Que no vetin vídeos del 20S i l'1-O al judici del procés, la petició de les defenses
Els advocats consideren que la setmana que ve, durant la compareixença d'alguns agents de la Guàrdia Civil, serà "indispensable" mostrar documents audiovisuals
Diverses defenses dels líders independentistes en presó preventiva s'han coordinat per presentar queixes formals aquest divendres davant del president del tribunal de l'1-O, Manuel Marchena, per demanar que no veti l'exhibició de vídeos durant l'interrogatori dels testimonis.
Els advocats consideren que la setmana que ve, durant la compareixença d'alguns agents de la Guàrdia Civil, serà "indispensable" mostrar documents audiovisuals per poder contrastar amb les imatges els fets narrats pels testimonis. L'objectiu de l'exhibició de vídeos és sempre, recorden les defenses, esclarir els fets i descobrir la veritat.
"Pals a les rodes"
Entre els lletrats que s'han queixat hi ha l'equip de defensa del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, el de Dolors Bassa i el de Raül Romeva i Oriol Junqueras, entre d'altres. Denuncien que Marchena els està posant "pals a les rodes" i que no hi ha igualtat de tracte amb les acusacions respecte a les restriccions imposades en els interrogatoris.
Algunes defenses, com la de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, ha aportat un USB amb vuit hores de gravació d'imatges de l'1-O.
Els advocats s'emparen en el dret fonamental a la defensa reconegut per la Constitució Espanyola, que fixa que tots els ciutadans tenen dret a utilitzar els mitjans de prova que consideri pertinents per a la seva defensa, així com en els drets dels acusats fixats al Conveni Europeu dels Drets Humans.
L'advocat de la defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, també ha dit que el jutge "Marchena està canviant les regles sobre la marxa i està trencant les normes del procediment", i ha afegit que "llavors deixa les defenses en una situació d'indefensió":
Interactiu relacionat: El Mapa de la memòria de l'1-O
Els advocats defensors asseguren que no es pot establir a l'avançada cap norma per impedir exhibir a la sala del Suprem material audiovisual, tot i que el judici encara es trobi en fase testifical. A més, invoquen la doctrina fixada per la mateixa Sala segona del Suprem l'any 2007, en una sentència signada pel mateix jutge Marchena. En concret, el document assenyala que, quan hi ha una contradicció evident entre el relat d'un testimoni i una prova documental, les parts "tenen dret a intervenir activament per intentar contrarestar les contradiccions".
Situació d'indefensió
Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, assegura que l'actuació de Manuel Marchena ahir durant el testimoni del major Josep Lluís Trapero "compromet la imparcialitat que ha de tenir qualsevol tribunal".
En declaracions a Catalunya Ràdio, Salellas s'ha referit a la pregunta que no va permetre que la fiscalia fes al major Josep Lluís Trapero però que després va decidir formular ell mateix. L'advocat ha criticat que Marchena estigui "canviant les regles sobre la marxa", adaptant a cada moment el procediment "segons li convé". Per Salellas, "això és trencar les normes del procediment i és col·locar les defenses en una situació d'indefensió".
Salellas ha remarcat que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha considerat que per aquest tipus d'intervencions "d'ofici" es pot comprometre la imparcialitat d'un jutge, "perquè pot estar demostrant implícitament que el tribunal ja té una opinió formada i busca en les respostes dels testimonis que es confirmi".
Sense vídeos des del 28 de febrer
En la sessió del 28 de febrer, el tribunal que jutja l'1-O va decidir que no deixaria exhibir vídeos als testimonis per poder-los interrogar. El president, Manuel Marchena, ho va explicar quan la lletrada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, volia que un dels testimonis, l'exlíder de Podem Albano Dante Fachin, veiés unes imatges abans de fer-li unes preguntes sobre el ple del 6 i 7 de setembre.
En aquell moment, la sala presidida pel Manuel Marchena va considerar que no era "pertinent l'exhibició d'un vídeo perquè un testimoni respongui i valori sobre el que veu". Marchena va argumentar que aquests vídeos es podrien abordar durant la fase de la prova documental i va dir que els jutges ja ho valorarien "més endavant".