Les defenses volen invalidar la declaració del tinent coronel Baena al judici

El tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, cap de policia judicial a Catalunya, declara aquest dimarts i és un pilar bàsic de la tesi de la fiscalia
Roger Rovira Actualitzat
TEMA:
Judici procés

La declaració del tinent coronel José Daniel Baena Sánchez és una de les més transcendentals en el judici del procés. Nascut a Sevilla l'any 1970, ingressa a la Guàrdia Civil l'octubre de 1997, on desenvolupa primer tasques de seguretat ciutadana i després passa a ser cap de subgrup d'intel·ligència. A partir del 2001, es trasllada a Barcelona, on pujarà de categoria fins a arribar a coronel i cap de la policia judicial a Catalunya.

 

En quina condició declara Daniel Baena al judici?

La manera en què compareix al judici Daniel Baena, com a testimoni i no pas com a pèrit o expert, podria provocar que la seva declaració fos limitada o invalidada. Baena està citat per la fiscalia, les acusacions i algunes defenses.

 

 

Segons la llei d'enjudiciament criminal, la LECRIM, només pot respondre a preguntes de fets que conegui directament i que hagi presenciat. Aquest és un fet que volen aprofitar les defenses per fer caure la declaració de la persona que firma la majoria d'atestats policials contra els líders independentistes inclosos a la causa judicial.

 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

 

Quina importància tenen els atestats de la Guàrdia Civil que firma Daniel Baena?

En el sumari del cas, Daniel Baena firma atestats de diversos fets –segons les defenses– que són agafats d'atestats fets per altres agents. Com, per exemple, un atestat on detalla diverses situacions que es van viure a Cataluna, com concentracions ciutadanes davant de casernes de la Guàrdia Civil i concentracions davant dels hotels on s'allotjaven policies traslladats a Catalunya.

Experts consultats per TV3 expliquen que els atestats no tenen valor provatori per si mateixos, al no ser considerats informes d'intel·ligència. Això vol dir que durant el judici caldrà acreditar les afirmacions i el contingut d'aquests documents que firma Daniel Baena.

Altres dubtes de la defensa sobre la imparcialitat de Baena

Per les defenses, que Baena declari sobre uns fets quan no n'és part suposa que tingui menys credibilitat. També, pel fet de si té una identitat falsa a internet per fer missatges provocadors contra l'independentisme.

 

Daniel Baena és Tácito a Twitter? Coronel en el món real, trol en el món virtual? El tribunal no ho vol valorar i no ha acceptat informes tècnics demanats per les defenses per aclarir-ho.

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català Guàrdia Civil
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut