Les denúncies per violència masclista baixen a la meitat per l'aïllament de les víctimes

Les trucades al telèfon d'emergències 112 i les actuacions policials han augmentat, però les denúncies han baixat a la meitat
Mariona Piqué Regí Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

La llar, l'espai que les autoritats sanitàries consideren més segur, per a les dones maltractades es pot convertir en un infern. La policia recorda que les víctimes de violència masclista poden trencar el seu confinament per demanar ajuda i es pot posar una denúncia a qualsevol comissaria dels Mossos d'Esquadra. Han detectat que les trucades al telèfon d'emergències 112 i les actuacions policials han augmentat però, per contra, les denúncies han baixat un 50% respecte al mateix períde de l'any anterior. La raó principal, segons els Mossos, és que moltes víctimes no ho han denunciat per la situació d'aïllament i control a què estan sotmeses per part de l'agressor.

Per Montserrat Escudé, cap de la Unitat de Proximitat dels Mossos d'Esquadra, "el fet que hi hagi menys denúncies no vol dir que no hi hagi situacions de violència. La xifra negra, que és comuna en l'àmbit de violència contra la parella, pot ser que durant el periode de confinament sorgeixi amb més força. Les dones sovint no prenen decisions en situació de confinament perquè estan aïllades, tenen més dificultats per interposar una denúncia, tenen més dificultats per accedir als recursos".

Des dels Mossos d'Esquadra creuen que quan acabi la situació de confinament les denúncies augmentaran, i Montserrat Escudé diu que "els preocupa que les situacions siguin més greus perquè no s'han denunciat anteriorment, i també ens preocupa que en el moment en què les persones tinguin la llibertat per començar a prendre decisions, la persona autora pot percebre aquesta pèrdua de control com una situació de 'despoder' i que, per tant, tinguin reaccions més violentes".

Pels que fa a les trucades al 112 i actuacions policials, han augmentat un 36%, i les de violència domèstica un 26%. La violència domèstica són els conflictes en l'àmbit familiar, més relacionats amb la convivència que amb els maltractaments, problemes entre germans, de fills amb els progenitors. Són conflictes derivats de la situació de confinament forçat.

Els Grups d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra han contactat amb més de 7.500 víctimes sobre les quals ja tenien un seguiment, i al voltant de 4.000 tenen mesures judicials vigents. Des de l'inici del confinament, els Mossos d'Esquadra han detingut 572 persones relacionades amb casos de violència de gènere i domèstica.


Els Mossos editen una guia per als casos de violència masclista i domèstica

Els Mossos d'Esquadra han editat una guia per als casos de violència masclista i domèstica. Són consells i pautes d'actuació per a dones, infants, joves i persones amb discapacitat. Hi ha un apartat específic per als abusos sexuals a menors i la violència filioparental. També esclareix  dubtes sobre el règim de visites o custòdia de pares i mares amb fills en comú durant el confinament i es donen indicacions per a aquells casos en què s'incompleixen les ordres d'allunyament i/o no comunicació. També s'adreça directament a les persones agressores i els recorda que el confinament no significa impunitat, ja que la policia segueix treballant les 24 hores els 365 dies de l'any, al mateix temps que fa una crida a la ciutadania perquè informi en cas de tenir coneixement d'un cas de maltractament.

També tenen una adreça de correu electrònica on es pot demanar informació o assessorament: mossos.atenciovictimes@gencat.cat.


Les entitats continuen treballant tot i el confinament

La directora de la Fundació Surt, Sira Vilardell, diu que "El fet que hagin baixat les denúncies era previsible, però això no és sinònim que hagin baixat les agressions. Som conscients que totes les entitats que estem treballant a primera línia amb acompanyament amb situacions de violències masclistes no han disminuït, sinó més aviat el contrari, sabem que en situacions de confinament el fet d'augmentar la convivència, el que preveiem precisament és un repunt, que el veurem quan acabi aquest periode de confinament".

Vilardell creu que la disminució de denúncies pot ser per les situacions d'angoixa, d'incertesa, situacions que fan més complicat presentar la denúncia. Recorden que les entitats continuen treballant i qualsevol dona que necessiti ajuda s'hi pot posar en contacte. Diu que ara predomina un tipus de violència més psicològica. "El fet que hi hagi moltes hores de convivència, hi hagi una situació d'aïllament i per a l'agressor sigui una situació per tenir més control sobre la dona".

Tothom coincideix que quan comenci el desconfinament hi haurà un repunt de denúncies als jutjats de violència sobre les dones. Lucía Avilés és magistrada i creu que el focus s'ha de posar en la prevenció, "perquè quan arriben els assumptes als jutjats això certifica que alguna cosa ha fallat socialment".

Demanen més recursos per afrontar-ho. "Una justícia sense mitjans, no és justícia, si reivindiquem l'erradicació de la violència de gènere, això passar per dotar de més mitjans la justícia". Recorda que els jutjats de violència sobre les dones són serveis essencials i continuen funcionant. Alerta que hi ha dues epidèmies en marxa, la sanitària del coronavirus i la de la violència masclista. L'Organització Mundial de la Salut, el 2013, la va qualificar d'un problema de salut pública de proporcions epidèmiques, per això es demana la complicitat i la col·laboració de tothom perquè ho denunciïn i que ningú miri cap a una altra banda.

 


On demanar ajuda

Les dones que creguin que poden estar patint violència per part de la seva parella o exparella tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.  En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

En aquest període de confinament, l'Institut Català de les Dones ha habilitat un correu i un número de WhatsApp: 671 778 540 i 900900120@gencat.cat.

 

També es pot recórrer als diverssos serveis públics d'informació i atenció:

Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD)

Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE)

ARXIVAT A:
Coronavirus Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut