Les famílies diuen que pot perillar l'estabilitat laboral dels treballadors de la concertada
Les famílies diuen que pot perillar l'estabilitat laboral dels treballadors de la concertada

120.000 famílies firmen les al·legacions de la concertada contra el decret d'admissió

Mares i pares de l'escola concertada consideren que el text del decret els perjudica i que, amb la distribució equitativa de l'alumnat, el finançament serà insuficient

RedaccióActualitzat

120.000 famílies s'han adherit a les al·legacions al projecte de decret d'admissió d'alumnes que es preveu aprovar en les pròximes setmanes.

Les famílies de l'escola concertada consideren que el text "perjudica" la llibertat d'elecció de centre de les famílies en marcar l'oferta i la programació de places de l'escola concertada i lamenten que vagi sense finançament que "compensi la distribució de l'alumnat".

A l'escrit d'al·legacions, el col·lectiu d'escoles concertades assegura que "el finançament insuficient provocarà un sobrecost que han de sufragar els pares o l'asfíxia econòmica de l'escola".

La Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) han presentat aquest dilluns les al·legacions i alerten que si es redueixen les places de les concertades pot estar "en perill" part de l'estabilitat laboral dels treballadors.

Les al·legacions han estat firmades per pares i mares després de saber-se la setmana passada el contingut del decret d'admissions que prepara el govern.

Tant CCAPAC com FAPEL asseguren que, amb el decret, la definició de l'oferta de places abans de la preinscripció que preveu el Departament "perjudica" el dret d'elecció d'escola dels pares i mares perquè es tanquen les unitats abans.

La secretària de CCAPAC, Mar Pla, ha dit que s'ha de saber primer quina demanda tenen aquestes escoles i ha insistit que la llei estableix que s'ha de tenir en consideració "la demanda social".

A banda, les famílies consideren que el decret no estableix com es compensa la distribució equitativa de l'alumnat.

Per les associacions de pares i mares, si alumnat amb dificultats socioeconòmiques se'ls assigna una plaça a una escola concertada, les altres famílies se n'hauran de fer càrrec i, fins i tot, les escoles -han dit- es poden veure econòmicament afectades.

En aquest sentit, del president de FAPEL, Josep Manuel Prats, ha assegurat que fa anys que s'han anat tancant grups o perdent concerts i que, per tant, aquestes dificultats poden posar en risc l'estabilitat del personal de l'escola concertada.


La FaPaC, contra la concertada

La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC) també ha presentat al·legacions al projecte de decret d'admissions, però per motius totalment contraris als de les patronals de la concertada.

Des de la FaPaC es considera que aquest projecte és "continuista" i que no aporta novetats en la regulació, de manera que no se solucionarà la segregació escolar a Catalunya.

La directora de la FaPaC, Lidón Gasull, creu que les al·legacions de l'escola privada concertada són "falses" i que les patronals i les associacions de famílies estan actuant de "lobby" per poder "sobreviure", en una època en què l'escola concertada a Catalunya està "en decadència" perquè les famílies aposten per la pública.

Com a exemple, Gasull destaca que només a la ciutat de Barcelona, el curs passat van quedar vacants 1.392 places a P3, mentre que algunes famílies no van poder entrar a la pública.

Per a la FaPaC, la nova normativa beneficia la concertada amb "més finançament i privilegis amb l'admissió", i que el repartiment dels alumnes amb necessitats específiques no soluciona la segregació escolar, ja que, segons Gasull, és culpa de la "doble xarxa" i de mantenir el "dret a l'elecció de centre", per sobre de la proximitat.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut