Les deu del matí, una hora clau per als col·legis electorals el 14F
Què passarà amb la constitució de les meses electorals? L'interrogant desperta molt interès en aquestes eleccions excepcionals, i a les deu del matí ja tindrem una resposta.
Aquerst dilluns, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha assegurat que el 98,9% de les meses es podrà constituir "sense problemes" perquè hi ha confirmades les tres persones que com a mínim són necessàries.
La por de la Covid ha disparat les al·legacions de les persones assignades a les meses, tot i que els càrrecs de president o de vocal són obligatoris, i negar-s'hi està castigat per la llei amb pena de presó de 3 mesos a 1 any o multa de 6 a 24 mesos.
Com preveu la llei orgànica del règim electoral general, hi ha dos suplents per cadascun dels membres de la mesa: el president i els dos vocals.
Més opcions per als suplents
Si no n'hi hagués prou amb els sis suplents previstos, se'n podran traslladar des d'una altra mesa a un altre col·legi o, fins i tot, des d'un altre municipi, segons ha explicat al canal 3/24 el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López.
Els col·legis electorals obren a les nou del matí, però és segur que alguns no ho podran fer. Tenen una hora de marge perquè es resolguin els problemes que s'hi hagin presentat. No només que falti gent, sinó que també poden faltar paperetes o hi pot haver algun impediment per accedir al centre, per exemple.
Més enllà de les deu no es pot constituir cap mesa electoral. És l'hora límit. Els ciutadans als quals els toqui votar en meses que no es constitueixen hauran de votar l'endemà o dimarts com a màxim, segons preveu la llei.
Condicionament dels resultats
En un cas extrem, podria ser que aquests vots més tardans arribessin a canviar el sentit dels vots de diumenge. Perquè això passés, hi hauria d'haver un percentatge significatiu de meses sense constituir. És gairebé impossible, però és un escenari que el govern ha de preveure per saber com actuar.
Arribat el cas, fins i tot es podria no fer públic el resultat de l'escrutini de diumenge a la nit, per no condicionar el resultat definitiu de dimarts segons ha dit el director general de Participació i Processos Electorals a RAC1.
Ismael Peña-López no ha concretat en quantes meses podria passar.
La decisió es prendria durant la jornada electoral, juntament amb la Junta Electoral Central i els partits polítics.
Les dades de diumenge es rebrien oficialment, però no se sumarien fins a tenir tots els vots. Ara bé, Ismael Peña-López ha admès que seria "difícil" aturar la informació tenint en compte que els apoderats poden fer fotos de les actes i que els partits podrien fer la suma pel seu compte.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2021