Els alumnes tornaran a les aules el dilluns 10 amb els mateixos protocols que abans de Nadal (Europa Press/Eduardo Sanz)

Les famílies demanen menys quarantenes i els docents, més protecció a l'aula

Els sindicats educatius demanen baixar les ratios a l'escola i contractar més professorat per cobrir baixes, mentre que les famílies també reclamen baixes laborals per conciliar en cas de confinament

La tornada presencial a les escoles ha estat un debat freqüent al llarg de la pandèmia. Després del confinament de la primavera del 2020, la idea que tornar a les aules té més beneficis que perjudicis ha guanyat totes les batalles. Però ara que ja ha quedat superat, se n'obre un de nou: el dels confinaments escolars.

Dins de la comunitat educativa hi ha diversos punts de vista: alguns sectors demanen flexibilitzar les quarentenes i altres que això no vagi en detriment de la seguretat

L'última setmana d'escola abans de les vacances de Nadal, els menors de 15 anys tenien la incidència més alta. Tot i així, els grups escolars confinats eren un 0,4% del total. Ara que els contagis a la població general gairebé s'han doblat. Això fa preveure un inici del segon trimestre amb més confinaments, fet que posa en alerta algunes famílies, mentre que altres demanen que es relaxin les quarantenes per no perdre més dies de classe.
 

Famílies: Baixes laborals o menys quarantenes

El col·lectiu de famílies "Tornem a les escoles" reclamen que s'eliminin les quarentenes preventives obligatòries, com diu la seva portaveu, Montse Capdevila: "Si un infant no presenta símptomes, no hauria de fer quarantena, encara que no estigui vacunat tal com es fa al Regne Unit, Dinamarca o els Països Baixos".

Aposta per aïllar només els positius, però que, per als contactes sense símptomes, la quarantena sigui opcional. "S'ha discriminat els infants i joves", critica Capdevila, que denuncia que els confinaments de tot el grup classe tenen conseqüències educatives, emocionals i socials

"Els infants van estar 6 mesos sense escola a l'inici de la pandèmia --tres mesos d'escola efectiva més els tres d'estiu-- i han estat confinats reiteradament", recorda.

"Un infant ha pogut estar confinat fins a 250 dies. És delirant; aquest confinament d'infants sans s'hauria d'acabar. Cada infant ha pogut perdre un munt de dies escolars que no pot recuperar, aquest aprenentatge perdut no es recupera".

A més, el col·lectiu denuncia que els protocols actuals augmenten les desigualtats i dificulten la conciliació.

Altres famílies confien en els protocols actuals, però continuen reclamant una baixa laboral per tenir cura dels fills quan s'han d'aïllar i destaquen les desigualtats socials i la pèrdua d'oportunitats quan es tanquen les aules, com defensa la presidenta de l'AFFaC, Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, Belén Gascón. 

"Igual que hem de mininimitzar riscos també hem de facilitar que les famílies tinguin cura dels infants que s'han de quedar a casa, amb baixes remunerades", afirma Gascón. "No és conciliable que nens i nenes es quedin a casa i que les famílies hagin d'anar a treballar a fora, o que facin teletreball amb els nens a casa. És una situació que ja hem viscut i és molt complexa de dur a terme."


La visió pediàtrica

El pediatre i epidemiòleg Quique Bassat és partidari d'aplicar als infants el mateix que es fa amb els adults. "Si un adult adequadament vacunat és contacte d'un positiu, no ha de confinar-se, igual que un adolescent que també va a les escoles. 

"Amb els nens jo faria el mateix: aquells que estiguin adequadament vacunats podran saltar-se l'aïllament necessari, els que no, -des del meu punt de vista--, seguiria fent l'aïllament de 7 dies."

Bassat troba que fer-ho d'una altra manera "és arriscat" fins que la població pediàtrica tingui la segona vacuna, que no serà abans del mes de març.

Sobre els cribratges, Capdevila diu que "seria desitjable que es facilitessin testos gratuïts setmanals a tota la població, però no creiem que siguin imprescindibles per començar el curs" tal com demanen alguns sindicats de mestres.


Sindicats: més FPP2 i PCR i menys ràtios

El sindicat majoritari de l'ensenyament, USTEC-STEs, demanava endarrerir la tornada a l'escola. Un cop descartada aquesta mesura, reclamen més mesures de protecció per a mestres i alumnes per començar el segon trimestre.

Demanen mascaretes FFP2 per als treballadors i cribratges abans de reprendre les classes, com els que es van fer el gener de l'any passat.

La seva portaveu, Iolanda Segura, considera que, amb l'índex de contagi actual, "les aules es convertiran en un polvorí" i lamenta que no es redueixin les ràtios d'alumnes: 

"Les trobades socials estan limitades a 10 persones, però, a les classes, s'hi reuniran entre 25 i 30 persones. On no es manté la distància de seguretat, on les mascaretes no són les FFP2, que són les que realment protegexien. I ara no volen confinar les persones que són contactes directes. Això és una irresponsabilitat." 

El sindicat de professorat de l'ensenyament públic ANPE a Catalunya ha reclamat en un comunicat, a més de tests d'antígens o PCR al professorat abans d'iniciar el trimestre, que es prenguin mesures addicionals per garantir la presencialitat a l'escola de forma segura.

A més que s'augmenti la contractació de professorat de substitució per baixes covid i que s'apliqui una reducció paral·lela de ràtios, també demanen que s'administri la dosi de reforç per al personal docent i la comunitat educativa perquè és "imprescindible". Una proposta de la qual doctor Bassat s'ha mostrat partidari.

La tornada a l'escola serà dilluns dia 10 i presencial, tal com estava previst. El govern espanyol i les comunitats han decidit deixar-ho com està per no trasbalsar més la societat en un moment de baixes laborals en augment i, sobretot, perquè els efectes del virus ara són menors i la vacunació avança a molt bon ritme.

Per tant, tots els nivells educatius reprenen la seva activitat presencial dilluns; també la Universitat en totes les seves activitats.


El protocol de quarantenes no canvia

El curs es reprendrà amb el mateix protocol de quarantenes que fins ara.

A les escoles, si el tutor o un company és positiu, la resta de la classe ha de fer una quarantena de set dies si no s'ha passat la covid els últims sis mesos i també fer-se una PCR.

Als instituts, els alumnes vacunats amb la pauta completa o que hagin passat la covid els últims sis mesos no han de fer quarantena. S'han de fer, això, sí, un test d'antígens per confirmar que no són positius.

Les mascaretes continuen sent obligatòries a classe tant a escoles i instituts com en universitats.

ARXIVAT A:
Educació SalutCovid-19VacunesMenors
Anar al contingut