Les eleccions generals del 10N, explicades en 10 gràfics
A Catalunya, l'independentisme ha aconseguit trencar el seu sostre en unes eleccions al Congrés dels Diputats i frega la meitat d'escons. ERC, JxCat i la CUP sumen més vots que el PSC, el PP, Vox i Cs.
Els partits independentistes sumen 1.642.063 vots i augmenten en 120.884 els que van obtenir el 28A (1.521.179).
En aquest cas, però, cal tenir en compte la participació, per primera vegada en unes eleccions al Congrés, de la CUP, que ha obtingut 244.754 vots. La meitat d'aquests vots són el creixement experimentat per l'independentisme.
Per partits, ERC torna a guanyar les eleccions generals a Catalunya, tot i perdre vots i escons. El PSC repeteix com a segona força, perdent també suports.
JxCat i En Comú Podem es continuen disputant el tercer i el quart lloc. JxCat puja una mica més d'un punt i mig i els comuns perden dècimes. Com a resultat, els independentistes trenquen l'empat a 7 escons del 28A i obtenen 8 escons, un més que els comuns, tot i que aquests continuen tenint més vots.
La CUP entra amb 2 diputats. Cs en perd més de la meitat (de 5 a 2) i el PP i Vox doblen els seus, passant d'1 a 2.
A Catalunya, aquestes eleccions generals del 10N, Vox suma 243.026 vots. On té més suport l'extrema dreta? És un 6,3 per cent del total, però en alguns municipis ha arribat a obtenir fins a més del 14 per cent dels suports emesos a les urnes.
Aquests són els resultats de les eleccions generals del 10N a Catalunya, municipi a municipi. Els podeu consultar en aquest mapa interactiu.
Un Congrés fragmentat
Al conjunt d'Espanya, el PSOE ha tornat a guanyar les eleccions. Ha perdut tres escons al Congrés dels Diputats, però continua a distància del PP, que no ha arribat als 90.
Vox s'ha convertit en la tercera força i substitueix en aquesta posició (i gairebé en el nombre d'escons que tenia des del 28A) Ciutadans. La formació d'extrema dreta ha més que doblat els resultats de l'abril, quan van obtenir representació parlamentària al Congrés per primera vegada.
Podem continua com a quarta força, però ha perdut 7 escons. Tres han anat a parar a Més País, la formació d'Íñigo Errejón, però la divisió del vot a l'esquerra del PSOE ha perjudicat el partit liderat per Pablo Iglesias.
El nou Congrés dels Diputats, en qualsevol cas, amb 16 partits representats en els seus 350 escons, és més plural i alhora més fragmentat. A la XIV legislatura, que es posa en marxa amb les eleccions del 10N, sumar majories és més difícil que mai.
Ciutadans ha patit, en aquestes eleccions, una patacada històrica: ha perdut més de dos milions i mig de vots i 47 escons. El partit liderat per Albert Rivera ha fet bons els pitjors pronòstics i s'ha quedat amb 10 escons.
La fotografia final de la nit electoral presenta un empat tècnic en vots entre l'esquerra i la dreta.
Com ha aconseguit Vox convertir-se en la tercera força del Congrés dels Diputats? Galícia, el País Basc i altres territoris se li continuen resistint, com ja va passar el 28A. On ha obtingut representació?
Entre el 28A i el 10N també ha canviat el mapa de les formacions més votades a cada circumscripció provincial. El PP ha recuperat l'hegemonia a la Corunya, a Cantàbria i a quatre províncies de Castella i Lleó.
Per primera vegada, en el mapa provincial hi apareix una taca del color Verd de Vox, que ha estat el partit més votat a Múrcia.
Al Senat, el PSOE ha perdut la majoria absolutaque va aconseguir el 28A. El PP continua como a segona força i millora els resultats de fa mig any. Dos candidats a senadors per Catalunya, Roger Español (JxCat) i Rosa Lluch (En Comú Podem) s'han quedat sense escó.
- ARXIVAT A:
- Eleccions generals 2019-10N