Les dones es planten i surten al carrer arreu del país en un 8M reivindicatiu
200.000 persones surten al carrer a Barcelona, 10.000 a Girona i Tarragona i 4.000 a Lleida, segons fonts oficials
Les dones es planten i es fan sentir als carrers en un 8 de març d'esperit reivindicatiu. Manifestacions arreu del país i del món culminen una jornada que l'any passat va marcar una fita històrica, i aquest 2019 ha tornat a ser multitudinària. Més de 225.000 persones s'han manifestat a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.
A Barcelona, la capçalera de la manifestació ha sortit de Gran Via amb Rocafort, seguints per la confluència de Gran Via amb passeig de Gràcia per acabar a la plaça Catalunya, amb la lectura de parlaments i actuacions a l'escenari.
La marxa ha aplegat 200.000 persones amb el lema "Ens aturem per canviar-ho tot" i l'objectiu és fer visible la potència de la meitat de la població que encara avui, al segle XXI, ha de reclamar que no s'ataquin els seus drets i no es menystinguin les seves aportacions a la societat.
Capçalera de la manifestació a Gran Via amb Roquefort. "Ens aturem per canviar-ho tot!" pic.twitter.com/pq3xFkjmHm
Marc Texidó Valls (@marctexido) March 8, 2019
Una hora abans de l'inici de la manifestació ja hi havia molta gent concentrada darrere de l'espai destinat a la capçalera. La cua de la marxa ha arribat fins a la plaça d'Espanya, a quatre illes de cases més de distància.
A la marxa s'han sentit càntics com "Sense la dona no hi ha revolució", "Els carrers seran feministes" o "Amb roba o sense roba el meu cos no es toca".
Crits de "Sense la dona, no hi ha revolució" a la manifestació #8M #8M2019 #VagaFeminista8M @324cat pic.twitter.com/YLhsKIvvVA
Laura Bernis Prat (@laurabernis) March 8, 2019
Ha estat també una manifestació plena de pancartes imaginatives i molt reivindicaties.
La lectura del Manifest a l'acte central de la Plaça Catalunya de Barcelona ha anat a càrrec de la periodista Natza Farré, l'actriu Alba Flores, l'activista pels drets de les persones transgènere Sofia Bengoetxea, i la mediadora social i experta en temes de mutilació genital femenina Aissatou Diallo.
Els manifest denuncia la "repressió contra el moviment feminista" i la "justícia patriarcal". Bengoetxea ha carregat també contra la criminalització de la protesta social. La discriminació laboral també ha centrat part del manifest.
Al final de la manifestació, els particiapants han deixat les pancartes als peus de l'estàtua Al·legoria de Barcelona de Frederic Marès:
Participants de la manifestació #8M #8M2019 a #Barcelona deixen les seves pancartes sota l'estàtua "Al·legoria de Barcelona" de Frederic Marès #diadeladona #feminisme #dones @324cat pic.twitter.com/uW8ZsnwTZt
Laura Bernis Prat (@laurabernis) 8 de març de 2019
Manifestacions arreu del país
A Girona, Lleida i Tarragona també hi hagut manifestacions, així com en moltes viles i ciutats del país.
A la pl. Independència de #Girona comença la manifestació per la #VagaFeminista8M convocada per la coordinadora de feminismes anticapitalista. pic.twitter.com/TaTPoY6B3z
CatInfo Girona (@Cati_Girona) March 8, 2019
La més matinera ha estat la de Girona, que ha començat a les sis de la tarda a la plaça de la Independència. Segons l'Ajuntament, l'assistència a ha estat d'aproximadament 10.000 persones.
A Lleida s'han convocat dues manifestacions. La primera ha començat poc després de les sis de la tarda convocada per la Marea Lila. Segons els Mossos, hi ha unes 3.000 persones. La segona manifestació convocada ha reunit un miler de persones a la plaça 8 de març.
La plaça Sant Joan de #Lleida plena a vessar de persones que surten al carrer en la #VagaFeminista8M #8M pic.twitter.com/ek6uih0yS9
CatInfo Lleida (@Cati_Lleida) March 8, 2019
El recorregut de la manifestació del 8M a Tarragona la plaça de la Font, davant de l'Ajuntament, s'ha omplert amb 10.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra. La marxa ha recorregut el centre de la ciutat des de la plaça Imperial Tarraco amb el lema "Al centre cal posar-hi la vida, no el capitalisme".
10.000 persones participen en la manifestació de #Tarragona segons els @mossos. #VagaFeminista8M pic.twitter.com/K5DSYwMeXG
CatInfo Tgn-Ebre (@Cati_Tarragona) March 8, 2019
Tensió a Manresa
Les manifestació pel 8M s'han fet a molt pobles de Catalunya. A Manresa s'han viscut moments tensos davant la comissaria de la Policia Nacional. Un grup de manifestants ha llançat ous i pintura a l'edifici, custodiat pels Mossos d'Esquadra. Els Mossos hi han intervingut per dispersar els manifestants i han identificat tres persones.
Hem assenyalat la violència dels cossos de segurerat i la resposta dels @mossos ha sigut carregar contra les manifestants del bloc no mixt pic.twitter.com/U0A0K9JjI3
Comitè 8M Manresa (@8mComite) March 8, 2019
En les manifestacions també s'han pogut veure cartells demanant la llibertat de les preses i el retorn de les exiliades amb imatges d'Anna Gabriel, Marta Rovira, Meritxell Serret, Carme Forcadell i Dolors Bassa.
El moviment feminista convocant ha animat els homes a deixar el protagonisme del dia a les dones, quedar-se en segona línia a les manifestacions. En algunes manifestacions, com a Barcelona, hi havia una segona capçalera amb homes, anomenada capçalera mixta.
El 8M ha començat aquest matí amb una crida a la vaga amb concentracions arreu del país i talls de trànsit.
Una mobilització transversal amb quatre eixos
El 8M del 2019 té quatre eixos: el laboral, el de cures, l'estudiantil i el de consum. Per segon any, és una vaga més enllà de l'àmbit laboral. La convocatòria vol demostrar que, sense les dones, el món s'atura.
Segons les organitzadores la vaga és transversal, perquè afecta tota la vida quotidiana, i intergeneracional. Entre les protestes més destacades, hi ha el rebuig a la violència masclista, a qualsevol tipus de discriminació laboral, a les polítiques repressives o relacionades amb la salut de les dones i la reivindicació de tot tipus de drets.