Les 10 declaracions clau de Jordi Turull al judici del procés

Actualitzat

L'exconseller Jordi Turull ha començat la seva intervenció en el judici del procés al Tribunal Suprem rebutjant la formulació de moltes de les preguntes del fiscal Jaime Moreno, i ha afegit que l'escrit d'acusació de la Fiscalia fa aparèixer el procés independentista de sobte:

"Aquest procés, en el seu escrit d'acusació, vostès el situen en el fet que un dia s'encén el llum i aterra i cau sobre taula un llibre blanc. Pam! Això no s'aguanta per enlloc."

L'exconseller ha assegurat que en aquest relat hi falta la part principal, que és el moviment independentista, que -ha assegurat- "va de baix a dalt":

"Els ciutadans de Catalunya no són ovelles, no són gent que està militaritzada i se'ls diu: 'Aquí, allà...' No, no és això. La gent a Catalunya, sigui independentista o no ho sigui, sigui d'extrema dreta o extrema esquerra, del centre, té criteri. Som al segle XXI.  Ho dic perquè es parla de la gent en un sentit que suposa desconèixer absolutament Catalunya i el moviment independentista. El moviment independentista a Catalunya va de baix a dalt."

Turull ha destacat el pacifisme de la societat catalana i ha qualificat d'"operació fracàs" qualsevol intent per intentar demostrar el contrari:

"Encara que s'intenti generar tensió i violència, qui ho intenti a Catalunya, ara, abans i després, és operació fracàs. La violència no va amb cap formació política a Catalunya. I ho dic perquè qualsevol partit polític, per noble que sigui la causa, només que insinuï que per aconseguir aquest objectiu es necessita una violència passiva petita, és operació fracàs. Som el país de Pau Casals, i per un relat que es vulgui introduir, ho sento, però s'entén que, per molt que es presenti la societat catalana com a violenta, aquest relat no té sentit i no s'aguanta per enlloc. És més, és delirant."

Pel que fa a la declaració d'independència del 27 d'octubre al Parlament, l'exconseller ha dit que el que es va votar va ser "l'expressió d'una voluntat política":

"Aquest document, al marge de disquisicions juridicoparlamentàries, és l'expressió d'una voluntat política que encaixa amb el sentit llibertari del poble, això és el que es va votar el 27 d'octubre. Era una declaració política. El Parlament fa política."

 

 

Preguntat per si sabia que el referèndum estava prohibit pel Tribunal Constitucional, Turull ha assegurat que en 5 anys el govern espanyol va incomplir fins a 25 sentències del TC i "aquí no passa res":

"Però segons l'argumentari de Fiscalia, això ha de servir per a tothom. Ho dic perquè en el mateix període del 2012 al 2017, el govern de l'Estat ha incomplert unes 25 sentències del TC (...) Com pot ser que aquells que ens denuncien davant del TC siguin els que estan cada dia incomplint les resolucions del TC i aquí no passa res?"

I ha posat d'exemple el servei militar sobre coses que introdueix la Constitució i no existeixen:

"La meva formació política té molta experiència en coses que sembla que no tenen marge en la Constitució i l'acaben tenint. Segurament molts joves no se'n recordaran ni del que és el servei militar obligatori. Ni se n'han de recordar, i la Constitució diu que hi haurà un servei militar obligatori. Ja no existeix."

En aquesta línia, ha insistit que l'acció judicial és diferent per als "constitucionalistes" i per als "independentistes" i ha etzibat que porta un any a presó per una interlocutòria.

"Sap què passa? Quan diem que la llei és igual per a tothom, això de posar-te el vestit de constitucionalista ha de ser una ganga, perquè et permet incomplir la Constitució quan et dona la gana. En canvi, si vas d'independentista, per una acta, una providència del TC, per una acta, no per una resolució fonamentada, no, per un acta, porto un any a la presó, per una interlocutòria."

I ha afegit que l'estratègia sempre ha estat buscar el diàleg:

"L'estratègia que es va seguir des del primer moment és: 'Seguem, parlem-ne'. Com deia Machado, abans de dialogar cal escoltar. No se'ns ha volgut ni escoltar, però nosaltres hi hem insistit, perquè a Catalunya la paraula 'resignació' no existeix en el diccionari polític. Anem insistint."

Preguntat sobre el finançament del referèndum, Turull ha assegurat que no es va gastar "ni un euro públic":

"No es va gastar ni un euro públic en el referèndum."

Al principi de l'interrogatori, el fiscal li ha preguntat si és soci de l'ANC i d'Òmnium, i Turull li ha respost amb una llista de tot d'entitats de què és soci:

"Soc soci d'Òmnium Cultural, de l'ANC, de Càritas, de la Fundació Catalana de l'Esplai, d'Intermón Oxfam, del RACC. D'Òmnium soc soci des de fa més de 20 anys."

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut