Les defenses antimíssils israelianes intercepten l'atac iranià a la ciutat d'Ashkelon (Reuters/Amir Cohen)

Les defenses d'Israel destrueixen els drons i míssils de l'atac sense precedents de l'Iran

Israel reobre l'espai aeri, però mobilitza avions i vaixells de combat, mentre que l'Iran dona l'atac per acabat entre celebracions al carrer
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel

Les defenses israelianes han destruït el 99% dels drons i míssils iranians que han arribat de matinada sobrevolant Jerusalem i diverses poblacions del país. L'ofensiva ha deixat desperfectes en una base militar i una nena ferida al desert del Nègueb per l'impacte de metralla. L'Iran dona per tancat l'atac, que no té precedents en la història de tensió entre els dos estats.

Israel ha anunciat que reobre el seu espai aeri. Això sí, ha mobilitzat avions i vaixells de combat. A més a més, aquest diumenge, primer dia laborable a Israel, les escoles estan tancades, i s'han anul·lat totes les activitats extraescolars i les excursions per la Pasqua jueva.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ha mantingut contacte telefònic amb Joe Biden, ha estat reunit tota la matinada amb el gabinet de guerra. El govern hebreu adverteix que la resposta a l'atac iranià serà significativa.

En el seu primer missatge públic després de l'atac, Netanyahu ha publicat a X: "Els vam interceptar. Els vam bloquejar. Junts guanyarem."

Els espais aeris de Jordània, l'Iraq i Síria també s'han reobert aquest matí a l'aviació comercial després d'estar tancats durant la nit.


Com ha estat l'atac?

L'Iran ha llançat un atac de més de 300 drons i míssils balístics i de creuer contra Israel. Alguns dels llançaments també els han fet milícies proiranianes des de l'Iraq, la milícia libanesa de Hezbollah i els houthis des del Iemen.

L'exèrcit israelià ha detectat el llançament cap a les 11 de la nit --hora catalana-- i ha tingut un parell d'hores per preparar-se i coordinar una defensa amb els seus aliats.

"El 99% dels projectils llançats contra el territori israelià han estat interceptats, una fita estratègica molt significativa", ha dit en roda de premsa el portaveu de les Forces de Defensa d'Israel, Daniel Hagari.

La gran majoria de drons han estat abatuts per l'aviació nord-americana, la britànica i la jordana abans que entressin a l'espai aeri israelià.

Les sirenes que avisaven de l'atac han sonat en diverses poblacions israelianes.

Segons dades del mateix exèrcit israelià, una base militar ha rebut l'impacte d'alguns projectils, tot i que no hauria patit danys greus, i una nena ha resultat ferida per les restes d'un dels drons abatuts al desert del Nègueb.

Les motivacions de Teheran

L'atac iranià és en resposta al bombardeig israelià contra la seva ambaixada a Damasc a primers d'abril, en què van morir 13 persones.

De fet, Teheran justifica l'acció com a legítima defensa. El règim iranià ha invocat, a través de la missió davant l'ONU, l'article 51 de la carta de les Nacions Unides per justificar l'atac.

En un missatge a la xarxa social X, la missió iraniana a l'ONU assegura que "és en resposta a l'agressió del règim sionista contra la nostra delegació diplomàtica a Damasc".

L'article 51 assenyala que "cap disposició d'aquesta Carta no menyscaba el dret de legítima defensa, individual o col·lectiva, en cas d'atac armat contra un membre de les Nacions Unides".

Les defenses israelianes de la Cúpula de Ferro neutralitzen un dels drons a prop de la frontera amb el Líban (Reuters/Ayal Margolin)

La situació no té precedents perquè no hi havia hagut mai un atac directe entre tots dos països. L'Iran ja havia enviat drons contra l'armada israeliana al mar Roig i aquest dissabte va capturar un vaixell de bandera portuguesa relacionat amb Israel.

Si finalment escala la tensió bèl·lica, serà el pitjor escenari que s'haurà viscut mai en la relació entre tots dos països.

Les reaccions internacionals

El president nord-americà, Joe Biden, s'ha reunit amb el seu Consell de Seguretat Nacional a la Casa Blanca per seguir l'atac i per valorar els passos següents.

En un comunicat, els Estats Units reiteren el seu suport sense fissures a Israel i adverteixen l'Iran que no ataqui les forces nord-americanes a la regió.

Biden ha parlat per telèfon amb Netanyahu. L'objectiu dels Estats Units també és evitar que el conflicte es desbordi encara més i ara la principal incògnita és com hi respondrà Israel.

El secretari general de l'ONU i molts països occidentals també condemnen l'atac. L'OTAN ha dit que segueix de prop la situació perquè no es "descontroli".

La Xina i Rússia, alineades amb Teheran, es declaren profundament preocupades per l'escalada a la regió. Aquest vespre es reuneix d'urgència el Consell de Seguretat de l'ONU.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, qui ostenta la presidència del G7, ha convocat aquesta tarda una reunió amb les set potències per coordinar la resposta diplomàtica a l'ofensiva iraniana.

"Expressem la nostra preocupació per una major desestabilització de la regió i continuem treballant per evitar-la", ha dit Meloni a X.

Policies israelians inspeccionen les restes d'un míssil caigut al desert del Nègueb (REUTERS/Christopher van der Perre)

El Pròxim Orient, en alerta

Els projectils i els avions no tripulats que ha llençat l'Iran han envaït l'espai aeri de diversos països del Pròxim Orient, que han tancat els aeroports i en alguns casos han activat les defenses antiaèries per protegir els seus territoris.

La regió s'ha despertat avui amb els ulls posats en la resposta d'Israel a l'atac d'aquest diumenge, per les conseqüències que podria tenir una escalada bèl·lica més gran a la regió.

El Líban encapçala el grup de països amb més possibilitats de veure's arrossegats a una situació bèl·lica, pel fet que la milícia xiïta Hezbollah, estreta aliada de Teheran, s'ha confrontat amb Israel des de territori libanès arran del 7 d'octubre.

El govern de Beirut ha convocat una reunió del gabinet d'emergència per abordar una situació que qualifiquen de "crítica". Cal recordar que Israel va atacar el Líban el 2006 per combatre la milícia de Hezbollah.

Segons fonts de la milícia, aquest matí caces bombarders israelians han atacat un bastió de Hezbollah a l'est del Líban.

D'altra banda, Jordània ha confirmat que les seves defenses han interceptat diversos projectils iranians dirigits a Israel. Fragments de míssils i drons han caigut en territori jordà sense causar danys significatius ni ferits. El regne ha demanat a les dues parts "moderació", si bé ha avisat que "farà front a tot allò que posi en perill la seva seguretat".

Per la seva banda, Hamàs ha celebrat l'ofensiva iraniana contra Israel com un "dret natural i una resposta merescuda" a l'atac contra l'ambaixada de l'Iran a Damasc.

El grup islamista ha fet una crida als països àrabs i a les milícies de la regió a continuar donant suport a la "llibertat i la independència" de Palestina, una referència a la guerra de Gaza, que ja s'ha cobrat la vida de més de 33.600 persones.

La guerrilla houthi del Iemen, implicada en la darrera guerra a Gaza amb atacs a embarcacions al mar Roig, també hi ha dit la seva. En un missatge a la xarxa social X, el ministre d'Exteriors de facto houthi, Hussein al Ezzi, ha alertat que els Estats Units "no poden continuar amb els seus atacs" sense que la guerra s'estengui.


Celebracions a Teheran

En alguns carrers de ciutats iranianes hi ha hagut petites celebracions després de l'atac.

A la capital, a Teheran, al crit de "Mort a Israel" i "Mort als Estats Units", els manifestants han fet onejar banderes iranianes i de la Guàrdia Revolucionària a la cèntrica plaça de Palestina.

Celebracions a la plaça de Palestina a Teheran (WANA/Majid Asgaripour)

 

ARXIVAT A:
Israel Guerra a Gaza Iran
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut