"Les escoles no són amplificadors del coronavirus": balanç de l'inici de curs
- TEMA:
- Educació
Dues setmanes després de l'inici del curs escolar es pot afirmar que "les escoles no es comporten com a amplificadors del coronavirus".
Així ho ha assegurat, aquest matí, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ha comparegut en roda de premsa al costat de la secretària general d'Educació, Núria Cuenca.
Educació i Salut fan una valoració positiva de l'inici del curs escolar en relació amb l'evolució de la pandèmia.
Consideren que "les dades refermen l'aposta dels dos departaments per obrir les escoles" i demostren que l'obertura dels centres educatius no ha contribuït a augmentar els contagis.
"No tenim evidències que les escoles s'estiguin comportant com un focus de transmissió comunitària."
Gairebé 35.000 PCRs
L'argument és clar: en aquestes dues setmanes ja s'han fet gairebé 35.000 PCRs a les escoles i instituts.
I si fins al 14 de setembre la taxa de les PCRs practicades a infants era semblant a la del conjunt de la població, o una estava mica per sota, ara està clarament per sobre.
Aquest augment de proves, lluny de fer augmentar la positivitat dels infants (el percentatge dels que donen positiu), l'ha fet caure per sota del 5%, que és el llindar que estableix l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
En concret, en el 87% dels PCRs fets a grups bombolla només s'ha detectat el cas índex (el nen o nena que havia mostrat símptomes).
Només en el 7% dels casos s'ha detectat un contacte més, i en el 4% dels casos s'han detectat dos contactes més, a banda del cas índex.
Això porta Ramentol a fer la següent recomanació a les famílies:
"Insistir a les famílies que fora de l'escola siguem igual d'exigents que ho som amb les escoles."
Unes famílies, ha explicat Ramentol, que "en més del 90% dels casos" han donat el consentiment per fer proves PCR als seus infants.
De moment, amb mascareta
Preguntat sobre si es manté l'obligatorietat de la mascareta per als infants de primària, Ramentol ha dit que sí, perquè la situació epidemiològica és semblant a la fa dues setmanes.
Ha volgut deixar clar que "no es pot dir que sigui per culpa de les escoles, ni de bon tros", però que, de tota manera, "el context epidèmic no aconsella la retirada de la mascareta a primària".
El 99% no s'han contagiat
Cuenca ha actualitzat les dades de la incidència de la pandèmia a les escoles i instituts.
Fins a 2.273 alumnes i 275 professionals han donat positiu, cosa que vol dir que el 99% d'alumnes i de professionals no s'han contagiat.
En total hi ha 26.030 alumnes i 1.878 professionals confinats, que representen només el 2% del total: per tant, el 98% fan classe presencial.
Comptabilitzat per grups estables, la pandèmia ha obligat a confinar-ne 1.201, d'un total de 70.799. Això vol dir que el 98% dels grups estables fan classe presencial.
Per centres, n'hi ha 771, dels 5.400 que existeixen, amb almenys un grup confinat. És a dir: el 84% de centres no tenen cap grup confinat.
Protocol per a extraescolars, sortides i colònies
A la roda de premsa d'aquest matí s'ha explicat que els departaments d'Educació i de Salut, , juntament amb la direcció general de Joventut i la secretaria general d'Esports, estan ultimant un protocol per a l'organització d'activitats extraescolars, sortides i colònies.
"D'alguna manera el que fem és compendiar totes les mesures que s'han anat articulant en diferents àmbits, perquè els centres tinguin una guia més acurada", ha explicat Cuenca, que ha avançat que està previst que el document s'aprovi a la reunió del Procicat d'aquets divendres.
Educació i Salut han volgut remarcar que, malgrat la pandèmia, aquestes són activitats importants perquè formen part de desenvolupament personal dels infants.
Preguntada sobre la possibilitat que els pares puguin entrar a les instal·lacions on els nens i nenes fan activitats extraescolars, Cuenca ha avançat que la recomanació serà que els acompanyi un sol familiar, per reduir al màxim els possibles contagis, però que la mesura s'ha d'acabar de concretar.
Proposta "intrusiva i deficient"
Preguntat sobre la proposta de mesures pactada pels governs espanyol i de la Comunitat de Madrid que La Moncloa vol aprovar per a tot Espanya, el secretari general de Salut ha assegurat que "políticament és intrusiva i, tècnicament, és deficient".
Assegura que "és intrusiva" perquè afecta a la capacitat organitzativa del sistema públic de salut de Catalunya.
A més, la considera "tècnicament deficient" perquè "les mesures que ens han arribat ja les estem aplicant en ciutats de més de 100.000 habitants que estan amb uns indicadors molt millors del que proposa el ministeri".
Ramentol defensa que "la lògica, en una epidemia, és avançar-se, no anar a remolc".
- ARXIVAT A:
- Educació Salut Coronavirus