Les dues òrbites d'ERC: qui és qui en el debat intern del partit
La presentació d'un manifest de prop de 500 militants aquest dilluns fa evident l'existència de diferents faccions dins del partit
El trident Junqueras-Aragonès-Rovira es fa fort sobretot mentre el president del partit és a la presó i la secretària general és a l'exili. Pere Aragonès agafa les regnes del partit fins al punt que és el màxim referent i es converteix en candidat a la Generalitat pels republicans.
L'avançament electoral del maig, però, aboca Esquerra a obtenir els pitjors resultats des del 2010. Només aconsegueix 20 diputats, però amb l'escenari enverinat que són claus per fer Illa president.
La lectura interna de la desfeta electoral va per barris. Mentre Pere Aragonès i Marta Rovira creuen que ha arribat el moment de fer un pas al costat i començar una transició que porti a un relleu dels lideratges, Oriol Junqueras creu que el temps a la presó no li ha permès exercir el càrrec al 100% i que encara podria reprendre la nova etapa del partit.
És per això que, pressionat per Rovira i Aragonès, Junqueras acaba cedint i anuncia que deixarà la presidència temporalment del partit després de les europees no sense presentar batalla. Anuncia que té intenció de tornar-se a presentar al congrés del 30 de novembre i és ara quan comença el periple pel territori per tal de guanyar-se la militància. Una militància que abans també haurà de pronunciar-se si ERC arriba a algun preacord en un debat d'investidura, negociacions que ara mateix encara estan molt verdes.
Una militància, però, que dijous ja va donar un avís per a navegants. La federació de Barcelona havia de refrendar un preacord amb l'alcalde Collboni perquè Esquerra entrés a l'Ajuntament de Barcelona, però l'allau de militants a l'Orfeó Martinenc va obligar la direcció a ajornar la votació sense data.
Un manifest que defuig la confrontació
La presentació d'un manifest, que aquest dilluns a la tarda firmen prop de 500 militants, en què demanen renovar el partit fa evident l'existència d'almenys dues faccions dins del partit. Esquerra està dividida entre els que volen renovar la cúpula per complet i encetar una nova etapa i entre els que creuen que el fins ara president Oriol Junqueras és l'únic valor que té el partit per revertir la deriva electoral i liderar un nou projecte.
Entre els que donen suport a Junqueras hi ha el conseller Joan Ignasi Elena, el diputat a Madrid Gabriel Rufián, l'exdiputat Lluís Salvadó i la regidora a l'Ajuntament de Barcelona Eva Baró, una de les artífexs del preacord amb Collboni a l'Ajuntament de Barcelona.
En una posició diferent, Marta Rovira i Pere Aragonès. Després de la desfeta electoral a les catalanes, la secretària general i el coordinador del partit i president en funcions van decidir fer un pas al costat assumint que al partit li cal una renovació dels lideratges.
També signen el manifest la vicepresidenta Laura Vilagrà, els consellers Torrent, Capella i Balcells, i destacats càrrecs orgànics i vella guàrdia com són Marta Vilalta, Sergi Sabrià, Ernest Maragall, Teresa Jordà, Ernest Benach o Joan Puigcercós.
D'altres, amb càrrec a l'executiva que, de moment, no s'han decantat o prefereixen no fer pública la seva posició, són l'exconseller Juli Fernàndez, el director de comunicació Oriol Duran, l'eurodiputada Diana Riba o Raül Romeva.
Tampoc ho ha fet Elisenda Alemany, presidenta del Grup Municipal d'ERC a Barcelona, que prefereix mantenir-se neutral.
Un dels que no ha signat el manifest perquè se n'ha sentit exclòs és l'exdiputat Joan Tardà. Assegura en un tuit que no se l'ha fet partícip i creu que per renovar el partit no cal llençar Junqueras a la paperera.
- ARXIVAT A:
- ERC