
Les embarassades tenen més problemes respiratoris i cardíacs durant la temporada de grip
Un estudi del Vall d'Hebron referma la recomanació que les dones embarassades es vacunin contra la grip
Durant la temporada de grip, les dones gestants tenen més problemes respiratoris i cardíacs que quan no estan embarassades. Per això, registren més visites als serveis d'Atenció Primària i tenen més hospitalitzacions que l'any immediatament anterior, abans de l'embaràs.
Així ho conclou un estudi fet per Magda Campins i Luz Maria Vilca, del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), que s'ha publicat a la revista "Journal of Infection". Això reforça la recomanació, vigent des del 2007, que les dones embarassades haurien de vacunar-se contra la grip.
L'estudi es va fer amb una mostra de més de 200.000 gestants de Catalunya entre els anys 2008 i 2013. Es van analitzar el nombre de visites a Atenció Primària i el d'hospitalitzacions. Els resultats demostren que hi ha un augment de consultes per problemes respiratoris o cardíacs.
També es va veure en quins moments de l'embaràs i amb quins factors associats hi ha més consultes, com explica Magda Campins, cap del grup de recerca que ha fet l'estudi i del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron:
"La probabilitat més gran de consulta a Atenció Primària es va donar sobretot durant el primer i el segon trimestre de gestació i en aquelles dones que presentaven comorbiditats -diabetis gestacional, asma, malalties cardíaques o respiratòries cròniques, etc."
En canvi, el risc de requerir hospitalització era superior durant el tercer trimestre. Els ingressos es produeixen bàsicament per alguna complicació de tipus cardiorespiratori i també està relacionat amb la presència de comorbiditats.
Entre la població immigrant, el nombre de visites a Atenció Primària va ser inferior al de la població autòctona, però la xifra d'hospitalitzacions va ser molt similar.
Les raons perquè això passi són els canvis fisiològics que experimenten, com l'augment de la freqüència cardíaca, la disminució de la capacitat pulmonar i una immunodeficiència relacionada amb les alteracions hormonals. Si durant l'embaràs la dona té una grip, el risc de complicacions com la pneumònia bacteriana o vírica -virus de la grip- és més gran.
També poden aparèixer complicacions cardiovasculars derivades de trastorns en la dinàmica de la sang, sobretot en el tercer trimestre de la gestació.
Majoritàriament, les dones embarassades que van anar a Atenció Primària o van ser hospitalitzades no estaven vacunades. De fet, només un 4% de les 200.000 dones embarasades de l'estudi s'havien posat la vacuna.
Tot això referma que les embarassades es comporten com un grup de risc, igual que les persones d'edat avançada, amb problemes cardíacs o immunodeficients, entre altres. Per això és recomanable que es vacunin, tal com es recomana des de l'any 2007.
La vacuna es pot administrar en qualsevol moment de l'embaràs, sempre que coincideixi amb la temporada gripal. És segura tant per a la mare com per al nadó. A més, també protegeix el nadó fins als primers sis mesos de vida gràcies al pas d'anticossos materns a través de la placenta.