Les estrenes de 2025, un any ple de cinema català i en català

Les noves pel·lícules de Carla Simón, Cesc Gay i Albert Serra, a punt per estrenar-se

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carolina Rosich

Sotscap de Cultura dels Serveis Informatius de TV3

@carolinarosich
Actualitzat

El cinema en català ha viscut un any excepcional a les sales per l'efecte de dos títols que han marcat xifres rècord d'espectadors: "El 47" i "Casa en flames".

S'ha superat el milió d'espectadors i això no s'aconseguia des de fa dues dècades. Són resultats de taquilla encoratjadors que fan que el cinema en versió original catalana torni amb força aquest 2025.

Emma Vilarasau i Eduard Fernández
"Casa en flames" i "El 47", les pel·lícules catalanes més taquilleres del 2024


"Wolfgang", la història d'un nen prodigi

Un dels títols que, ben segur, tornarà a arrossegar públic (i de totes les edats) a les sales, és "Wolfgang". L'ha dirigit Javier Ruiz Caldera (Viladecans, 1976), l'autor de pel·lícules com "Anacleto: agent secret". El jove actor Jordi Catalán debuta amb el seu primer paper protagonista després de superar un càsting de més de 700 nens durant gairebé nou mesos.

La pel·lícula narra la història d'un nen amb un trastorn de l'espectre autista i altes capacitats, que somia a convertir-se en el millor pianista del món. Després de perdre la mare, haurà d'aprendre a conviure amb un pare despistat i irresponsable, a qui convenç per anar a estudiar música a París.

És una coproducció de 3Cat, que està basada en la novel·la homònima de Laia Aguilar, i compta en el repartiment amb Àngels Gonyalons, Anna Castillo, Berto Romero i Nausicaa Bonnín. 


"Frontera", un thriller històric protagonitzat per Miki Esparbé

Miki Esparbé serà una de les cares del cinema de la nova temporada. Protagonitza la nova pel·lícula de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judit Colell, que ha tancat el rodatge al Pallars del thriller històric "Frontera", un film que segueix el periple dels que van ajudar els jueus a fugir de la repressió nazi a través dels Pirineus.

Miki Esparbé
Miki Esparbé en un moment del rodatge de "Frontera", de Judit Colell

I Esparbé també és al repartiment de l'última comèdia coral de Cesc Gay, El director de "Sentimental" i "Truman" ha rodat a Roma i a Barcelona "Mi amiga Eva", amb Nora Navas, Juan Diego Botto o Àgata Roca. La història se centra en una dona casada des de fa més de vint anys i amb fills adolescents que decideix fer un tomb a la seva vida i llençar-se a l'amor i la seducció.

Entre les estrenes del 2025, hi ha debuts destacats, com el d'Eloy Calvo, que dirigeix l'actor Pol López a "La furgo", la història d'un home que, després de separar-se i ser acomiadat i desnonat, es veu forçat a viure en una furgoneta.


Josep Maria Pou en la pell de... Jordi Pujol

Un altre dels papers de l'any serà el de Josep Maria Pou, que s'ha posat a la pell de Jordi Pujol a "Parenostre", dirigida per Manuel Huerga. El film recrea el dia que van comunicar a la família Pujol que el diari El Mundo publicaria la notícia de la deixa a Andorra.

Carme Sansa interpreta Marta Ferrusola, que va morir el passat juliol. Amb guió de Toni Soler, és la primera pel·lícula europea que s'ha rodat en escenaris recreats virtualment, als platós del Grup Mediapro. 

Josep Maria Pou
Josep Maria Pou en el rodatge de "Parenostre"

En escenaris reals i més llunyans, a Utrecht, als Països Baixos, un dels principals coachs d'actors, Gerard Oms, ha fet el salt a la direcció amb una pel·lícula basada en la seva experiència personal. Es titula "Zo Ver Weg" (Molt lluny). L'acompanyen en l'aventura els actors Mario Casas i David Verdaguer. 

En francès i amb un altre dels actors imprescindibles del cinema català, Àlex Brendemühl, Jaime Rosales ha viatjat fins a Morlaix, un poble de la Bretanya francesa que dona títol a la nova pel·lícula del cineasta barceloní, que arribarà a les sales al març.


Les apostes d'Albert Serra i Marc Recha 

Serà poc després d'una de les estrenes més esperades i controvertides: la del documental "Tardes de soledad", d'Albert Serra, la seva particular mirada a la tauromàquia. El film es va alçar amb la Conxa d'Or en l'última edició del Festival de Sant Sebastià. 

Un altre dels directors catalans amb més autoria i risc, Marc Recha, també té a punt nova pel·lícula. L'ha titulat "Centaures de la nit" i és una història inquietant basada en la història d'un fotògraf cec eslovè Evgen Bavčar. L'ha rodat al Monestir de Poblet i compta amb un elenc format en bona part per actors no professionals invidents. La trama gira entorn d'un home a la caça d'unes relíquies amagades per uns monjos eslovens que es retroba amb l'amor de la seva vida. 

El cinema en femení: Maria Ripoll, Belén Funés i Carla Simón

La cineasta Maria Ripoll ha rodat "Les irresponsables", una comèdia dramàtica protagonitzada per Laia Marull, Betsy Túrnez i Àgata Roca, que interpreten a tres amigues que passen un cap de setmana juntes en una casa de luxe. És una adaptació de l'obra teatral de Javier Daulte. 

Després de guanyar tres premis Gaudí i un Goya amb "La hija de un ladrón", Belén Funes estrenarà la seva segona pel·lícula. L'ha titulat "Los tortuga" i és una història de dol i exili, amb una família dividida entre Barcelona i els camps de Jaén.

I la cineasta catalana més premiada, Carla Simón, ha rodat a Galícia "Romeria", un film que segueix el viatge de la Marina, una adolescent que viatja a Vigo per conèixer la família del seu pare biològic, que va morir de la sida, com la seva mare, quan era petita. Aquesta pel·lícula tancarà la trilogia que Simón ha dedicat a la seva família i les seves arrels. 

Carla Simón
Carla Simón en el making off de "Romeria", la seva darrera pel·lícula


 

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut