Les esponges de la Costa Brava moren massivament per l'escalfament del mar
Les temperatures per damunt de la mitjana, que han disparat la del mar per sobre dels 27 graus, afecten directament a la biodiversitat del Mediterrani
Les temperatures per damunt de la mitjana d'aquest estiu tenen conseqüències sobre la biodiversitat de mars i oceans. I el Mediterrani no n'és una excepció. Aquestes temperatures han afectat espècies com les esponges, que en llocs com la Costa Brava s'han començat a morir massivament.
Segons recull el grup Observadors del Mar, el principal motiu d'aquest deteriorament és l'episodi de calor extrema de l'aigua, que ha superat els 27 graus, i l'allargament del període d'aquesta onada de calor, aquest any fins a l'octubre.
Eduard Marquès, que forma part d'aquest grup, assegura que la pitjor part se l'emporten les esponges de la zona de Tossa, on el 90% s'han vist afectades. A Roses, l'afectació ha estat del 80%. Ja n'han informat el Centre Superior d'Investigacions Científiques i ara n'estan fent un seguiment.
L'extinció de les esponges suposaria un greuge per a la biodiversitat, però no només. Joaquim Garrabou, investigador de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC Barcelona, alerta que també pot afectar la pesca o el turisme recreatiu.
L'escalfament del mar també té efectes en una gran diversitat d'espècies com el coral, les gorgònies, els mol·luscos o les algues calcàries.
Pots sentir tots els testimonis en aquest vídeo:
.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaEcologia