Imatge de l'advocat de les famílies de les víctimes (Foto: acn)
L'advocat, Jaume Dalmau, creu que almenys dues dones més presentaven indicis de mort no natural. (Foto: acn)
Olot

Les famílies de les víctimes d'Olot creuen que els crims es podrien haver detectat abans

L'advocat Jaume Dalmau, que representa set famílies de les víctimes de l'exzelador del geriàtric La Caritat d'Olot, ha declarat en nom dels seus clients que considera que les morts es podien haver descobert molt abans. Segons ha declarat Dalmau, almenys, en dues de les onze víctimes presentaven "algun altre indici de mort no natural", ja que presentaven els "mateixos símptomes que es van veure" a la darrera víctima, arran de la qual es van començar a investigar les altres morts.

Actualitzat
L'única diferència, segons l'advocat, és que la darrera víctima, no només presentava lesions internes a la boca, provocades pel "líquid càustic" ingerit, sinó que també tenia ferides a l'exterior de la boca, potser perquè hauria ofert resistència en ingerir el que li oferia l'acusat, Joan Vila, mentre que les altres dues àvies només tenien lesions a la part interna de la boca.

L'última víctima de Vila, segons diversos treballadors del centre, havia declarat diverses vegades, que l'exzelador la "volia matar" però no n'havien fet cas per què la dona tenia una demència senil i veien que l'acusat la tractava amb afecte, i no van sospitar res.

L'advocat ha destacat l'actuació del metge que va examinar la víctima, que en descobrir les ferides de la dona, va alertar els Mossos d'Esquadra i es va posar en contacte amb el centre per investigar si hi trobaven l'ampolla de líquid càustic que l'àvia podria haver ingerit de manera accidental, però no el van trobar.

Qui també ha declarat ha estat la doctora de la residència, que havia certificat totes les morts anteriors, i s'ha justificat dient que a causa que treballava només cinc hores setmanals, l'examen no sempre es duia a terme al geriàtric, sinó que a vegades ja ho feia al tanatori directament, i no realitzava les autòpsies perquè "les mortes eren aparentment naturals" i ningú li havia sol·licitat la prova.

El director del geriàtric, Joan Sala, ha defensat la "professionalitat" dels cinc metges que, segons ell, van certificar les morts, i assegura que van "actuar amb absoluta correcció" perquè ells "saben com han de fer-ho". Sala ha negat que algunes de les morts haguessin estat certificades sense veure els cossos i també s'ha referit a la "professionalitat" dels treballadors negant les declaracions d'alguns treballadors del centre que deien que els magatzems de medicines i de productes de neteja no estaven ben controlats.

La propera setmana declararan els psiquiatres que han examinat Joan Vila durant la seva estada a la presó, el metge forense autor de les autòpsies i tots els familiars de les víctimes que encara no han declarat. També estava previst que ho fessin, l'acusat i els seus pares, però s'han acollit al seu dret del silenci perquè no tenen res més a aportar, diuen, i el jutge ha acceptat aquesta petició.


Anar al contingut