Barcelona fa fora els pupitres de l'aula per adaptar-se a nous models educatius

Es canviarà el mobiliari de 161 escoles públiques de Barcelona en aquest curs, a les aules de P3 i P4, per afavorir noves metodologies d'aprenentatge
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Els pupitres verds amb les seves corresponents cadires, una de les imatges més icòniques de l'escola, tenen els dies comptats.

El Consorci d'Educació de Barcelona ha començat a substituir el mobiliari de les 161 escoles públiques de Barcelona aquest curs, per un de més adaptat a les noves metodologies pedagògiques.

Per ara, el canvi comença pels cursos de P3 i P4, i el curs vinent se substituirà el de les aules de P5.

Aquest canvi, que el Consorci qualifica d'"autèntic pla renove", vol que el mobiliari de les aules s'adeqüi a nous models d'aprenentatge, basats en la cooperació, la convivència, l'autonomia i que predisposin l'alumnat al benestar i la tranquil·litat.  

"Es tracta que els mateixos infants reconeguin com a agradables, estimulants i funcionals els entorns educatius", expliquen des del Consorci.


Aquest dijous, l'Escola Poblenou de Barcelona ja ha estrenat els seus nous espais educatius. La coordinadora del centre, Mercè Lafont, explica que aquest canvi afavoreix l'autonomia dels infants:

"El mobiliari et condiciona moltíssim la manera de treballar, la classe plena de taules vol dir que dones protagonisme al fet que la criatura estigui asseguda, estigui quieta. Aquesta nova manera de distribuir la classe deixa molt espai lliure per un moviment del nen d'allà on vol anar"

La inversió total que ha previst el Consorci és de 4 milions d'euros, finançats al 75% per l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta actuació es farà sobre un total de 248 aules de P3 i 239 aules de P4.

Segons els experts, les aules amb pupitres perjudiquen l'ambient visual dels alumnes

En l'aula redissenyada, la taula de la mestra desapareix, amb un mobiliari mòbil que permet adaptar l'espai a pràcticament qualsevol necessitat.

Es lliuraran als centres 1.351 taules i 4.606 cadires noves, i també se substituiran armaris i prestatgeries -- se'n lliuraran 1.755 de nous --. A més, el Consorci preveu lliurar 4.862 tarimes, catifes i altres elements tèxtils, 1.041 jocs de taula i un lot de plantes per a totes les aules.

El material enretirat que estigui en bon estat  es posarà a disposició de les escoles públiques per reutilitzar-lo i a entitats socials que el puguin necessitar.

De l'escola magatzem a l'aula "smart"

Aquest redisseny es va posar en marxa com a prova pilot en cinc centres educatius de Catalunya el curs 2019 – 2020.

És el paradigma de les "Smart Classroom" i l'han dissenyat un grup d'investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya.

Consisteix a afavorir entorns eduacatius flexibles i que s'adaptin a les necessitats pedagògiques dels centres. Això passa per prescindir del que els experts anomenen "escola magatzem", aules sobrepoblades de cadires i taules que "perjudiquen l'ambient visual del professorat i l'alumnat".

Aquestes aules s'adapten als mètodes pedagògics dels centres


Les noves aules de les escoles públiques de Barcelona han estat dissenyades pels mateixos centres. Com a criteri general, hi haurà 5 grans àrees: d'activitats expressives; d'activitats recreatives i imitatives; de conversa i lectura; per a activitats lògiques i lingüístiques i, finalment, per a activitats motores.

La distribució final de l'espai s'adapta al projecte educatiu de cada centre. "Quan un està més còmode, emocionalment està més predisposat i obert a l'aprenentatge", explicava un tutor de l'Escola Roser Capdevila, de Sant Joan Despí, una de les pioneres en la reorganització dels espais a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut