Les directores que marquen el pas del cinema català: de Carla Simón a Pilar Palomero

Una vintena de dones comanden el que ja es pot anomenar nova onada del cinema català, que ja acumula premis i elogis

RedaccióActualitzat

Els Premis Gaudí són l'aparador més gran del cinema català. I des de fa anys tenen un denominador comú: compten amb protagonisme de moltes dones cineastes.

Algunes són debutants, i d'altres, com Carla Simón o Pilar Palomero --totes dues amb dues pel·lícules--, ja estan marcant el pas del cinema català. Elles comanden el que podríem anomenar nova onada de cinema dirigit per dones, que cada dia reuneix més noms.


Carla Simón

La cara més coneguda és, a hores d'ara, Carla Simón. Amb el seu debut, "Estiu 1993", es va convertir en referent. Era el 2018 quan es va endur el seu primer Gaudí.

"Amb 'Estiu' vaig patir molt. Com a primera pel·lícula, et fots hòsties."

Ara, amb "Alcarràs" ha esdevingut ja abanderada internacional del cine català. Simón diu que espera no tornar a sentir la mateixa pressió que ha viscut aquest últim any. "La següent pel·lícula no podrà anar millor que 'Alcarràs'".

Amb només dues pel·lícules, Simón ha consolidat una veu, una mirada i una autoria.


Pilar Palomero

La que també s'ha consolidat és Pilar Palomero, després d'una altra òpera prima farcida de premis, "Las niñas", i ara, amb el seu retrat sobre mares adolescents a "La Maternal".


"M'agrada molt treballar amb actrius. Buscar testimonis reals i ser molt fidel a la realitat. Busco posicionar-me de la manera més honesta possible i sentir que puc aportar una mirada."

Les debutants: González-Adrio, Avelina Prat i Laura Sisteró

Altres veus tot just s'estrenen, com Carlota González-Adrio, amb un film d'encàrrec, "La casa entre los cactus", però que connecta amb la seva manera d'entendre el cine. Ella diu que se sent part d'una nova onada: "Com la Carla Simón i la Pilar Palomero, per mi són referents."

 

Als Gaudí hi ha més nominades debutants, com la valenciana Avelina Prat, amb la humanista "Vasil".

 

O la barcelonina Laura Sisteró i el seu viatge fins a la Rússia remota, a "Tolyatti Adrift". Sisteró defensa que la nova mirada creua ficció i documental: "Està molt a prop."

 

Més noms de la nova onada

Són directores referents i directores debutants consolidant cada cop més la gran onada de cineastes que estan marcant el pas del cinema català els últims anys.

Elena Martín estrenarà aquest any segona pel·lícula, "Creatura". Belén Funes rodarà a finals d'any "La tortuga".

I hi ha més noms: Celia Rico, Lucía Alemany, Neus Ballús, Elena Trapé, Carla Subirana, Isa Campo, Mar Coll, Alba Sotorra, Meritxell Colell o Clara Roquet...

Són una nombrosa comunitat creativa basada en una sororitat cinematogràfica molt especial. Palomero explica que juntes comparteixen "projectes, inquietuds, pors i alegries".

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Gaudí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut