Les empremtes dactilars són un marcador del risc de tenir esquizofrènia (ACN/Eli Don)

Les empremtes dactilars determinen el risc d'esquizofrènia amb un 70% de fiabilitat

Un estudi fet als centres de les Germanes Hospitalàries ajudarà al diagnòstic precoç en pacients que ja en tenen símptomes o que hi tenen predisposició genètica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Detectar el risc de tenir esquizofrènia a partir de les empreses dactilars és el que permet una nova eina que fa servir la intel·ligència artificial.

L'han desenvolupat experts del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa Cobersam i de la Fundació FIDMAG Germanes Hospitalàries per ajudar al diagnòstic d'aquesta malaltia mental, però no està pensada per a la població general, sinó per a les persones que ja en tenen símptomes o les que es presenten a urgències amb un primer episodi psicòtic, o bé que hi tenen predisposició genètica.

Només cal escanejar tres dits --el polze esquerre, l'índex i el del cor--. Una aplicació capta la imatge i la passa per l'algoritme, que en pocs minuts dona un resultat. La fiabilitat és del 70%.

L'estudi d'aquesta eina, publicat a la revista especialitzada Schizophrenia Bulletin, s'ha desenvolupat i provat amb 700 pacients amb esquizofrènia de tot Espanya i 850 persones sanes i està pendent de patent i dels últims estudis de validació per posar-se en pràctica als centres hospitalaris, segons han explicat els promotors.

En aquest vídeo els investigadors expliquen com funciona el nou sistema:


L'origen, al cervell durant la gestació o principi de la vida

Des dels anys 70 s'han fet estudis sobre les empremtes --que no varien al llarg de la vida-- i trastorns com l'esquizofrènia, la bipolaritat o l'autisme. La novetat és que, amb la intel·ligència artificial, es poden veure "patrons més complexos".

L'estudi parteix del fet que el teixit de la pell i el del sistema nerviós tenen el mateix origen embrionari, és a dir, es desenvolupen conjuntament durant les mateixes setmanes de l'embaràs.

També apunta que l'esquizofrènia té relació amb alteracions genètiques i ambientals durant l'embaràs o els primers anys de vida.

"Les empremtes ens informen d'un període molt concret de la vida, la gestació, que se sap que està vinculat a la malaltia. (...) No és un test d'aplicació universal, és per aplicar-lo a poblacions d'alt risc", ha explicat Raymond Salvador, investigador principal de l'estudi.

L'escaneig dels dits permet predir amb un 70% d'encerts el risc de tenir esquizofrènia en pacients d'alt risc (ACN/Eli Don)

Edith Pomarol-Clotet, psiquiatra investigadora de FIDMAG Germanes Hospitalàries, ha considerat l'algoritme com una "eina complementària important", pel 70% d'encerts en aquests casos de risc.

De moment, l'estudi ha començat una segona fase amb més mostres, perquè la intel·ligència artificial pugui distingir si hi ha esquizofrènia o és un trastorn bipolar.
 

Una malaltia de diagnòstic tardà

L'eina ha d'ajudar a un diagnòstic precoç, abans que es desenvolupi la malaltia.

Com més ràpidament i precoçment es pugui començar amb els tractaments, la persona afectada tindrà més bon pronòstic, i ella i els que l'envolten tindran molta més qualitat de vida.

Actualment, es triga un mínim de sis mesos a obtenir la confirmació d'un diagnòstic d'esquizofrènia i sovint es confonen els símptomes amb els del trastorn bipolar.

L'esquizofrènia afecta al voltant d'un 1% de la població general.

ARXIVAT A:
Salut Salut Mental
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut