretot, dels drets d'aquelles persones que estan sotmeses a procés."
"Restringir la llibertat d'una persona sense que s'hagi declarat encara culpable, en l'eventualitat que això es produeixi, i exclusivament durant el temps en què es porta una investigació, s'ha de restringir el màxim possible. Per això, la decisió és tractar d'acabar la investigació al més aviat possible i regularitzar la situació dels investigats en el seu propi interès i en l'interès de tota l'opinió pública i de tota la ciutadania espanyola també al més aviat possible."
"Jo no soc el protagonista"
Llarena també va respondre a una pregunta més personal: "Com porta la pressió d'estar sota els focus mediàtics les últimes setmanes?":
"Miri, jo no soc el protagonista, cap jutge és protagonista dels assumptes judicials que té entre mans. Desafortunadament, és un assumpte que té afectada tota la població espanyola i, és clar, molt més les persones que estan sotmeses al procés. Això és el que tractarem d'aclarir al més aviat possible, i la situació del jutge és la de complir la seva feina i tractar de fer efectius els drets de tothom en el menor temps possible."
- ARXIVAT A:
- Procés català Govern empresonat