El "pressupost de carboni restant" seria la meitat del que es creia fins ara, segons una recerca publicada a Nature Climate Change (Reuters)

Les emissions de CO₂ augmentaran un 1% el 2022 perquè creix l'ús del petroli i el carbó

Segons Global Carbon Project, es recuperen els nivells d'emissions previs a la pandèmia, sobretot per la represa del trànsit aeri
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Les emissions de diòxid de carboni produïdes pel consum de combustibles fòssils --petroli, gas o carbó-- superaran el seu nivell rècord el 2022. Ho faran un 1% respecte a l'any passat, segons l'estimació que ha fet l'organització científica Global Carbon Project (GCP).

Així, calculen que arribarà als 36.600 milions de tones, lleugerament per sobre dels nivells del 2019, just abans de la pandèmia de la covid. L'any següent, el 2020, les emissions van disminuir un 5,4% pel confinament i el 2021 es van recuperar un 5,1%.

L'augment de les emissions previst per a aquest any es deu principalment a l'ús del petroli --que ha augmentat un 2,2%--, sobretot per la represa del trànsit aeri, i del carbó --que ha pujat un 1%. Sí que baixarien, lleugerament, les emissions vinculades al gas natural.

"Hi ha la conjunció de dos factors: la recuperació postcovid i la crisi energètica" derivada de la invasió russa a Ucraïna, explica Glen Peters, un dels autors de l'estudi, publicat aquesta matinada coincidint amb la cimera climàtica mundial COP27, que se celebra a Sharm al-Sheikh, a Egipte.

La concentració de CO2 ha augmentat un 51% des de l'inici de l'era industrial (Reuters)

Perillen els objectius de París

A partir de les emissions de CO₂, l'equip de GCP, que integra més d'un centenar de científics de 80 centres de recerca i universitats de tot el món, també calcula el "pressupost de carboni".  Això és el límit de diòxid de carboni emès que permetria mantenir la temperatura del planeta per sota de la xifra adequada.

Així, els científics poden traduir el "pressupost" en temps per assolir els objectius de l'Acord de París pactat el 2015, que incloïa un escalfament màxim de 2 graus de temperatura amb l'esperança de poder-lo reduir a 1,5.

Doncs bé, el GCP alerta que, al ritme d'emissions actual, només hi ha un 50% de possibilitats d'aconseguir aquest objectiu de cara al 2030. Avisen que només seria possible si les emissions de gasos d'efecte hivernacle es redueixen un 45% en nou anys.

A l'Índia es preveu un augment de les emissions del 6% aquest any (Reuters)

Els antecedents no són gaire esperançadors. La concentració de CO₂ ha augmentat un 51% des de l'inici de l'era industrial, quan vam començar a cremar combustibles fòssils en grans quantitats, subratlla l'estudi.

Ara bé, "hem fet alguns progressos", assenyala la climatòloga Corinne Le Quéré, una altra de les autores de l'informe. Assegura que la tendència d'augment de les emissions dels combustibles fòssils ha passat d'un 3% anual del 2000 al 2010 al 0,5% anual durant la dècada 2010-2020.


Quins països reduiran més les emissions?

Entre els principals emissors de CO₂, l'estudi marca tendències diferents en cadascun d'ells. Així, es preveu que les emissions disminueixin a la Xina --un 0,9 % encara per l'impacte de la pandèmia-- i la Unió Europea --un 0,8 % per l'aposta en energies renovables--, però que augmentin als Estats Units --1,5%-- i l'Índia --6%.

A la resta del món, s'espera un augment de l'1,7%, impulsat principalment per la recuperació del transport aeri.

La recuperació del trànsit aeri contribueix a incrementar les emissions (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Les emissions no fòssils, al voltant del 10% del total i degudes principalment a la desforestació, es redueixen lleugerament.

I l'escalfament global ja està afectant els embornals naturals de carboni, que tenen un paper vital per mitigar-lo. Així, l'absorció de CO₂ pels embornals terrestres es va reduir en un 17% aproximadament i la dels oceans, en un 4% durant la dècada 2012-21.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut