Les defenses del cas Volhov denuncien que no hi ha proves per mantenir-lo obert
Aquest dijous fa un any de l'anomenada operació Volhov i les defenses dels investigats asseguren que no hi ha noves proves que justifiquin que el cas, amb una vintena d'implicats, segueixi endavant
Un any després de les detencions de la Guàrdia Civil de l'anomenat cas Volhov les defenses es queixen que la investigació no ha aportat noves proves contra els implicats. El jutge d'instrucció 1 de Barcelona que ho investiga, Joaquin Aguirre, va ampliar el temps de la instrucció del cas al considerar-la complexa.
Entre els investigats hi ha diverses persones, des d'expolítics d'Esquerra i Convergència a empresaris del món independentista. Es tracta, entre d'altres, de David Madí, l'exconseller Xavier Vendrell, el president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes Xavier Vinyals, l'editor Oriol Soler, Roc Aguilera i Antoni Fusté de l'empresa Events, l'alcalde de Cabrera de Mar Jordi Mir, l'exregidor d'Urbanisme Enric Mir, el responsable de l'oficina de Puigdemont Josep Lluís Alay, entre altres.
Com arrenca el cas Volhov?
La investigació d'aquesta causa s'inicia per un altre d'anterior, feta per la Policia Nacional i el mateix jutge, anomenada "Estela". Un cas sobre presumpte desviament de subvencions de la Diputació de Barcelona a les fundacions Igman i Catmon de Víctor Terradellas -exresponsable de relacions internacionals de Convergència.
Va ser arran de la detenció de Terradellas i el decomís del seu telèfon mòbil el que va iniciar la investigació del "cas Volhov". En l'aparell de Terradellas es troben converses gravades entre ell mateix, David Madí i Xavier Vendrell. Unes gravacions del que el jutge ha obert diverses peces separades del cas.
A partir d'aquí el jutge va acceptar la petició de la Guàrdia Civil, de punxar els telèfons de Madí, Vendrell i Vinyals, la instal·lació de micròfons ocults i el seguiment dels seus vehicles.
Quines son les principals peces del cas Volhov?
El presumpte finançament del procés independentista: Aquesta és una de les peces principals del cas. Segons atestats de la Guàrdia Civil, signats pel Tinent Coronel Daniel Baena, els implicats van desviar diners de fons públics de la Diputació de Barcelona i de la Secretaria d'Esports a través de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes. Haurien servit per comprar criptomonedes i eludir el control de l'Estat per crear un banc català, el finançament del Consell de la República de Carles Puigdemont a Waterloo, així com per internacionalitzar el procés en esdeveniments com el Fòrum Crans Montana a Suïssa, un esdeveniment en el qual ha participat Carles Puigdemont.
La Guàrdia Civil assenyala que, l'any 2017, la Plataforma Pro Seleccions Catalanes va rebre subvencions per un valor d'1.300.000 euros, un import incrementat sense aparent justificació segons el sumari.
La trama Russa: Una de les ramificacions més sorprenents del cas a partir de converses entre Terradellas, Madí i Vendrell. En aquestes gravacions Terradelles parla amb els altres implicats de la possibilitat que uns emissaris russos paguessin el deute català per aconseguir la independència i l'enviament de 10.000 soldats russos a Catalunya. Unes afirmacions a les quals, en les converses, ni Madí ni Vendrell donen credibilitat.
Tsunami Democràtic: És una de les parts trasllada al jutjat 6 de l'Audiència Nacional que ja tenia una causa oberta. S'investiga el tall de l'AP-7 i la protesta al Camp Nou del partit del Barça-Madrid del desembre de 2019. S'implica a Madí, Vendrell, Vinyals i Soler com, segons la Guàrdia Civil, les persones que estarien al darrere de Tsunami per converses intervingudes. També la investigació implica els empresaris de Events i l'exregidora d'Esquerra a Sant Joan Despí Marta Molina.
El cas de presumpta corrupció a Cabrera de Mar: Una part de la investigació atribuïda a l'exconseller Xavier Vendrell, l'alcalde de Cabrera i l'exregidor d'urbanisme per la requalificació d'uns terrenys coneguts com Vil·la Bugatti per a la construcció d'uns equipaments i una escola.
Quines són les oposicions de la fiscalia en el cas?
Durant l'any d'investigació del cas, el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado s'ha oposat en diverses ocasions a algunes decisions del jutge Joaquin Aguirre.
La primera, inicialment, quan la fiscalia no estava d'acord en les punxades telefòniques als implicats i els seguiments. Una segona, en què la fiscalia rebutjava que la part de Tsunami Democràtic fos trasllada a Madrid, a l'Audiència Nacional. Una tercera, amb relació a les converses de Josep Lluís Alay amb un empresari sobre la compra d'una partida de gas rus, sobre la que la fiscalia no veu delicte. I una quarta, en què fiscalia no va acceptar que una investigació de tràfic d'influències a David Madí sigui traslladada a la fiscalia europea.
Tot i la poca empenta de la fiscalia, el cas tira endavant, en un procediment en què el jutge va acceptar com acusació particular l'extrema dreta de VOX i diverses entitats espanyolistes.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàTsunami Democràtic