Les eleccions del 14F, en directe

Les eleccions de la pandèmia: així recordarem uns comicis atípics per la situació epidemiològica. Recupera tots els esdeveniments de la jornada: des de la constitució de les meses i les votacions amb mesures sanitàries, fins a una nit electoral amb uns resultats especialment ajustats, passant per una participació que ha estat la més baixa d'unes eleccions al Parlament.

  • 07.00
    Les franges horàries per votar

    En aquestes eleccions atípiques, l'altra recomanació important és respectar les franges horàries marcades per anar a votar. Se n'han marcat tres:
     

     

    · De les 9 del matí a les 12 del migdia, les persones dels col·lectius de risc.
    · De les 12 a les 7 de la tarda és la franja per a la població en general.
    · De 7 a 8 del vespre és la que s'ha establert perquè vagin a votar les persones en quarantena pel coronavirus, perquè són positius o bé contactes de positius.
    Perquè els membres de les meses estiguin més protegits durant aquesta última hora, s'els facilitaran equipaments EPI.
    Consulta aquí tot el que cal saber per anar a votar aquest 14F.

  • 07.10
    Les eleccions més incertes

    Les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest 14F són les més incertes i inèdites, pel fet de celebrar-se en plena pandèmia de la Covid. Més de 5 milions de catalans estan cridats a votar aquest diumenge en uns col·legis electorals més nombrosos que mai i amb un dispoitiu especial de mesures de seguretat per evitar els contagis.
     

    (ACN)

    El govern assegura que es podran constituir tots les meses electorals: n'hi ha 9.139 previstes arreu del territori català, gairebé 900 més que a les últimes eleccions, el 2017. Aquestes meses estaran repartides en 2.763 centres de votació.

    Hi ha 27.417 persones convocades com a titulars i 54.834 com a suplents. En aquesta convocatòria, uns 34.000 ciutadans han fet al·legacions a les juntes electorals de zona per evitar haver de formar part d'una mesa electoral. Aquest diumenge encara queden algunes al·legacions per resoldre. El govern insisteix que, en cas de no tenir resposta, els convocats s'han de presentar igualment al col·legi electoral

     

  • 07.40
    Les mesures de seguretat anti-Covid

    Per anar a votar, hi haurà mesures especials pensades per evitar els contagis de Covid. Per començar, s'han establert circuits especials d'entrada i sortida, per evitar aglomeracions als col·legis electorals. Caldrà portar la mascareta en tot moment, fer cua amb distància de seguretat a l'exterior del col·legi electoral, i posar-se gel hidroalcohòlic quan s'hi entri.
     

    (EFE)

    Es recomana portar el vot preparat de casa, i per facilitar-ho la majoria de ciutadans han rebut un sobre a casa amb les paperetes de totes les candidatures.

    Els votants hauran de posar els documents d'identitat en una safata, on els membres de les meses podran consultar-los sense haver-los de tocar, i és l'únic moment en què els poden demanar de treure's la mascareta, per comprovar la identitat.

  • 08.13
    Comença la constitució de les meses

    A partir de les 8 del matí es comencen a constituir les 9.139 meses on es podrà votar durant aquesta jornada, distribuïdes entre gairebé 2.800 col·legis electorals. Fins a 27.417 persones han estat convocades com a titulars de les meses i 54.834 més com a suplents.
     

    Cues, a primera hora, al mercat de Sant Antoni de Barcelona (TV3)

    Excepcionalment, aquest 14F, la Junta Electoral Central ha dictaminat que les persones convocades com a suplents d'una mesa poden ser cridades a fer de vocal o president d'una mesa d'un altre col·legi de la mateixa zona.

  • 08.35
    14.200 agents dels Mossos i les policies locals

    Aquest 14F s'ha fet el desplegament policial més gran en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Un total de 14.200 agents dels Mossos d'Esquadra i de les policies locals controlen la seguretat aquest diumenge. Per primera vegada hi haurà un binomi d'agents durant tot el dia a cadascun dels gairebé 2.800 col·legis electorals. Seran, per tant, patrulles estàtiques, en comptes de les patrulles mòbils habituals, que vigilaven la seguretat de diversos col·legis electorals.
     

    Un agent a l'exterior de l'escola Dolors Monserdà, a Barcelona (TV3)

    En total, en el marc del dispositiu "Escó 21", es mobilitzaran fins a 10.200 agents dels Mossos i 4.000 policies locals, als quals el govern ha acordat augmentar la retribució dels 36 euros bruts previstos inicialment a 152 euros.
    Això vol dir que es desplegaran 2.000 mossos més i 1.200 agents de policies locals més, als quals s'afegiran els agents de la Policia Nacional que habitualment s'activen per a la vigilància d'infraestructures estratègiques i edificis de l'Estat.

  • 08.47
    Bernat Solé: "Tot a punt"

    "Tot a punt", aquest diumenge, per poder celebrar amb normalitat la jornada electoral del 14F. Així ho ha assegurat, en declaracions a TV3,
    Bernat Solé, conseller d'Afers Exteriors, Relacions institucionals i Transparència.

    "Hem fet molta feina, però arribem a aquest diumenge amb tot a punt."

    Solé ha informat que no es té coneixement de cap incidència a l'hora de constituir les meses. I ha afegit: "No treballem amb l'escenari que no es constitueixin les meses necessàries per celebrar les eleccions, perquè disposem de prou persones, tant titulars com suplents, per constituir-les totes."




    Solé també ha defensat que aquesta no era la millor data per anar a votar, però que, per responsabilitat, un cop la justícia s'ha pronunciat han treballat "des del primer dia per garantir unes eleccions plenament segures".
    En aquest sentit, ha demanat a la ciutadania que exerceixi el dret de vot amb total responsabilitat, seguint totes les indicacions i recomanacions, com portar la papereta preparada des de casa, portar la mascareta posada, fer servir gel hidroalcohòlic i respectar els recorreguts i les cues que s'indiquin.

  • 09.08
    Com saber si el teu col·legi està ple

    L'aplicació Eleccions 14F permet consultar en temps real l'afluència als punts de votació, ja abans de sortir de casa, per evitar aglomeracions i cues.
    Tot i les franges horàries per anar a votar proposades per esponjar al màxim l'ocupació dels col·legis electorals, l'aplicació està pensada per saber en directe com està la situació i s'emmarca en les mesures de seguretat contra la pandèmia.

    De manera molt visual, l'app informa del percentatge d'ocupació dels locals amb unes pestanyes de color verd, taronja i vermell.

    Està disponible per a Android i iOS.
     

     

  • 09.03
    Obren els col·legis electorals

    A partir de les 9 han obert els gairebé 2.800 col·legis electorals on els catalans podran exercir el dret de vot. En molts ja hi havia cua des de primera hora, abans que obrissin.

    Cues, a primera hora, per votar al pavelló de Santa Eugènia de Girona

    La majoria dels col·legis han obert amb normalitat, en algun cas després de resoldre "in situ" algunes al·legacions que no havien estat ateses a temps per la junta electoral de zona corresponent. 
    Votació a les Borges Blanques

    Abans de les 9 ja s'havien pogut constituir amb normalitat gairebé el 70% de les meses.
    A un quart de 10 ja s'havien constituït més del 80% de les meses.

  • 09.29
    Cap mesa amb risc de no ser constituïda

    A tres quarts de deu del matí, 45 minuts després de l'hora oficial d'obertura dels col·legis electorals, ja s'havien constituït el 95% de les 9.139 meses de votació. Fonts del dispositiu electoral han informat que no hi ha cap mesa amb risc de no ser constituïda. Sí que hi ha hagut alguna incidència, a la demarcació de Barcelona, que ha retardat una mica l'hora d'inici de les votacions.
     

    Col·legi electoral a l'escola Massana del districte de Ciutat Vella de Barcelona

  • 09.38
    A Tarragona, totes les meses constituïdes

    Passats dos quarts de 10, totes les meses de la demarcació de Tarragona ja s'havien pogut constituir i les votacions havien començat amb normalitat. 
     

    A Móra d'Ebre es vota per primera vegada al Pavelló Municipal d'Esports

  • 09.46
    Alegria dels suplents que poden marxar a casa

    Passades les 9 del matí, alguns suplents han sabut que ja podien marxar a casa, que no els necessitaven per constituir cap de les meses de la zona. 
    N'hi ha que han expressat la seva alegria amb missatges a Twitter. 
     D'altres denuncien que consideren que el dispositiu de protecció dels integrants de les meses és precari.
     

  • 09.52
    Joan Carles Molinero: "Un dispositiu de màxims"

    Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos d'Esquadra, ha descrit el desplegament de seguretat d'aquest 14F com "un dispositiu de màxims", pensat per "garantir l'absoluta normalitat" a tots els col·legis electorals.
    En declaracions a TV3, ha destacat la novetat d'aquesta jornada, que és que les patrulles no són mòbils, sinó que hi ha un binomi a cada col·legi durant tota la jornada.




    Molinero ha explicat que durant la nit només hi ha hagut dos incidents, sabotatges a dos centres de repetidors, a Cubells, a la Noguera, i a Canet d'Adri, al Gironès, però que no han afectat la normalitat de la jornada.

  • 09.59
    A les 10 del matí, el 97% de les meses constituïdes

    A les 10 del matí, l'hora límit per constituir les meses electorals, ja se n'havien pogut constituir gairebé un 97%. És una xifra molt semblant a la que es va registrar a les últimes eleccions, les del 21 de desembre del 2017. Normalitat, per tant, a l'hora de constituir les meses i els col·legis electorals, que han pogut obrir tots.
     

    Col·legi electoral al Palau d'Esports de Campclar de Tarragona

    Alguns retards a l'hora de constituir les meses han estat deguts a les al·legacions presentades per alguna de les persones cridades a ser president o vocal, que no havien estat resoltes per la junta electoral de zona. Des d'alguns col·legis s'ha denunciat que els ha costat contactar amb la junta electoral de zona perquè els ajudés a resoldre aquestes al·legacions.

  • 10.05
    El 100% de les meses de Girona, constituïdes

    A les 10.00 del matí ja es pot votar a totes les meses electorals de les comarques de Girona. En total, 853 meses i 361 locals. Els 510.478 gironins que estan cridats a les urnes aquest 14-F han començat a votar amb normalitat. 
     

  • 10.09
    Lleida, sense cap problema per constituir les meses

    A Lleida ciutat tots els col·legis han pogut obrir sense problemes a l'hora prevista, segons ha informat la junta electoral de zona, que tampoc té constància que hi hagi hagut cap incidència per constituir les meses de la demarcació.
     

    Col·legi electoral a la confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert


     

  • 10.19
    Barcelona: totes les meses constituïdes

    Constituïdes totes les meses de la demarcació de Barcelona. Passades les deu, els electors ja podien votar amb normalitat a tots els 1.728 col·legis de la demarcació.

    Col·legi electoral al Mercat de Sant Antoni de Barcelona

  • 10.27
    Les dades epidemiològiques del 14-F

    El Departament de Salut comunica que tornen a pujar els pacients ingressats a les plantes dels hospitals catalans. Han augmentat de 68 malalts i ara n'hi ha 2.290. En canvi, baixen de 13 els pacients en estat crític, que ara són 638.
    S'han confirmat 1.186 contagis nous i 43 defuncions més.
    Segueixen millorant altres indicadors de la pandèmia com el risc de rebrot, que baixa 19 punts i se situa als 300. I la velocitat de transmissió es manté estable des de fa uns dies al 0,81.

    Nou espai annex a l'hospital Germans Trias i Pujol (ACN/Albert Segura Lorrio )
    L'índex de positivitat de les proves fetes també ha millorat i ara està al 4,80%. La incidència del coronavirus en relació amb la població continua a la baixa, tot i que es manté a nivells elevats. Hi ha hagut 384 persones infectades per cada 100 mil habitants en els últims 14 dies.
    Els vacunats amb la primera dosi són 240.238 (+2.909) i 167.671 amb la segona (+2.570).

  • 10.34
    Un president pallasso i un titular que ha fugit: anècdotes

    En els primers minuts d'aquesta jornada electoral ja hi ha hagut temps per a algunes anècdotes. 
    Així, a Tarragona, un president de mesa s'ha presentat al col·legi electoral corresponent disfressat de pallasso.
     Cal tenir present que aquest 14F, a més de jornada electoral, és diumenge de Carnaval. 
     

    Al col·legi Tarragona d'aquesta ciutat, el president d'una mesa va disfressat de pallasso

    A Caldes de Montbui ha passat una cosa diferent: un dels titulars de la mesa s'ha presentat a les vuit, com està establert, però ha dit que havia d'anar un moment a aparcar el cotxe... i no l'han vist més. El seu lloc l'ha acabat ocupant un dels suplents.
     

  • 10.55
    297.933 ciutadans elegeixen 15 diputats a Lleida

    Un total de 297.933 ciutadans estan cridats a les urnes a les comarques del pla de Lleida, el Pirineu i l'Aran per elegir 15 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya.
    Fins a 18 candidatures es disputen els 15 escons que pertoquen a la circumscripció de Lleida, 7 més que en les últimes eleccions, del 21 de desembre del 2017.
     

     

    A les 10 del matí, totes les meses ja estaven constituïdes i s'hi podia votar. Algunes, en llocs singulars de la demarcació, com el castell de Verdú, a l'Urgell, o l'Auditori Enric Granados i el Teatre de l'Escorxador de Lleida.            
     

  • 11.01
    Un suplent que havia marxat a casa ha de tornar al col·legi

    Al centre esportiu La Bàscula de Barcelona, una de les tres meses s'ha constituït amb només la presidenta i un vocal, en comptes dels tres membres que hi hauria d'haver.
    És una petita incidència que no ha afectat les votacions perquè la llei diu que l'urna ha d'estar custodiada sempre per dues persones, com així és, però un els suplets que havia marxat cap a casa ha hagut de tornar cap al col·legi electoral.
    El problema vindria al migdia, quan els membres de la mesa han de dinar, per torns.
     

  • 11.08
    La publicació de l'escrutini es podria endarrerir

    El retard en l'obertura d'alguns col·legis electorals per incidències en la constitució d'algunes meses farà que, molt probablement, l'hora d'inici de la publicació de les dades de l'escrutini s'endarrereixi.
     

     

    Així ho ha admès, en declaracions a TV3, Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, que ha informat que passades les 11 del matí quedaven 22 meses no informades, unes meses que no havien comunicat que ja estaven constituïdes, però que potser sí que ho estaven.  

  • 11.11
    Els notaris no han rebut cap requeriment per incidències

    Els gairebé 500 notaris de Catalunya estan de guàrdia per atendre qualsevol sol·licitud que es pugui presentar i donar fe pública de qualsevol incidència, però fins ara no n'hi ha hagut cap, segons ha informat el Col·legi.
     
    Tant els ciutadans com els representants dels partits que presenten llistes o dels organismes electorals poden acudir als notaris perquè donin fe de qualsevol fet rellevant relacionat amb el moment d'exercir el vot o per atendre queixes o altres denúncies de les quals vulguin deixar constància.

     

  • 11.18
    Totes les meses electorals, constituïdes

    A les 11.10, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha fet un missatge a Twitter explicant que ja s'havien pogut constituir el 100% de les meses de Catalunya.En el missatge, Solé també ha agraït "la responsabilitat i el compromís cívic" de la ciutadania.

  • 11.20
    Correus mobilitza 2.648 treballadors per a les eleccions

    Correus ha establert un "desplegament logístic especial" que integren 2.648 treballadors i els vehicles de la seva flota (1.717 a Catalunya) per poder  lliurar els vots per correu a les meses durant aquesta jornada electoral.
     

    Centre logístic de Correus al polígon El Segre de Lleida (ACN/Salvador Miret)

    Segons un comunicat de Correus, un primer equip de treballadors lliurarà els vots en custòdia a les 9.139 meses repartides a les 2.763 seus electorals dels 947 municipis de Catalunya.
    Un altre grup de treballadors farà arribar a les meses aquells vots que es rebin durant la jornada, i un tercer equip recollirà el denominat "tercer sobre" de les meses de cada col·legi electoral amb el resultat final de l'escrutini.
    En aquestes eleccions hi ha hagut un rècord de vots per correu, amb 269.586 vots emesos fins ahir al matí, segons va informar Correus.

  • 11.35
    Sense calefacció a un col·legi de Lleida, pel soroll

    Al pavelló del barri de Cappont de Lleida habilitat com a col·legi electoral, les meses s'han constituït sense problema, com a tota la demarcació, però amb una mica de fred.
    Tot està ben ventilat i s'havia posat la calefacció, però els membres de les meses s'han estimat més tancar-la perquè feia tan soroll que no es podien sentir entre ells.
     
    A Alp, a La Cerdanya gironina, l'Ajuntament ha posat unes estufes com les que hi ha a les terrasses dels bars per passar millor la jornada electoral.

  • 11.35
    Creu Roja acompanya a votar persones amb mobilitat reduïda

    Integrants i voluntaris de la Creu Roja s'han mobilitzat des de primera hora, aquest diumenge, per fer possible que persones amb mobilitat reduïda puguin exercir el seu dret a vot, i fer-ho, a més, amb les mesures de protecció necessàries contra la Covid-19.Des d'aquesta entitat es remarca també que aquestes persones poden votar de manera secreta, preservant la seva intimitat.
    En alguns casos, la Creu Roja ajuda a desplaçar-se, fins al col·legi electoral, persones que viuen en residències de gent gran; en d'altres, van a buscar-les a casa seva.

  • 11.57
    Fins a 22.000 al·legacions acceptades

    Les juntes electorals han acceptat unes 22.000 al·legacions presentades per persones que havien estat designades presidents o vocals de mesa electoral. Són gairebé dues de cada tres, perquè en total se n'han presentat 34.000, una xifra rècord.
     

    Votació al poliesportiu Can Ricart, a Barcelona (EFE/Quique García)

    El conseller de Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat aquest matí que el nombre elevat d'al·legacions ha obligat a activar mecanismes de substitució inèdits, bàsicament traslladar els suplents a una altra mesa electoral del mateix col·legi o, fins i tot, traslladar alguns suplents a altres col·legis de la mateixa zona.
     

  • 12.08
    Votacions al Col·legi de Metges de Barcelona

    El Col·legi de Metges de Barcelona, al Passeig de la Bonanova, és un dels 2.763 col·legis electorals d'aquesta jornada. Curiosament, els metges han demanat a infectats i contactes que no vagin a votar, tot i les facilitats que ha previst l'administració, que els ha reservat l'última franja horària. La petició és que es quedin a casa i que, si hi van, redueixin el contacte al mínim imprescindible.

     

  • 12.15
    Protesta de Femen contra Vox

    Activistes del grup Femen han fet una acció de protesta a l'exterior del col·legi electoral on ha votat Ignacio Garriga, el candidat del partit d'extrema dreta Vox, situat a l'escola La Salle Bonanova, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.
     

    Els Mossos han fet fora de davant del col·legi les activistes de Femen (EFE/Marta Pérez)

    Les cinc activistes han exhibit pancartes amb el lema "No és patriotisme, és feixisme", que també cantaven, i d'altres on es podia llegir "Vot a Garriga, vot feixista". A més, en el seu tors nu es podia llegir "Feixistes, fora de les urnes".
     
    Ignacio Garriga, candidat de Vox a la presidència de la Generalitat (Reuters/Albert Gea)


    Al cap d'una estona, els Mossos d'Esquadra han identificat les cinc dones i les han fet fora, i Garriga ha pogut votar sense problemes. Després de fer-ho ha dit que les cinc activistes eren una "turba violenta" i ha lamentat: "a sobre, ens diu feixistes".

  • 12.29
    Illa: "Votar és segur"

    El candidat a la presidència de la Generalitat pel Partit dels Socialistes de Catalunya, Salvador Illa, ha votat a la seva població natal, la Roca del Vallès. En sortir del col·legi electoral ha agraït la feina de molta gent per fer possible la jornada i ha fet una crida a participar-hi tot assegurant que "votar és segur".

    Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat

Anar al contingut