Les estacions de muntanya de Ferrocarrils esperen superar els 780.000 visitants durant la temporada d'hivern

ACN Vic - Les estacions de muntanya de Ferrocarrils esperen superar els 780.000 visitants durant la temporada d'hivern si les condicions meteorològiques acompanyen. FGC té previst començar la temporada el darrer cap de setmana de novembre en les sis estacions que gestiona al Pirineu català: La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé. La companyia ha incorporat diverses novetats de cara a la temporada d'hivern, entre les que destaca el TORGO, un vehicle elèctric ubicat a la Vall de Núria i que tindrà capacitat per a deu persones. El vehicle pot pujar rampes de fins al 40% i també es destinarà a finalitats comercials. A més, aquesta temporada es commemora el 25è aniversari d'Alp 2500, la unió dels dominis esquiables de La Molina i la Masella.

La companyia espera rebre més de 780.000 visitants a les sis estacions d'esquí i set estacions d'esquí nòrdic que gestiona al Pirineu. Es tracta d'una xifra mitjana de les darreres temporades, tot i que en la 2023/2024 van ser 765.469 després de dues temporades amb nevades poc generoses.

En total, el domini esquiable de les estacions gestionades per FGC s'estén a 189 quilòmetres d'esquí alpí i 250 quilòmetres de les d'esquí nòrdic. D'entre els primers, estan repartits en 104 pistes innivades de les 180 de totes les estacions, és a dir, al voltant d'un 60%. En aquest sentit, FGC aplicarà per segon any una tecnologia en el marc del projecte 'Laboratori de la Neu' per produir neu artificial de forma sostenible i que es va presentar fa just un any amb l'objectiu de reduir el consum d'aigua i energia.

De fet, la companyia ha insistit en la seva aposta per la sostenibilitat i assegura que utilitza un 70% d'energia renovable, amb 17,6 milions de Kwh i 336,1 tones de residus reciclats.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha presentat aquest divendres al migdia es novetats per a aquesta temporada d'hivern en un acte al Recinte firal El Sucre de Vic, que acull la Fira de Muntanya, amb la participació del president d'FGC, Carles Ruiz; el president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, David Samper, i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal.

Ruiz ha destacat que aquesta es preveu que sigui una "molt bona temporada de neu" i que això acabi repercutint en més visitants a les estacions que gestiona FGC. "Esprem que, d'alguna manera, puguem consolidar els resultats de l'esport de la neu i també puguem ajudar a incrementar les persones i famílies que s'adrecen a conèixer la muntanya i a viure-la de forma esportiva i a gaudir de la neu i l'esquí", ha subratllat. Creu, també, que l'aposta per la diversificació en totes les estacions ha contribuït en l'atracció de més públic.

El TORGO, un vehicle elèctric de deu places que pot pujar pendents del 40%

Una de les novetats que FGC incorporarà aquest hivern a la Vall de Núria és el TORGO, un vehicle elèctric 4x4 amb capacitat per a deu persones i que es mourà per tota l'estació. L'objectiu és anar substituint els vehicles de gasoil i que el model elèctric es pugui estendre en altres estacions a mig termini.

El tot terreny, que es pot veure a la Fira de Muntanya de Vic, podrà pujar rampes de fins a un 40% de pendent, força més del què és habitual. Està previst que estigui disponible tot l'any i que tant serveixi per evacuar visitants en cas de necessitat, de càrrega o bé per oferir trajectes turístics per la Vall.

A més, segons destaca Ferrocarrils, d'aquest vehicle sostenible també es valora el poc impacte acústic, tenint en compte que la Vall de Núria és un parc natural. La intenció és homologar-lo i l'empresa fabricant, que ha fet aquest prototip a instàncies de FGC, podria treure'l al mercat i produir almenys una vintena d'unitats més.

El president d'FGC ha recordat que un dels "valors" que comporta el fet que sigui FGC qui gestioni les pistes d'esquí és que "no només es fixa en la vessant econòmica i de divulgació de l'esport, sinó que també tenim la responsabilitat d'avançar-nos en solucions i reptes com el canvi climàtic o la sostenibilitat". Ruiz ha dit que han estat "pioners" en el desenvolupament del TORGO, ja que "mai ningú havia fet un vehicle així".

Una altra novetat per aquesta temporada serà la commemoració dels 50 anys de l'estació de Vallter el 17 de gener. Per aquest motiu, s'ha previst un acte institucional i una ampliació del local de restauració de l'estació, Les Marmotes, que també oferirà el servei de braseria i obrirà per sopar. Una altra efemèride són els 25 anys d'Alp 2500, la connexió dels  dominis esquiables de La Molina i La Masella que en total sumen 145 quilòmetres de pistes.

A La Molina, a més, es comercialitzarà un nou forfait de quatre dies laborables a utilitzar durant la temporada d'hivern, excepte en dates senyales com el Pont de la Puríssima o Nadal, per potenciar l'esquí entre setmana i afavorir el turisme de proximitat. També, s'ha dut a terme la primera fase de les obres de renovació del Niu de l'Àliga.

D'altra banda, l'estació de muntanya de Boí Taüll tornarà a acollir una competició d'alt nivell, concretament els dies 1 i 2 de febrer amb la celebració de la Copa del Món d'esquí de muntanya ISMF en modalitats sprint i relleu, una cita que atraurà els principals favorits ja que serà prova puntuable pels Jocs Olímpics d'Hivern de l'any que ve. A Espot per la seva banda, entraran en funcionament els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i híbrids endollables i Port Ainé estrenarà un mirador adaptat que donarà visió de tot el Pirineu Occidental des de la cota 2.000.

Anar al contingut