Les estacions d'esquí catalanes acorden obrir l'endemà del pont per evitar aglomeracions
Comprar forfets i llogar esquís podrà fer abans i caldrà la mascareta als telecadires, telecabines i telefèrics i mantenir les distàncies de seguretat a les cues
El pròxim dimecres 9 de desembre, just després del pont de la Puríssima, podrien obrir les estacions d'esquí de Catalunya. L'inici de la temporada serà possible sempre que el Procicat aprovi el canvi de tram i que hi hagi neu suficient.
Així ho ha acordat l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), que agrupa les estacions d'esquí catalanes, tant públiques com privades, que preveu l'obertura unitària de tot el sector.
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, empresa pública que gestiona les estacions de Vallter, La Molina, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Boí Taüll, ha confirmat, en una entrevista al programa "Els matins" de TV3 que es treballa en una obertura progressiva a partir del 9 de desembre, en funció de l'estat de la neu i de les indicacions sanitàries. Baqueira Beret a la Vall d'Aran ha decidit no obrir fins divendres 11, ja de cara al cap de setmana. No es vol fer una crida a la neu pel pont de la Puríssima i per això es retardarà l'obertura per "responsabilitat" segons els responsables de les estacions.
Dilluns 7 de desembre està previst el canvi de fase de desescalada que permetria l'obertura de les estacions. Ara bé, si es manté el calendari establert pel govern per canviar de tram, el primer cap de setmana amb les estacions obertes, la mobilitat estarà restringida a les comarques.
Mesures anticovid
Font ha detallat les mesures de protecció contra la Covid que, ha dit, s'han anat preparant des del juny, enfocades, sobretot, a evitar aglomeracions a les taquilles de compra de forfets, en el lloguer d'esquís i als telecadires. Font ha explicat que es pot comprar els forfets i llogar els esquís a l'avançada, i que les cues que hi hagi seran "tan llargues com calgui, per respectar les distàncies de seguretat", d'1,5 o 2 metres. Als telecadires, telecabines i telefèrics caldrà portar la mascareta i s'aconsella fer silenci.
Els bars i restaurants i el que es coneix com a "après-ski", és a dir, tota l'activitat que es genera al voltant, han de "complir la normativa i les limitacions generals".
Respecte al debat que hi ha per l'obertura o no de les estacions a Europa, Font considera que la preocupació no ve per la pràctica de l'esquí, sinó per "tota l'activitat que hi ha a l'entorn, en festes i trobades de grups". Una activitat que, ha dit, és molt més limitada a les estacions catalanes, on no hi ha ofertes d'oci com als grans resorts d'hivern europeus, tant de dia com de nit.
Aquesta tarda es reuneix el Consell Interterritorial, en què el govern espanyol i les comunitats autònomes parlaran de l'obertura de les estacions d'esquí a Espanya arran del debat que hi ha a Europa.
Debat a Europa per l'obertura de les estacions d'esquí
A França, el president Emmanuel Macron, seguint l'exemple d'Alemanya i Itàlia, va anunciar aquest dimarts que no s'obriran les pistes d'esquí i que prendrà mesures perquè els ciutadans no vagin a esquiar als països veïns, per exemple, a les estacions catalanes.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat un acord entre totes els països europeus per no obrir fins al gener. Alemanya, Itàlia i França fan bloc per no obrir les estacions i Àustria, al contrari.