Les despeses es disparen a final de curs amb casals i colònies: "Arriba l'estiu i tremoles"
- TEMA:
- Economia de butxaca
Viatges de final de curs, festivals, colònies i casals d'estiu, prematrícules... la planificació del mes de juny i juliol pot ser un malson per a moltes famílies.
Allà on els nens hi veuen activitats de lleure i diversió, els pares i les mares han de treure l'agenda per quadrar les vacances dels adults amb les setmanes no lectives dels nens i també la calculadora per preveure les despeses. Una segona costa de gener en ple estiu que a moltes famílies els trastoca la butxaca i fins i tot les vacances.
"Arriba l'estiu i tremoles perquè dius: 'Què faig ara amb els meus nens?'", diu Sandra Aranega Mudarra, mare de dues nenes de 3 i 6 anys.
Amb la fi del curs escolar, han de fer mans i mànigues per poder fer-se càrrec dels fills fins que arriben les vacances dels adults. Hi ha diverses alternatives, per exemple, apuntar-los a activitats d'estiu, com colònies, casals o campus. Però cal tenir en compte l'impacte que aquesta despesa afegida té en l'economia familiar.
Una família de dos fills en edat escolar supera ràpidament els 1.000 euros de despesa.
Montserrat Pérez Giralt, mare d'una nena de 6 anys i una altra de 13, explica que amb l'arribada de la jornada intensiva a les escoles, comencen les despeses extra: "Si necessites cobrir fins a dos quarts de cinc, has de pagar el casalet a més del menjador, després comencem el dia 26 amb el casal d'estiu, perquè tothom treballa. Són cinc setmanes a 70 euros sense menjador ni acollida. Doncs comences a sumar i sumar i quan arriben les vacances, ja no te'n pots anar perquè t'ho has gastat tot."
Segons l'Aliança Educació 360, portar els fills a un casal costa de mitjana 77 euros cada setmana. Si s'opta perquè facin colònies, la xifra puja, de mitjana també, fins als 354 euros setmanals.
El preu és el principal condicionant de les famílies per decidir si poden apuntar els fills o no a aquest tipus d'activitats. L'any 2022, 4 de cada 10 infants no van poder fer cap activitat d'estiu per motius econòmics.
Aixa Appraoui, mare d'una nena de 12 anys i un nen de 10, explica que el que ha de pagar pel casal d'estiu dels dos menors "és més del que cobro jo".
Fernando Díaz Alpuente, pare de tres fills de 12, 9 i 7 anys ho corrobora: "Bàsicament, és un sou ben sencer que se'n va a mantenir els nens al casal durant el mes de juliol. Al voltant d'uns 2.000 euros, ens costa el casal dels tres".
"Són moltes més despeses que per Nadal", es queixa Edén Pérez Farell, amb fills de 9 i 6 anys. "Amb dos nens poden ser 1.200 euros segur", reflexiona.
I això condiciona les vacances del grup familiar. Mare de bessons de 10 anys, Anna Gómez Marín, té clar que haurà de fer retallades a les vacances: "És casal, més menjador, més acollida... En números rodons, uns 1.100 euros aquestes cinc setmanes. Has de retallar, i bé... vacances potser una setmaneta, deu dies."
L'única solució és haver fet una previsió al llarg de l'any. "És qüestió que tinguis una mica de calés i saber administrar-los durant l'any, perquè, si no, no quadren els números", diu Enric Estruel García, pare de tres fills.
I al setembre, torna a començar la roda. A l'inici d'un nou curs escolar caldrà invertir en llibres, material escolar, roba i matrícules: "Has de pensar que al setembre les despeses tornen".
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca Educació Família