Personal sanitari de l'hospital Parc Taulí de Sabadell a l'UCI per a malalts de Covid (EFE/Quique García)

Les eleccions arriben amb millors dades de contagis per la Covid del que es preveia

Es calcula que diumenge hi haurà unes 60.000 persones malaltes o en quarantena amb dret a vot, però amb la incògnita de quantes l'exerciran

RedaccióActualitzat

"La situació és millor del que esperàvem", resumeix Clara Prats, biofísica i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que ha liderat a Catalunya la gestió de les dades de la Covid.

Els escenaris epidemiològics que aconsellaven ajornar les eleccions situaven la pressió als hospitals als nivells d'avui, però es preveien més contagis dels que hi ha ara mateix. Al gener, quan es van ajornar les eleccions, l'escenari més optimista preveia una mitjana de 3.000 casos diaris i ara estem entorn dels 1.800.

Clara Prats adverteix que, tot i que la tendència és bona, "la situació epidemiològica és dolenta encara, és de risc. Estem en una mica menys de 2.000 casos diaris, però el nivell màxim que podríem controlar sense restriccions gaire fortes seria el d'agost-setembre, de mil casos diaris."

Millora lenta

El Departament de Salut ha notificat aquest dissabte 2.092 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens i 55 defuncions més.

Baixa el nombre d'hospitalitzats per coronavirus de 167 pacients, fins als 2.222. A les UCI hi ha 15 pacients menys, tot i que encara hi ha 651 malalts de Covid en estat crític.

 

La pressió hospitalària ha anat a la baixa

El risc de rebrot se situa als 319 punts, 17 menys que ahir, mentre que la velocitat de transmissió es manté estable al 0,81.

L'índex de positivitat de les proves fetes segueix baixant i ara està al 5,10% i la incidència del coronavirus en relació amb la població continua a la baixa, tot i que encara està a nivells molt alts. Hi ha 406 persones infectades per cada 100.000 habitants els últims 14 dies.


Uns 60.000 afectats el 14-F

Ara ja no es pot votar per correu i aquest diumenge es preveu que hi hagi unes 13.000 persones contagiades. Si comptem que, de mitjana, cada una té quatre o cinc contactes, hi haurà al voltant de 60.000 persones malaltes o en quarantena que tenen el dret a votar.

No se sap quantes acabaran votant. Un factor clau serà com es trobin, perquè en la meitat de casos lleus de Covid els símptomes poden ser molt limitants.

Reduir el risc

La recomanació sanitària és de quedar-se a casa i, si es va als col·legis electorals, limitar els contactes, com diu Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic.

"Si no tens símptomes però saps que ets positiu, la recomanació és 'queda't a casa'. Si vols votar, hi tens dret. Però ben protegit, sense contacte... Com aquell qui diu, surt de casa, no parlis amb ningú, fes-ho tot bé i torna a casa ràpid."


Hi ha coincidència que, si es fan les coses bé, el risc d'anar a votar és mínim, però hi ha una part no controlable, que destaca la investigadora del BIOCOMSC Clara Prats:

"La incertesa és la part no controlable. Tota la mobilitat al voltant d'un dia d'eleccions. Milions de persones fora de casa que poden aprofitar per trobar-se amb els veïns, els amics, anar a fer el vermut..."

 

Difícil saber els contagis

La incògnita és l'efecte que pot tenir aquest diumenge en l'evolució de la pandèmia, però els experts refreden molt les possibilitats de saber-ho, tret que hi hagi un brot en un col·legi electoral.

Si d'aquí deu o quinze dies hi ha un augment de casos, serà molt difícil destriar-ne l'origen, ja que les eleccions coincideixen amb una flexibilització de la mobilitat i amb una variant britànica en creixement, que ja suposa el 22% dels casos que es detecten.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Covid-19Coronavirus
Anar al contingut