Les empreses opten per fer als treballadors tests d'antígens, més ràpids i barats

Les farmacèutiques preveuen que la demanda es dispari al Nadal, abans de les trobades familiars, ja sigui a través dels mateixos laboratoris, de mútues o, si s'aprovés, a les farmàcies
Esther Ortega Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les visites a empreses per fer el test d'antígens s'han convertit en part del dia a dia per a molts laboratoris. La demanda per a aquestes proves ràpides per diagnosticar la Covid-19 s'ha disparat, i la previsió és que encara augmenti, sobretot quan s'acosti Nadal, abans de les trobades familiars.

Moltes empreses que fins ara havien descartat les PCR pel seu elevat preu –encara oscil·len entre els 120 i els 150 euros– o empreses que havien optat per fer el test serològic, ara s'han decidit per fer tests d'antígens als seus treballadors.

"Des que aquestes proves van ser aprovades per la Comunitat Europea –ens explica Luis Alfredo Fernández, metge sanitari al Centre Mèdic Travessera– la incidència de proves ha augmentat considerablement. Si abans es feien entre 10 i 20 proves ràpides, ara se'n fan fins a de 80 diàries."

La companyia Calfruitós, dedicada a la venda de verdures i hortalisses, ja ha canviat l'estratègia. "En algun moment que algun empleat ha tingut algun símptoma que pot ser perfectament el símptoma d'un constipat l'hem enviat a fer un test", ens diu Christian Ardèvo, el seu director financer.

"Què aconseguim amb aquesta mesura? Dissipar qualsevol mena de dubte per a la persona, per als companys de feina i, evidentment, per preservar l'activitat de l'empresa. La PCR la vam descartar per la lentitud i també per un tema de cost", afegeix.

 

Les farmacèutiques podran donar resposta a l'increment de la demanda?

La incògnita és saber si les empreses farmacèutiques podran donar resposta a aquest increment de la demanda. Algunes amb què hem parlat ens expliquen que ja tenen venuda tota la producció de tests d'antígens d'aquí a finals d'any, però que no faltaran al mercat.

"Puntualment podem tenir setmanes difícils, però no hi hauria d'haver una debacle, si no serà un fabricant, serà un altre i si no, nous tests que anirem aportant entre tots". És la previsió que en fa Carles Freixas, director de màrqueting de Roche Diagnostics, que assegura que a més estan incrementant la producció tant com poden.

Roche, que té a Sant Cugat del Vallès el seu centre de distribució per a tota la península, fabrica els tests d'antígens a Corea, amb un soci local. En aquests moments, la producció és de 40 milions de proves al mes, però l'objectiu és arribar als 100 milions.    

Els laboratoris clínics, però, han volgut curar-se en salut i molts ja guarden un bon estoc per cobrir l'increment de demanda que esperen també de particulars. "Creiem que hi haurà un creixement de la demanda de cara a les vacances de Nadal, perquè també ho vam notar en el pont de l'11 de setembre i en el pont del 12 d'octubre.

Marina Riera, genetista i cofundadora d'ADN Institut assegura que les dificultats d'estoc comencen a notar-se, perquè "el mateix proveïdor ara, a dia d'avui, té problemes per donar resposta en els mateixos terminis que abans, i hem passat de 4 dies a 4 setmanes".

La demanda encara podria disparar-se més si finalment s'autoritza les farmàcies a fer el test, com ja passa a França i s'està debatent a Catalunya. Caldria veure quina fórmula s'adopta aquí i si l'administració, com ja va passar amb les mascaretes, opta per fixar un preu màxim.

Jordi Casas, president el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, planteja diverses opcions:

"Una opció seria que això formés part d'una campanya de salut pública i el preu directament o indirectament estigués finançat pel Catsalut, totalment o parcialment; i l'altre, que això es posés a disposició de la ciutadania per la via lliure, no finançada. Hauríem de veure si s'estableix un preu fixat o bé es deixa preu lliure."

No es ven a particulars ni es pot fer a casa

Al marge del que acabi passant amb les farmàcies, el que no es discuteix a dia d'avui és que la manipulació d'aquesta prova està destinada exclusivament als professionals de la salut, i que, per tant, els usuaris que vulguin fer-se la prova sense una prescripció del seu metge de capçalera hauran de passar per un laboratori privat o per la consulta de la mútua.

De fet, Carles Freixes remarca que el control s'estableix ja des de l'origen.

"Nosaltres els tests d'antígens els distribuïm només a distribuïdors de productes sanitaris, que tenen el seu NIF de distribuïdors sanitaris i, en el cas d'empreses que s'apropen a nosaltres, es demana que tinguin el seu NIF i es demana que ens donin un informe dels seus serveis mèdics de quin ús és el que es farà amb els empleats de les empreses."

 

Un control que es replica al llarg de tota la cadena. Si un intenta comprar aquestes proves per internet, el més probable és que ja d'entrada li adverteixin que el test està destinat "únicament per a ús professional".

Si continua amb la compra, li demanaran un CIF, per assegurar-se que qui compra és una empresa, i en la majoria de casos –això és el que ens expliquen aquestes distribuïdores– encara es faran més comprovacions. Controls exhaustius per evitar la picaresca.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut