Una dona a l'exterior de l'estadi de Jiddah, a l'Aràbia Saudita, el primer dia que les dones poden assistir-hi com a espectadores d&#…
Una dona a l'exterior de l'estadi de Jiddah, a l'Aràbia Saudita, el primer dia que les dones poden assistir-hi com a espectadores d'un partit de futbol (Reuters)
Aràbia Saudita

Les dones saudites ja poden anar a veure el futbol als estadis

La mesura, històrica, ha entrat en vigor, per primera vegada, a la ciutat de Jiddah, durant un partit de la Supercopa del país

Juli RodésActualitzat

Per primera vegada en la història de l'Aràbia Saudita, les dones han pogut assistir a un partit de futbol. Ha passat aquest divendres, en un partit de la Supercopa del país, entre l'Al-Ahli i l'Al-Batin.

Fins ara, les dones tenien prohibit l'accés als estadis. Ara ja poden entrar-hi, però han de fer-ho per portes diferents de les dels homes, i seure obligatòriament en unes localitats molt concretes: l'anomenada "secció familiar", situada a la part superior de la grada i separada per tanques de la resta de localitats. 

 

Aquesta jornada històrica a l'estadi Al-Yawara de la ciutat de Jiddah l'han viscuda unes 1.200 dones. Per fer-ho possible, l'estadi s'ha hagut de reformar, habilitant zones de culte i banys exclusius per a dones, i també una tanca per evitar caigudes de nens.  

Amb tot, és un canvi històric que moltes ciutadanes saudites han celebrat. Efe Afnan, de 28 anys, ho expressa de la següent manera: 

"El meu pare solia dir-me que arribaria el dia que jo cridaria des de les grades, i aquest dia ha arribat. La profecia del meu pare s'ha complert."

 

El futbol és l'esport nacional saudita, i aquesta mesura permetrà que moltes famílies puguin gaudir-ne juntes. Així ho destacava, en un missatge a Twitter, la portaveu de l'ambaixada saudita a Washington. 

 

També ha reaccionat favorablement a la mesura la princesa Rima bin Bandar, subsecretària de l'Autoritat General per a l'Esport: "Gràcies a tothom pel suport constant. Avui hem dut la felicitat a cada família i a cada dona saudita per la seva presència, per primera vegada, en un partit. És un moment històric en el regne", ha dit.

 

Aquest signe d'obertura del règim saudita, que és un dels països que més limita la llibertat de les dones, ha arribat després del nomenament, l'any passat, de Mohamed bin Salman, de 32 anys, com a príncep hereu. Salman també és al darrere de l'aixecament de l'actual prohibició de conduir que pesa sobre les dones saudites. L'anunci es va fer fa unes setmanes, i les saudites podran conduir a partir del juny.  

La possibilitat d'assistir als partits de futbol va ser anunciada l'octubre passat, i es concreta en tres estadis: el de Jiddah, el de Damman i el de la capital, Riad. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut