Montero, la setmana passada a la conferència sobre dones a l'Amèrica Llatina i el Carib (EFE / Juan Ignacio Roncoroni)

Les esquerdes de la llei del "només sí és sí" situen Montero al centre de la polèmica

La Fiscalia General de l'Estat demana que les autonomies li comuniquin totes les revisions de penes en aplicació de la llei del "només sí és sí"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, és a l'ull de l'huracà des que va vincular el degoteig de revisions a la baixa de condemnes per violència masclista amb l'aplicació de la llei del "només sí és sí" amb un suposat "masclisme" dels jutges.

Dins de la judicatura, cada cop més veus critiquen Montero. Aquest dijous, la ministra d'Igualtat ha tornat a insistir que la responsabilitat és dels jutges.

"Hem de garantir formació per vetllar perquè els professionals dels sistemes de justícia abordin els casos d'una manera sensible al gènere", ha dit en un acte al Senat. Unes paraules que han encès, encara més, les crítiques a Montero.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, parlant amb el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz (EFE / Fernando Villar )

La Fiscalia analitzarà totes les rebaixes de penes

Aquest dijous, la Fiscalia General de l'Estat ha anunciat que farà un seguiment de totes les resolucions judicials que suposin una rebaixa de pena per aplicació de la llei del "només sí és sí".

El fiscal general, Álvaro García Ortiz, ha ordenat als fiscals de cada autonomia que li enviïn totes les resolucions que s'han modificat per fer un seguiment de cada reducció. García Ortiz insisteix que la prioritat és l'empara de les víctimes i el "respecte als principis constitucionals".

El Ministeri d'Igualtat ha reclamat a la Fiscalia una instrucció que fixi el criteri que han de seguir els fiscals en cada cas.

La presidenta de l'Observatori de Violència de Gènere del CGPJ, Ángeles Carmona, ha negat que als jutges espanyols els falti formació en perspectiva de gènere. Carmona ha afirmat que "no hi ha justícia masclista" i que "els jutges estan perfectament formats, preparats i són sensibles".

Tres de les quatre associacions de jutges, l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Judicial Francisco de Vitoria i el Fòrum Judicial Independent, exigeixen la dimissió de la ministra.


La quarta, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, no ha demanat la dimissió de la ministra, però ha qualificat de "desafortunades i inapropiades" les paraules de Montero.


El Suprem es pronunciarà abans d'un mes

Abans d'un mes, el Tribunal Suprem es pronunciarà sobre els recursos que ja s'han presentat. S'espera que això serveixi per unificar criteris.

Fonts del tribunal avisen que, encara que la llei es modifiqui o es derogui, els que han comès delictes o han recorregut mentre la norma està en vigor se seguiran beneficiant de la reducció de condemnes.

El mateix dia que s'ha sabut que un dels condemnats de La Manada demanarà una rebaixa de pena apel·lant a la llei del "només sí és sí", l'advocada de la víctima, Teresa Hermida, ha defensat que "s'hauria d'haver plasmat a la llei o determinar una disposició transitòria que determinés o limités els supòsits d'aplicació de la llei".

No es va fer i, ara, els mateixos ponents de la llei reconeixen l'errada.

Junts per Catalunya ha anunciat que presentarà una esmena per introduir una disposició transitòria que assenyali que, si les penes imposades en la condemna estan dins de la forquilla del nou Codi Penal, no s'han de retocar.

Això ja s'havia fet en les reformes de 1995 i 2015.

La Rioja revisa 54 condemnes i no en rebaixa cap

El Suprem ja havia establert jurisprudència en aquest sentit. A això s'han agafat els jutges de La Rioja. Mentre diversos tribunals estan revisant condemnes a la baixa, l'Audiència de Logronyo no ha rebaixat cap de les 54 que ha revisat perquè les penes entren en la forquilla aplicable en la nova norma.

El Codi Penal conté una disposició transitòria, la cinquena, que estableix que quan la pena imposada "sigui també imposable" a la nova norma, és a dir, entri dins de la forquilla de penes contemplada, no s'ha de revisar per força.

"A La Rioja, el criteri ha estat l'aplicació de la transitòria cinquena del Codi Penal, que no està derogada", ha dit en una entrevista a Onda Cero el president del Tribunal Superior de Justícia de La Rioja, Javier Marca.

El president del Tribunal Superior de Justícia de La Rioja, Javier Marca (EFE / Raquel Manzanares)

El PP exigeix a Sánchez que cessi Montero

Des de l'oposició, el PP exigeix a Sánchez que cessi Montero. "Quan demanem la dimissió i el cessament de Montero, ho podem fer des de l'autoritat d'haver advertit la ministra i les forces polítiques", ha apuntat el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, que ha afegit que cal canviar "la tipificació dels delictes perquè ningú es pugui beneficiar d'una pena més baixa".

La número dos del partit, Cuca Gamarra, ha exigit que s'assumeixin "responsabilitats polítiques" davant d'unes rebaixes de penes que es produeixen, ha assegurat, després que l'executiu no fes cas de les advertències del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), juristes i el mateix PP.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a l'assemblea del Partit Popular Europeu a Lisboa (EFE / Manuel de Almeida)

El PSOE, molest amb Montero

Fonts del PSOE retreuen a Montero que, mentre des de la banda socialista s'ha intentat rebaixar la polèmica, estan molestos perquè consideren que la ministra l'ha encès amb les declaracions dels darrers dies.

L'exvicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo ha defensat buscar una solució "ràpida" a la llei "per impedir que qualli la idea que es rebaixaran penes". Calvo ha negat que problema radiqui en el masclisme de jutges i fiscals.

S'han pronunciat en la mateixa línia barons socialistes com els presidents de l'Aragó, Javier Lambán; Astúries, Adrián Barbón; i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El president manxec ha acusat Montero de "supèrbia intel·lectual" per no reconèixer l'error.

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (Europa Press)

Podem tanca files amb Montero

Mentrestant, Podem tanca files amb Irene Montero. El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha insistit que la llei no té llacunes i que la "tempesta reaccionària" passarà i el que en quedarà serà una consolidació de drets.

Per Echenique, la controvèrsia d'aquesta setmana haurà servit per "retratar" els polítics que, "des del progressisme", demanen canviar la norma, en referència a diversos barons del PSOE o la líder de Més Madrid, Mónica García.

Des del Ministeri d'Igualtat, s'ha convocat la premsa per a aquest divendres al matí. La secretària d'estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, valorarà els últims esdeveniments.

Altres líders de l'espai confederal, com la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, o el ministre d'Universitats, Joan Subirats, han adoptat un perfil més discret.

A dins de la formació, però, tampoc hi ha unanimitat. El vicepresident balear, Juan Pedro Yllanes, jutge i membre de Podem, s'ha desmarcat de la línia general del partit i ha qualificat de "temerari" i "excés verbal" apuntar al "masclisme" dels jutges com a causa de la reducció de penes.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista Agressió sexual
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut